sreda, 13. mart 2024.  12:44h
Pročitano 351 puta

Vitman: Na Tamiškom keju uskoro novo dečje igralište

Na Tamiškom keju u Pančevu počelo je postavljanje dečjeg igrališta, koje će se nalaziti na potezu od Vetrenjačke ka silosima, kod stare železničke stanice.

Gradska menadžerka Maja Vitman prisustvovala je početku radova i bliže objasnila šta će se sve od sadržaja naći na ovom novom dečjem igralištu Gradska menadžerka Maja Vitman prisustvovala je početku radova i bliže objasnila šta će se sve od sadržaja naći na ovom novom dečjem igralištu Pančevo MOJKraj

 

Gradska menadžerka Maja Vitman prisustvovala je početku radova i bliže objasnila šta će se sve od sadržaja naći na ovom novom dečjem igralištu.

Našim mališanima ćemo prirediti divno iznenađenje na keju, i mnogo se radujemo ovim radovima. U prethodnom periodu najavili smo postavljanje predivnog dečjeg igrališta površine 850 m2, koje će biti i najveće na teritoriji Grada Pančeva. Ono što ga čini posebnim pored lokacije je tartan podloga, koja je jedinstvena na teritoriji Srbije, sa motivima koji su u vezi sa našim gradom. Igralište avanture će omogućiti mališanima uzrasta od 6 meseci do 12 godina raznovrsne sprave na kojima će moći da razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Tri sprave su namenjene i prilagođene i deci sa invaliditetom. Sva deca su nam od velikog značaja i međusobna interakcija je nešto što želimo na unapredimo, kaže Maja Vitman.

Kako Vitman dodaje, deca prilikom igre stiču fizičke veštine, ali i neprestano uče, čak i kada to ne izgleda tako, pošto se svi dobro zabavljaju. 

 

vitman maja gradska menadzerka

 

Želimo da mališanima omogućimo aktivnu igru na otvorenom uz sticanje znanja i uspomene kojih će se sećati. Nastavkom uređenja priobalja pored multifunkcionalnog dečjeg igrališta sa kompletnom podlogom i opremom biće postavljen i pripadajući mobilijar. Lokacija novog dečjeg igrališta je precizno birana, da bude bezbedna sa mogućnošću proširenja daljeg kapaciteta. Nalazi se ispred stare železničke stanice koja predstavlja i jedan od simbola našeg grada. Želja nam je da decu od najranijih godina učimo o istoriji našeg grada, kako se razvijao i koji je značaj imao nekad, kao i sad. Ponosni smo na naše kulturno, ali i industrijsko nasleđe, koje treba da negujemo i prenosimo znanje i značaj budućim naraštajima, objasnila je Maja Vitman.

Dečje igralište biće povezano sa rekonstruisanim šetalištem sa stazama oko igrališta i platoom stare železničke stanice.

U skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta i standardima planirano je grupisanje rekvizita i neometano igranje dece po starosnim grupama, i to zona za mlađi uzrast i zona za stariji uzrast koje će biti vizuelno odvojene.

 

431259685 1139364557072106 5677685813536287178 n

 

Kao posebne elemente izdvojila bih mrežu i zip lajn. Mreža će biti i najveća penjalica na ovim prostorima, urađena po najvišim standardima i u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, dužine oko 20 m i visine skoro 6m. Penjalice ovog tipa su interesantne deci uzrasta iznad 5 godina i pospešuju razvoj njihovih motoričkih sposobnosti, balansa i kordinacije. Ovaj rekvizit može koristiti oko 80-oro dece u isto vreme. Zip lajn je interesantna sprava, dosta tražena i namenjena je deci uzrasta iznad 4 godina. Dužina rekvizita je oko 33m, dok je sam spust dugačak 25 m. Nadamo se da ćemo obradovati ne samo mališane, već i njihove roditelje, bake i deke i da će upravo na ovom mestu imati sadržajne avanture i lepe uspomene, kaže Vitman.

Gradska menadžerka kaže da se radovi na uređenju keja izvode u kontinuitetu.

Već se priprema i sledeća faza, koja se odnosi na ugradnju nove teretane na otvorenom u neposrednoj blizini. Za potrebe instalacije dečjeg igrališta bilo je neophodno da se ukloni stara teretana koja je dotrajala i nije u skladu sa propisima. Takođe, ove godine ćemo i kompletno urediti područje plaže i time za ovu godinu zatvoriti planirana ulaganja, rekla je Maja Vitman.

Ugovorena vrednost radova je 42.775.983,36 dinara, a rok za izvođenje radova je 60 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja u posao.

 

Decje igraliste na keju 1

 

Planirani sadržaj:

1. Zip lajn namenjen za uzrast dece od 4 do 12 godina, koja omogućava korišćene sprave za 1 dete u isto vreme.

2. Ljuljaška „ptičije gnezdo“ namenjena za uzrast dece od 5 do 12 godina, koja omogućava korišćenje sprave za osmoro dece u isto vreme. Sprava će biti prilagođena deci sa invaliditetom.

3. Brodić sa jedrom, penjalicom i toboganom namenjen za uzrast dece od 2 do 6 godina, koji omogućava korišćenje sprave za trinaestoro dece u isto vreme.

4. Zamak sa mostićem, jedrom, penjalicom i toboganom za uzrast dece od 2 do 6 godina, koji omogućava korišćenje sprave za šesnaestoro dece u isto vreme. 

5. Kombinovana ljuljaška sa dva sedišta i „ptičije gnezdo“ namenjena za uzrast dece od 4 do 10 godina, koja omogućava korišćenje sprave za sedmoro dece u isto vreme. Sprava će biti prilagođena deci sa invaliditetom.

6. Klackalica namenjena za uzrast dece od 4 do 10 godina, koja omogućava korišćenje sprave za dvoje dece u isto vreme.

7. Klackalica sa četiri sedišta namenjena za uzrast dece od 3 do 8 godina, koja omogućava korišćenje sprave za četvoro dece u isto vreme. 

8. Klackalica sa dva sedišta namenjena za uzrast dece od 3 do 8 godina, koja omogućava korišćenje sprave za dvoje dece u isto vreme.

9. Lokomotiva namenjena za uzrast dece od 6 meseci do 6 godina, koja omogućava korišćene sprave za osmoro dece u isto vreme. Sprava će biti prilagođena deci sa invaliditetom.

10. Interaktivne igre (kao „ježeva kućica“, „školica“ i „skok u dalj“) u nivou gumene podloge.

11. Interaktivne aplikacije (pečurka, pužić, pčelica, ribice, sova i dr.) u nivou gumene podloge

12. Mreža namenjena za uzrast dece od 5 do 12 godina, koja omogućava korišćene sprave za osamdesetoro dece u isto vreme. 

 

novo decje igraliste pancevo

 

Ispod svakog rekvizita biće postavljena podloga za ublažavanje udara – liveni tartan, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta, a u zavisnosti od kritične visine pada sa svakog rekvizita. 

Kao posebna napomena, većina sprava (delovi konstrukcije) je proizvedeno od recikliranih materijala (plastičnih kesa, odeće od tekstila i slično), što je već duži vremenski period trend u svetu čime se utiče na smanjinje emisije štenih gasova.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00