utorak, 3. oktobar 2023.  15:25h
Pročitano 303 puta

Održana manifestacija “Dani ekološke edukacije”

Manifestacija „Dani ekološke edukacije“ koja je podrazumevala upoznavanje dece o značaju očuvanja životne sredine i organizovanje radionice o kompostiranju i nabavku dvorišnog kompostera za neku od škola na teritoriji Pančeva, održana je u osnovnoj školi “Olga Petrov” u Banatskom Brestovcu.

Manifestacija je realizovana u OŠ „Olga Petrov“ u Banatskom Brestovcu Manifestacija je realizovana u OŠ „Olga Petrov“ u Banatskom Brestovcu Pančevo MOJKraj

 

Realizacija ovog projekta je bila prilika da se uvežu institucije, udruženja građana i pojedinci u zajedničkom cilju – očuvanje prirode. 

Glavni cilj projekta bio je informisanje i obrazovanje dece o važnosti očuvanja životne sredine.

Ostali ciljevi projekta jesu podizanje nivoa informisanosti dece i učiteljica u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja. 

Ciljna grupa su stanovnici Pančeva i naseljenih mesta, prvenstveno učenici nižih razreda osnovnih škola i predškolci, ali i ostali građani i zainteresovani.

 

20230626 090929 min

 

Manifestacija je realizovana u OŠ „Olga Petrov“ u Banatskom Brestovcu kada smo u septembru održali radionicu sa decom vrtićkog uzrasta i prvog razreda osnovne škole o važnosti kompostiranja kao i o upotrebi kompostera.

Radionica je podrazumevala demonstraciju od stručnih ljudi o tome kako se koriste posude za kućno kompostiranje (manje zapremine, koje bi stojale negde u školi gde vi budete procenili da je najzgodnije, i kako se zatim koriste namenske posude za kompostiranje od 600 litara koje bi stojale u dvorištu).

Prezentacija je bila prilagođena uzrastu dece.

Školi je u trajno vlasništvo ostalo dva kompleta kućnih kompostera i dva dvorišna kompostera kako bi mogli da prave kompost i koriste ga kasnije za cveće ili možda čak i neke leje u dvorištu škole za pravljenje bio bašte ili šta im već padne na pamet od mnogih ideja koje u školi imaju a vezano za ekološko obrazovanje đaka.

U dvorištu škole postavljena su dva kompostera kako bi škola vremenom proizvela sopstveni kopmpost i gajila biljke u svom školskom dvorištu.

U okviru jednodnevne ekološke radionice koja je sprovedena u prostorijama osnovne škole „Olga Petrov“ u Banatskom Brestovcu sa učenicima predškolskog uzrasta radili su stručnjaci sa ciljem ekološkog opismenjavanja dece odnosno unapređenja i razvijanja ekološke svesti kod dece o važnosti očuvanja životne sredine kroz učenje o kompostiranju.

Radionici je prisustvovalo 20 polaznika – dece i dve vaspitačice.

 

20230626 095617 min

 

Kompostiranje je prirodna razgradnja organske materije dejstvom bakterija, crvića, kao i malih insekata. Dobijeni proizvod – kompost, je koristan materijal, sličan humusu, bez neprijatnog mirisa i koji se može koristiti za kondicioniranje zemljišta ili kao đubrivo.

Posude za kompostiranje se mogu kupiti ili samostalno napraviti.

Dobar kompost može biti napravljen iz različitih organskih materija, kao što je baštenski otpad (suvo lišće) i povrće kao otpad od hrane (kore krompira i sl.). Prednosti su velike, s obzirom da proizvod ima i određenu tržišnu vrednost.

Po nekim analizama, i do 30% kućnog otpada se može kompostirati i time sprečiti njegovo odlaganje na deponiju.

Projekat-manifestacija je sufinansiran na konkursu Grada Pančeva - Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00