sreda, 27. mart 2024.  14:15h
Pročitano 234 puta

Marković: JKP Higijena godinama dva puta godišnje odnosi kabasti otpad, aprilska akcija počeće 1. aprila

Javno komunalno preduzeće „Higijena“ Pančevo (RJ „Čistači“ i „Odnošenje otpada“) organizovaće, u periodu od 1. do 30. aprila, od 7 do 15 sati, akciju sakupljanja i odnošenja kabastog otpada u Pančevu i naseljenim mestima Starčevo i Dolovo, prema rasporedu koji je postavljen na sajtu i Fejsbuk stranici preduzeća.

Mišo Marković, direktor JKP Higijena Pančevo Mišo Marković, direktor JKP Higijena Pančevo JKP Higijena, Pančevo

 

U kabasti otpad spadaju: stari nameštaj, ambalaža, baštenski i sav drugi otpada, izuzev građevinskog šuta.

Iz Higijene obaveštavaju građane da se od početka do kraja akcije mogu obratiti telefonom – 013 327 000 i 310 203 – radi pitanja.

Više od dve decenije, dvaput godišnje, organizuju se akcije sakupljanja i uklanjanja kabastog otpada – u proleće i na jesen. Jesenja akcija trajala je tokom celog oktobra 2023. godine. Cilj je da kabasti otpad ne završi pored kontejnera, kao i da se spreči stvaranje divljih deponija. Molimo naše sugrađane da, kada adaptiraju postojeće objekte ili grade nove, sav svoj građevinski otpad, šut i zemlju odnesu na Staru deponiju (Dimitrija Tucovića 135), što mogu učiniti svakog dana. Molba je i da se pridržavaju utvrđenog rasporeda za iznošenje kabastog otpada i tako olakšaju da akcija bude uspešno sprovedena. Da napomenemo da tokom „velikog prolećnog spremanja grada” neće trpeti redovni poslovi, jer je akcija dobro isplanirana i organizovana, kaže Mišo Marković, v.d. direktora JKP “Higijena” Pančevo.

Kako dodaje Marković, uprkos svim apelima nadležnih da se stari nameštaj, kade, prozori i šut ne bacaju u kontejnere ili pored njih, slika na gradskim ulicama, nažalost, govori da se mnogi Pančevci oglušuju o molbe „Higijene“.

“Divlje deponije nastaju upravo na mestima gde su postavljeni kontejneri i izazivaju višestruku štetu. Prvo, za njihovo uklanjanje potrebno je angažovati dodatni broj radnika i radnih mašina. Drugo, bačeni šut oštećuje kontejnere, te svaki četvrti kontejner na kraju godine mora biti otpisan. Pojedini sugrađani i preduzeća ovakvim ponašanjem stvaraju ružan prizor u gradu i obezvređuju trud i zalaganje radnika ovog komunalnog preduzeća koji, pored obavljanja redovnih poslova – prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada, stižu da sa brojnih lokacija i više puta nedeljno uklone na desetine tona šuta”, kaže Marković.

JKP „Higijena“ Pančevo godinama pokušava da reši ovaj problem uz podršku komunalne inspekcije i milicije i u tome manje ili više uspeva. 

“Teret rešavanja ovog nimalo naivnog problema, koji iziskuje povećano angažovanje kako zaposlenih tako i radnih mašina, ostaje samo ovom komunalnom preduzeću. Potrebno je samo da se naši sugrađani pridržavaju načina na koji treba da tretiraju komunalni otpad, definisanog Gradskom Odlukom o održavanju čistoće i upravljanju otpadom. To podrazumeva da se građani koji žive u objektima za kolektivno stanovanje, u zgradama, koriste kontejnerima, a da stanovnici u individualnim domaćinstvima – kućama odlažu komunalni otpad u svoje kante koje iznose prema važećem rasporedu radi pražnjenja. Čistije, ipak može”, poručuje prvi čovek JKP “Higijene” Pančevo.

 

kabasti otpad higijena pancevo 2023

 

Akcija odnošenja otpada počeće u ponedeljak, 1. aprila po sledećem rasporedu:

Mučenička, Teslina, Vuka Karadžića, Ignjata Barajevca, Kosovska, Štrosmajerova, Đure Jakšića, Nikole Đurkovića, Kej Radoja Dakića, Dositejeva, Milorada Bate Mihailovića, naselja Sodara i Solara, Trg slobode, Vojvode Radomira Putnika, Vojvode Petra Bojovića, Mite Topalovića, Generala Petra Aračića, Trg kralja Petra I, Vojvode Mišića, Njegoševa, Nemanjina, Karađorđeva do Moše Pijade, B. Jovanovića, Svetozara Miletića, Branka Radičevića, Braće Jovanovića 33-a, Z. J. Jovanovića, OŠ „S. Jovanović“, Tehnička škola „23. maj“, OŠ ,,J. Jovanović Zmaj“ i Gimnazija “Uroš Predić“.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00