sreda, 10. april 2024.  13:29h
Pročitano 491 puta

Vitman: Pančevo i Južni Banat dobili novi objekat Zavoda za javno zdravlje

Završeni su radovi na izgradnji novog objekta u kojem će biti useljen Zavod za javno zdravlje Pančevo. Gradska menadžerka Maja Vitman u pratnji dr Ljiljane Lazić, direktorke Zavoda obišla je objekat kako bi se uverila da su svi radovi završeni prema planu.

Vitman: Pančevo i Južni Banat dobili novi objekat Zavoda za javno zdravlje Pančevo MOJKraj

 

U narednom periodu sledi provera ispravnosti i rada svih instalacija, dobijanje upotrebne dozvole, a zatim i nabavka laboratorijske opreme i kancelarijskog nameštaja, opremanje objekta i useljenje u nove prostorije.

Menadžerka Grada Pančeva Maja Vitman obišla je danas novoizgrađeni objekat Zavoda za javno zdravlje, kakav Južni Banat i Pančevo zaslužuju. 

„Danas, sa završenom zgradom ZZJZ, pokazujemo da Pančevo i Južni Banat nisu više politički poligon za ubiranje glasova. Građani našeg okruga mnogo su izgubili u periodu vladavine rešima DS. Danas, pokazujemo da, na najbolji mogući način, ispravljamo greške nestručno vođene politike bivše vlasti. U prilog tome govore činjenice: Završena zgrada ZZJZ i rešavanje višedecenijskog projekta koji je od značaja za sve stanovnike Južnog Banata. Podsetiću vas i na činjenicu da je u našoj državi izgrađeno 147 novih zdravstvenih centara, odnosno ustanova, zahvaljujući upravo mudroj politici Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije. Ponosni smo što smo deo istorije koja niže uspehe. Dokaz je i to što danas stojimo ispred završenog objekta Zavoda za javno zdravlje, koji je godinama bio kost u grlu i predstavljao simbol korupcije i lošeg vođenja od strane Bojana Pajtića i njemu sličnih“, kaže Maja Vitman, koja je sa direktorkom ZZJZ Pančevo prim dr Ljiljanom Lazić posetila ovaj objekat.

Zavod za javno zdravlje ima veliku ulogu, koja se posebno pokazala u periodu pandemije Kovida 19.

 

dr lazic i maja vitman

 

„Uz podršku Vlade Republike Srbije, putem Ministarstva za javna ulaganja, država je u potpunosti finansirala izvođenje radova, kao prioritetnu investiciju. Poznato vam je da smo sa Kancelarijom za javna ulaganja imali potpisan ugovor za finansiranje radova 2019. godine, koji je raskinut aprila 2020. zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa, te smo 2022. godine ponovo ušli u program. Grad je raspisao tender za izvođača radova i potpisao ugovor za izvođenje radova. I da podsetimo građane još jednom, da su radovi na objektu počeli pre 16 godina, još davne 2008. godine. Trajali su u kontinuitetu do 2011. godine, a obustavljeni dva puta. Drugi put su radovi obustavljeni februara 2013. godine zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja, kako bi se objekat kompletno završio. U to vreme, radove su izvodili firma „Montera“ i „PMC Inženjering“. U cilju zaštite od propadanja, 2014. godine, Grad je konzervirao objekat, imajući u vidu da je veliki broj razne opreme i uređaja instaliran. U cilju usaglašavanja sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji i propisima, urađen je nov projekat za građevinsku dozvolu koju smo dobili oktobra 2022. godine za rekonstrukciju i dogradnju objekta“, kaže Vitman.

Prema njenim rečima, u međuvremenu, lokalna vlast bavila se i rešavanjem imovinsko-pravnih odnosima i u saradnji sa svim korisnicima u blokovskom delu zdravstvenih objekata, uradili su i preparcelacije. Odvojili su parcelu za potrebe ZZJZ, ali i za Dom zdravlja, Opštu bolnicu Pančevo i Srednju medicinsku školu „Stevica Jovanović“.

 

8d1bf8e2 252f 416c 95ac 5e008c0c8b0a

 

„Što se tiče samih radova u objektu i na fasadi, pored rušenja određenih zidova i formiranja novih celina i ispravljanja nedostataka, izvedeni su radovi na ugradnji lifta za potrebe lica sa invaliditetom i rampom za invalide. Zbog promene u tehnologiji koja je nastupila tokom vremenskog perioda pandemije Kovida 19, novom građevinskom dozvolom obezbedili smo prostorije za PCR testove i reorganizovani prostor u skladu sa novim pravilnikom. Izgradili smo i novu internu saobraćajnicu sa prilaznim putem, kao i protivpožarni prilaz i parking mesta za potrebe korisnika usluga Zavoda. Ovim putem smo omogućili samostalno i nezavisno funkcionisanje Zavoda“, ističe Vitman.

