subota, 5. mart 2016.  09:16h
Pročitano 1720 puta

Za aktivne mere politike zapošljavanja - 36 miliona dinara

Grad Pančevo raspisao je 4. marta javne pozive koji su predviđeni Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, kao mere aktivne politike zapošljavanja.

Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Pančevo.MOJKraj.rs

Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kaže da su i ove godine zadržali isti nivo sredstava u odnosu na prošlu godinu, tako da je za 2016. godinu za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u bužetu grada obezbeđeno 36 miliona i 100 hiljada dinara.

Aktivne mere zapošljavanja su nešto malo drugačije. Trudimo se da svake godine i nešto novo uvedemo. Studentske letnje prakse su ostale iste, za pripravnike da steknu prva radna iskustva. Ostalo je isto i opremanje kabineta u srednjim školama, kako bi se povećala konkurentnost srednjeg kadra za zapošljavanje, jer to daje jako dobre rezultate, rekla je Suzana Jovanović.

I ove godine biće održan Sajam zapošljavanja u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje, jer Grad Pančevo sa njima ima tehnički sporazum da sve aktivne mere vezano za zapošljavanje rade u partnerstvu. Očekuje se da će Sajam biti organizovan u prvoj polovini aprila.

Ono što smo ove godine malo izdvojili jesu javni radovi, koji su manji u novčanom, nominalnom iznosu, ali su namenjeni samo osobama sa invaliditetom. Sredstva za samozapošljavanje smo uvećali, jer je to dalo najbolje rezultate, kao mera, jer je to stvarno zapošljavanje, dugoročno. Iznos smo povećali, ali će propozicije biti iste, rekla je naša sagovornica.

Subvencija po jednom korisniku početniku će biti do 500.000 dinara, a imaće na raspolaganju i 12 meseci knjigovodstvene usluge s pravno-finansijskim savetovanjem, dok imaju ugovorne obaveze prema Gradu.

Ono što je novo u Akcionom planu jeste 8 miliona za otvaranje novih radnih mesta, gde će u javnom pozivu biti podeljeno u dve grupe. Postojeća pravna lica, koja postoje godinu i više, ukoliko žele da otvore nova radna mesta dobiće 200.000 dinara po radnom mestu subvenciju. Ukoliko se odluče da zaposle osobu sa invaliditetom dobiće 240.000 dinara. Ako se radi o firmama koje su tek u osnivanju, s obzirom da imamo u najavi dosta novih investicija u gradu, oni takođe mogu konkurisati za ta radna mesta, ali smo za njih malo podigli lestvicu i traži se da zapošljavaju minimum 50 ljudi, i onda svako peto mesto može dobiti subvenciju grada, objasnila je Suzana Jovanović.

Konkurs za samozapošljavanje i nova radna mesta biće otvoren cele godine, odnosno do 30. novembra, dok će ostali konkursi biti otvoreni 30 dana.

Javne pozive za mere aktivne politike zapošljavanja možete pronaći i na sajtu Grada.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00