utorak, 8. mart 2016.  17:17h
Pročitano 1398 puta

Hor PSCPD-a u gostima kod gradonačelnika (VIDEO)

Prijem za hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva organizovan je danas u Gradskoj upravi, a članove hora dočekali su gradonačelnik Saša Pavlov i član Gradskog veća zadužen za kulturu Milenko Pavlov.

Članovi PSCPD bili su danas gosti kod gradonačelnika Pančeva Članovi PSCPD bili su danas gosti kod gradonačelnika Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo osvojilo je prvu nagradu i titulu laureata prvog stepena na XV Međunarodnom festivalu pravoslavnih horova „Kaložska Blagovest”, koje je održano od 23. do 28. februara u beloruskom gradu Grodno. 

Pevačko društvo predstavljalo je Srbiju i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u konkurenciji 160 pravoslavnih horova, među kojima su se nalazili i najbolji horovi iz Belorusije, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Gruzije, Grčke, Poljske, Nemačke i drugih zemalja, a nastupe horova ocenjivao je međunarodni žiri, koji su činili najveći kompozitori današnjice.

Svakoj članici hora gradonačelnik Saša Pavlov je poklonio po jednu ružu, čestitajući im 8. mart, a potom je čestitao svima na izuzetnom uspehu, koje je Pevačko društvo ostvarilo na Međunarodnom festivalu pravoslavnih horova u Belorusiji rekavši da je Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo zaista brend Pančeva, jer bilo koja ustanova, institucija, sve što postoji tako dugo, kao što postoji ovaj hor, od 1838. godine, i u kontinuitetu neguje prave vrednosti i tradiciju, na jedan živi način čuva kulturnu, duhovnu, muzičku baštinu našeg naroda. 

Mi treba da budemo srećni što je takav jedan hor osnovan u gradu Pančevu, zato što je zahvaljujući njemu mnogo znamenitih ljudi ne samo iz polja muzike, nego iz svih oblasti društvenog delovanja, prošlo kroz Pančevo, bilo uključeno u rad hora, pevalo u njemu, organizovalo aktivnosti hora. Zbog toga je ovaj hor zaista veliki brend i meni je drago da su ove godine uspeli i osvojili prvo mesto, jer, ako se ne varam, pre četiri godine bili su nadomak osvajanja prvog laureata na ovom prestižnom međunarodnom festivalu u Rusiji, rekao je Pavlov.

 

IMG 20160308 111159

 

Gradonačelnik je rekao da je grad Pančevo pružio finansijsku pomoć horu kako bi otišao na ovo takmičenje, jer je samo učešće na tom festivalu veliki uspeh, u tako jakoj konkurenciji, a kamoli osvojiti prvu nagradu, i istakao je da je siguran da će Grad Pančevo uvek pomagati hor koliko je u mogućnosti.

Još jedna velika vrednost našeg hora je što on i dalje radi na uzdizanju kulturnih vrednosti samog grada i zato su veoma bitni, i za mene kao gradonačelnika, i za ceo grad. Dani duhovne muzike, kao jedna od najpoznatijih manifestacija, okuplja veliki broj ljudi, jer mi imamo publiku koja uživa u takvoj vrsti izvođenja, rekao je Pavlov.

 

IMG 20160308 111329

 

Mr Vera Carina, horovođa Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva uručila je gradonačelniku Saši Pavlovu uramljenu fotografiju hora iz Svetouspenskog hrama i izrazila zahvalnost za prijem i podršku koju im grad pruža.

Veliki je uspeh Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva što je i otišao, kao jedini srpski hor, u Belorusiju, ali, isto tako, i što se vratio sa nagradom. Tek kada smo se vratili, shvatili smo koliko je to veliki uspeh i zahvalni smo Gradskoj upravi, koja nam je novčano pomogla i pokrila nam troškove prevoza, koji su uvek veliki i nedostatak sredstava je često razlog zašto ne možemo da odemo na mnoge festivale i takmičenja. Takođe sam vrlo zadovoljna i srećna što smo prvi put do sada primljeni u Gradsku upravu, iako nije prvi put da dobijemo prvu nagradu, da pomenem pre dve godine Gran pri u Nišu, koji je međunarodni veliki festival. Time što nam je Uprava pomagala, pokazala je da je prepoznala naš značaj, ali smo počastvovani što smo primljeni u Gradsku upravu ovim povodom. To je veliki podstrek za nas i mislim da će nas na isti način podržati nadalje, a na nama je onaj najteži deo posla, a to je da dokažemo da mi to zaslužujemo, rekla je mr Vera Carina.

Srđan Miković, predsednik Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva gradonačelniku je uputio poziv da krajem marta prisustvuje obeležavanju 178 godina postojanja i rada Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

 

IMG 20160308 111845

 

Ovom prilikom, iz svog bogatog repertoara, hor je u znak zahvalnosti izveo i tri kompozicije, među kojim “Dostojno jest’” kompozitora Bondarenka, koji je bio oduševljen njihovim izvođenjem u Rusiji.

Poslušajte i vi.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00