U radove se ušlo 18. novembra 2022. godine, sa rokom završetka od 360 dana. Ali, zbog prerastanja Kancelarije za javna ulaganja u Ministarstvo za javna ulaganja i izmene na političkoj sceni u radu Republičke skupštine, radovi su Aneksom 1 Ugovora produženi za još 140 dana. Svakako, kaže Vitman, u skladu sa Ugovorom, radovi su završeni 31. marta, a ugovorena vrednost radova Aneksom 2 Ugovora iznosi oko 260 miliona dinara.

 

novo 2

 

„Kao što ste i upoznati, Zavod za javno zdravlje Pančevo, svojom delatnošću, pokriva teritoriju celog Južnobanatskog okruga za svih 8 lokalnih zajednica, sa ukupno oko 275.000 stanovnika. U novoj zgradi, koja ima površinu oko 2500m2 korisnog prostora, biće postavljene dve laboratorije po svim savremenim standardima za obavljanja zdravstvene delatnosti, mikrobiološka i hemijska. Završetkom ovih radova ispravlja se istorijska nepravda prema ovoj zdrvstvenoj ustanovi, koja svojom delatnošću i brigom za zdravlje građana pokriva region, a nikad nije imala namenski sagrađenu svoju zgradu. Ovih dana, kako je Ugovorom i predviđeno, uslediće potpisivanje Zapisnika o završenim radovima, u vezi sa primopredajom, sa nadležnim Ministarstvom“, kaže Vitman.

 

aad051c5 69fd 41c3 b27f e330c62257fa

 

Za potrebe dobijanja upotrebne dozvole, Komisija za tehnički pregled objekta, zajedno sa stručnim nadzorom i odgovornim izvođačem, izvršiće pregled izvedenih radova na objektu i ispitivanja ugrađenih instalacija i opreme od sertifikovanih firmi, kako bi objekat dobio pozitivni mišljenje Komisije za tehnički pregled, na osnovu koga će biti izdata upotrebna dozvola i objekat pušten u rad.

„Što se tiče nadležnosti Grada Pančeva, možemo reći da smo uspešno izveli radove. Dugujemo veliku zahvalnost Predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, Ministarstvu za javna ulaganja. Hvala im na sugestijama koje su se ticale projektovanja i sprovođenja, a sve u cilju da u potpunosti budu ispoštovani svi propisi, kako bismo danas imali završen moderan i funkcionalan objekat, koji ćemo predati zaposlenima Zavoda za javno zdravlje, nakon dobijanja Upotrebne dozvole. Nakon toliko godina, uspešan završetak nove zgrade ZZJZ je samo jedan u nizu koraka, kako u bolju budućnost, i ne samo za sugrađanke i sugrađane Pančeva, nego celog Južnog Banata i cele naše zemlje, a sve u interesu građana. Podstanarski život ZZJZ, posle 16 godina, biće konačno rešen na radost zaposlenih, ali i svih budućih korisnika“, kaže Vitman.

 

027a551a 2c77 491e b7b9 9aa56fd3554c

 

Vitman: Ovo je samo jedan od projekata koji pokazuju razliku između odgovornosti sadašnje vlasti i interesnog režima DS

„Razlika sadašnje vlasti i bivšeg režima ogleda se u stabilnosti države i viziji razvoja, u podršci tadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, odnosno sadašnjeg predsednika države, koji je 2016. godine, Programom obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta istakao kao prioritet“, kaže Vitman.

Ona podseća da je neuspešnu vladavinu Demokratske stranke u Vojvodini, na čijem čelu se, u tri mandata, nalazio Bojan Pajtić kao predsednik Vlade APV, od 2004. do 2016. godine obeležio niz loših pokušaja u realizaciji kapitalnih investicija. Jedan od primera je i izgradnja objekta Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, koja se nalazi u ulici Miloša Obrenovića.

Imajući u vidu važnost ovog objekta, koji je građankama i građanima regionalno, a i šire, od velikog značaja, urađena je revizija tadašnjeg projekta i konstatovano je niz neispravnosti. Zbog nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja, radovi na izgradnji objekta su obustavljeni, a objekat konzerviran 2014. godine.

 

54f56b79 7160 465e 9f6e d4fc110ca922

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00