ponedeljak, 14. mart 2016.  11:11h
Pročitano 834 puta

Vodostaji u okolini Pančeva u opadanju

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva, održanoj juče, gradonačelnik Pančeva i komandant Gradskog štaba Saša Pavlov je rekao da su vodostaji u blagom opadanju i da nijedan deo teritorije Pančeva nije ugrožen. 

Gradonačelnik je istakao da je neophodno da se svi odvodni kanali u gradu i naseljenim mestima redovno čiste i zamolio da građani čije se njive nalaze u blizini ovih kanala omoguće prolaz mehanizaciji Gradonačelnik je istakao da je neophodno da se svi odvodni kanali u gradu i naseljenim mestima redovno čiste i zamolio da građani čije se njive nalaze u blizini ovih kanala omoguće prolaz mehanizaciji Grad Pančevo

Prisutne je detaljnije o situaciji izvestio zamenik direktora Vodoprivrednog preduzeća „Tamiš–Dunav” Neđeljko Popović.

Nalazimo se u vanrednoj situaciji koja je proglašena od strane Republike Srbije i to iziskuje određeno postupanje svih organa i na nivou lokalne samouprave. Shodno tome, mi svakodnevno održavamo sastanke stručno-operativnog tima Štaba, pratimo situaciju, i danas smo se okupili iako je sve pod kontrolom, čak imamo pozitivne informacije da su vodostaji u blagom padu. Nijedan deo teritorije grada Pančeva nije ni potencijalno ugrožen, naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da je neophodno da se svi odvodni kanali u gradu i naseljenim mestima redovno čiste i zamolio da građani čije se njive nalaze u blizini ovih kanala omoguće prolaz mehanizaciji. On je rekao da je Vodoprivredno preduzeće izašlo na teren kako bi očistilo kanale i da je naišlo na problem sa građanima koji nisu dozvolili da se kanalu priđe preko njihove imovine.

Upućujem javni apel da se nadležnom preduzeću dozvoli pristup tim kanalima da bi se hitno intervenisalo, da bi se ti kanali pročistili, a Grad će, u normalnom režimu rada, imati obavezu da rešava pravno-imovinsko stanje. Ali, zaista, situacija je jako teška. Mi smo ove godine izdvojili dosta novca iz budžeta za rešavanje pravno-imovinskog stanja na teritoriji grada Pančeva. Ne može sve odjednom da se uradi, ali idemo korak po korak, to je jedan od prioriteta, rekao je Saša Pavlov.

Gradonačelnik je naglasio da žitelji Ivanova nisu ugroženi i da nemaju razloga za brigu, kao i da Vodoprivredno preduzeće zajedno sa lokalnom samoupravom ima ozbiljne planove u vezi sa sanacijom delova obala koji su najugroženiji, na čemu će se raditi možda već ove, a sigurno sledeće građevinske sezone.

Neđeljko Popović, zamenik direktora Vodoprivrednog preduzeća „Tamiš–Dunav”, izjavio je da su kod nas vodostaji u stagnaciji.

Dunav je, čak, od ulaska u našu zemlju u opadanju, što kod nas ne izaziva nikakve probleme, sem što uočavamo slaba mesta gde bi trebalo da intervenišemo. Nismo još imali potrebu da negde intenzivnije intervenišemo. Obišli smo Jabuku, još uvek voda gravitaciono izlazi iz naselja. Nismo zatvarali ustave, spremili smo sve potrebne mobilne agregate i ljudstvo da interveniše ukoliko dođe do porasta vodostaja. Najavljeno je da bar danas neće biti potrebe. U Ivanovu su građani malo uplašeni. Nema potrebe, sve je pod kontrolom, oni znaju kote iz 2006, daleko smo od toga, a ni tada nije bilo nekih realnih problema, evo i ja da ih umirim, mogu da žive potpuno opušteno i bezbedno, čak je nivo podzemnih voda u Ivanovu niži nego u Pančevu.

Popović je rekao da je Dunav u Pančevu je na koti 556 centimetara, što je 16 centimetara iznad kote od redovne odbrane od poplava.

Vanredna situacija uvodi se na 650 centimetara, što znači da je situacija pod kontrolom i da građani i građanke Pančeva nemaju razloga za brigu, poručio je zamenik direktora preduzeća „Tamiš–Dunav”.

 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00