subota, 2. septembar 2023.  13:38h
Pročitano 1861 puta

Održana 24. Štrudlijada u Dolovu (FOTO)

U Dolovu je danas održana 24. manifestacija „Štrudlijada“ koju od početka organizuje Udruženje žena “Dolovke”.

Cilj ove brendirane manifestacije je očuvanje i popularizacija starih običaja, jela i kolača, a posebno štrudle koja je zaštitni znak dolovačkog udruženja, kao i lokalni specijalitet Cilj ove brendirane manifestacije je očuvanje i popularizacija starih običaja, jela i kolača, a posebno štrudle koja je zaštitni znak dolovačkog udruženja, kao i lokalni specijalitet Pančevo MOJKraj

 

Manifestacija je trajala nekoliko dana, a danas je održan centralni program u centru Dolova, na platou ispred Doma kulture gde je jutros organizovan doček gostiju i uređenje štandova, a zatim tokom prepodneva predviđen kulturno-umetnički program u kojem su učestvovala Kulturno-umetnička društva i pojedinci iz Dolova, a za muzički deo programa bio je zadužen Tođa iz Pančeva.

 

program u odlovu

 

Manifestaciji u Dolovu prisustvovale su i gradska menadžerka Maja Vitman i članica gradskog veća za kulturu i omladinu Marija Jević.

Katica Smiljković, predsednica Udruženja žena Dolovke kaže da se trude da svake godine uvedu nešto novo.

Ništa nam nije teško, jer volimo ovo što radimo, a nadamo se da će biti sve više mladih koji će želeti da nauče da prave tradicionalne štrudle i da pomognu našim nastojanjima da se štrudla sačuva od zaborava. I ove godine organizovale smo jedinstvenu manifestaciju posvećenu umeću žena u spravljanju banatskog brenda – štrudle, pod nazivom „24. Dolovačka štrudlijada“. Cilj ove brendirane manifestacije je očuvanje i popularizacija starih običaja, jela i kolača, a posebno štrudle koja je zaštitni znak našeg udruženja, kao i lokalni specijalitet. Manifestacija već 24 godine okuplja mnogobrojna udruženja iz Vojvodine i Srbije. Veliki broj učesnika uz druženje prezentuje svoje specijalitete autentične za kraj iz kog dolaze, kaže Katica Smiljković, predsednica Udruženja žena Dolovke iz Dolova.

 

24 udruzenja u dolovu

 

Na štandovima u centru Dolova učestvovalo je 24 udruženja žena s teritorije Pančeva, i drugih mesta iz Južnog Banata koje su izložile svoje proizvode po kojima su prepoznatljive, a najviše je dominirala štrudla.

 

kacarfevo strudla

 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00