sreda, 16. mart 2016.  22:00h
Pročitano 1901 puta

Grad Pančevo kao platforma za urbanističke projekte studenata Arhitektonskog fakulteta

Gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov prisustvovao je danas prvoj radionici studenata master studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojoj je 27 studenata studijskog programa Integralni urbanizam prezentovalo odabrane teme za izradu master rada i potom sa gradonačelnikom i Konsultantskim timom učestvovalo u diskusiji.

Grad Pančevo kao platforma za urbanističke projekte studenata Arhitektonskog fakulteta Grad Pančevo

Osnovna tema radova studenata je „Instrumenti upravljanja integralnim urbanim razvojem“, poligon za izradu projekata je teritorija grada Pančeva, dok je razvojni okvir i polazna tačka „Strategija razvoja grada Pančeva za period 2014-2020. godine“.

Gradonačelnik Saša Pavlov pozdravio je studente i izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Arhitektonskim fakultetom i projekata mladih urbanista koji se bave pravcima razvoja grada Pančeva, a nakon prezentacije radova rekao je da smo kroz ove teze i projekte dobili moderno viđenje grada Pančeva, a ne očima Pančevaca. 

 

gradonacelnik na prezentaciji projekata

 

Sve teze su zanimljive i inspirativne, to su vrlo aktuelne i ostvarive ideje. Kao da je svako od studenata Pančevac, to su pitanja koja bi i mladi Pančevci postavili. Teme jesu ponaosob specifične, ali mislim da se sve one ulivaju jedna u drugu i predstavljaju jedan dinamički koncept u kom bi se neke teme prve razradile i time se stvorili uslovi za razradu drugih tema, rekao je Pavlov.

 

gradonacelnik obracanje studentima

 

Mentorka studentskih radova, docent na Arhitektonskom fakultetu dr Danijela Milovanović Rodić istakla je značaj ove radionice, kao platforme za dijalog između studenata, predstavnika lokalne samouprave, privatnog sektora i eksperata iz oblasti urbanog razvoja.

Pokušavamo da sve projekte, ne samo ove završne već i one u toku studija, učinimo što je moguće više utemeljenim u stvarnosti Srbije, jer su to ljudi koji će tu stvarnost menjati kada se zaposle u različitim službama koje se bave upravljanjem razvoja grada. Uspostavili smo saradnju sa gradom Pančevom i mislim da Pančevo ima izuzetne potencijale za razvoj i da je odličan poligon za preispitivanje i proigravanje različitih tema, rekla je ona.

 

projekti studenata

 

Jedna od studenata Dragana Josimović odlučila se za temu urbanog marketinga, kao alata za unapređenje razvoja grada Pančeva.

Odlučila sam se za ovu temu zato što globalizacija kao fenomen otvara mogućnosti manjim i većim gradovima da preskoče nacionalne okvire i samostalno istupe na regionalnu ili globalnu scenu. Pančevo već ima prilično razvijenu internacionalnu saradnju i jedan je od najrazvijenijih gradova i opština u Srbiji i smatram da brendiranje grada i razvoj urbanog marketinga može u velikoj meri da doprinese ne samo poboljšanju privredne ekonomije, na kojoj se potencira u Strategiji razvoja, već i kvalitetu života i mislim da je zbog toga vrlo važno da se iskoristi potencijal participacije građana i da se čuje kako oni vide svoj grad i njegove potencijale, objasnila je Josimović.

 

prezentacija studenti arhitektonskog fakulteta 2

 

Ova studentkinja o Pančevu je rekla da je vrlo šarmantan grad.

Dopada mi se njegovo arhitektonsko i kulturno nasleđe, austrougarski uticaj koji omogućava raznoliku urbanu matricu i različite arhitektonske stilove koji postoje kao spomenik različitih epoha, što izdvaja Pančevo od mnogih gradova u Srbiji. Smatram da ima izuzetno veliki potencijal za različite vidove promocija. U njemu se održavaju razne kulturne manifestacije, ima izlaz na reke, ima odlične šanse za realan napredak., rekla je Josimović.

 

diskusija studenti arhitektonskog fakulteta

 

Kao članovi Konsultantskog tima, prezentaciji su prisustvovale Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, Anđelija Borzanović, sekretar Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj, kao i predstavnici JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva“, saopšteno je iz Gradske uprave Pančevo.

Prezentacija je održana u Svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta, a u okviru saradnje grada Pančeva i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u procesu izrade master teza i master projekata treće generacije studenata master akademskih studija Integralni urbanizam.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00