četvrtak, 3. mart 2016.  20:15h
Pročitano 2318 puta

Auto smećar - donacije Vlade Japana uručena JKP Omoljica

U Omoljici je danas organizovana svečanost i konferencija za novinare povodom uručivanja auto smećara i stubnih kanti i kontejnera iz donacije Vlade Japana, vredne 86.200 evra.

Svečanosti su prisustvovali Njegova Ekselencija Đuići Takahara ambasador Japana u Srbiji, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i vršioc dužnosti direktora JKP „Omoljica” Đura Topalović Svečanosti su prisustvovali Njegova Ekselencija Đuići Takahara ambasador Japana u Srbiji, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i vršioc dužnosti direktora JKP „Omoljica” Đura Topalović Grad Pančevo

Svečanosti su prisustvovali Njegova Ekselencija Đuići Takahara ambasador Japana u Srbiji, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i vršilac dužnosti direktora JKP „Omoljica” Đura Topalović. 

Osim auto smećara, doniranim novcem kupljeno je i po 40 stubnih kanti i kontejnera. 

 

donacija autosmecara

 

Gradonačelnik Saša Pavlov je zahvalio Ambasadi i Vladi Japana i japanskom narodu na podršci i učešću u zajedničkim projektima iz oblasti zaštite životne sredine, socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja, kao i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, koje je svojim aktivnostima i projektima stvorilo okvir za pomenuti strateški razvoj grada, i rukovodstvu i zaposlenima u javno-komunalnom preduzeću „Omoljica“, koje aktivno radi na poboljšanju usluga u lokalnoj zajednici i zahvaljujući ovoj donaciji efektivnije i efikasnije obavlja svoj posao.

Zahvaljujući saradnji naše dve zemlje i podršci Vlade Japana, u Omoljici su stvoreni uslovi da se na jedan mnogo kvalitetniji i efikasniji način upravlja komunalnim otpadom, što je jedan od strateških ciljeva ne samo grada Pančeva nego i Republike Srbije, da živimo u jednoj zdravoj okolini, da imamo jedne zdrave resurse, a posebno je bitno gradu Pančevu jer mislim da naš grad na ovakav način menja sliku o sebi tako što od nekada „crne tačke” na geografskoj mapi postaje grad sa zdravim ekološkim resursima, s efikasnim modelom upravljanja otpadom i u svakom slučaju sa zdravom životnom sredinom, rekao je Pavlov.

 

kzn u omoljici povodom donacije

 

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je ovo jedna izuzetno važna donacija, važna pomoć građanima Pančeva, Javno-komunalnom preduzeću „Omoljica“, zato što se tako upotpunjuje sistem kojim se na organizovani način borimo za uspostavljanje standarda koji su na nivou Evrope vrlo zahtevni i skupi standardi efikasnim upravljanjem otpadom. 

Vi znate, kao građani, šta znači imati jedan dobro organizovani sistem i verujem da će donacija koja je opredeljena Pančevu doprineti efikasnijem korišćenju opreme za primarnu selekciju otpada, za sakupljanje otpada, za transfer otpada. Moram da istaknem da je ovo samo jedna od donacija Vlade Japana koje su stigle u Srbiju. Ovo je prilika da se podsetimo da je u prethodnih petnaestak godina Vlada Japana u vidu raznih pomoći izdvojila više od 480 miliona evra. Vrednost projekata koje je Vlada Japana podržala, a koji su ovog tipa u smislu opštih projekata, jeste 11 miliona evra, podsetila je Bogosavljević Bošković.

 

donacija japana 2 omoljica

 

Njegova ekselencija ambasador Đuići Takahara izjavio je da je čuo da je Javno-komunalno preduzeće u Omoljici imalo problema sa nedozvoljenim bacanjem smeća i njegovim nagomilavanjem usled korišćenja traktora prilagođenih za skupljanje otpada i nedovoljnog broja kontejnera. 

Drago mi je što danas vidim lepo selo i uveren sam da su obezbeđeni kamion smećar i kontejneri značajno doprineli poboljšanju okoline. U Pančevu smo podržali tadašnji Zdravstveni centar južni Banat, a danas Dom zdravlja i Gerontološki centar. Čuo sam i da troje mladih Japanaca živi ovde i da su uključeni u tenis program, kao i da je organizovano nekoliko događaja u vezi s Japanom. Očekujem da će već dobri odnosi između Japana i Pančeva, kao i prijateljske veze između Japana i Srbije ubuduće biti još bolji, rekao je ambasador Japana u Srbiji.

 

autosmecar omoljica

 

Vršilac dužnosti direktora JKP-a „Omoljica“ Đura Topalović zahvalio je donatorima na ovako vrednoj pomoći.

Od donacije Vlade Japana obezbeđena je kupovina kamiona smećara, 40 stubnih kanti i 40 kontejnera, gde je samom tom opremom poboljšan rad i kvalitet Javno-komunalnog preduzeća u Omoljici, poboljšano je i brže je odnošenje samog komunalnog otpada sa teritorije Mesne zajednice „Omoljica“ i naša Omoljica je danas mnogo čistija, unapređenija i bolja. Zahvaljujući se narodu Japana, Topalović je u ime preduzeća i svih Omoljčana zahvalio i prethodnom direktoru JKP-a „Omoljica“, sadašnjem članu Gradskog veća zaduženom za komunalnu delatnost Draganu Grujičiću, koji je aplicirao i učestvovao u svim fazama projekta, rekao je Topalović.

Za sada će autosmećar služiti za odnošenje smeća iz Omoljice, a razmatra se da u skorijoj budućnosti on bude korišćen za smeće i u ostalim mestima na teritoriji Pančeva. Od donacije kupljene su kante i kontejneri koji su raspoređeni po Omoljici.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00