četvrtak, 27. jul 2023.  07:59h
Pročitano 462 puta

Izviđači iz Pančeva i Kovačice na Smotri izviđača Srbije

Odredi izviđača „Crne rode” iz Pančeva i „Janošik” iz Kovačice učestvuju na najvećoj smotri izviđača kod nas, na Smotri Saveza izviđača Srbije koja se održava od 22. do 31. jula u Zaječaru, u izletištu Kraljevica.

Prema rečima Nenada Bjeloša, koji boravi na smotri sa još pet mlađih izviđača iz odreda „Crne rode”, u istom naselju su i odredi iz Novog Sada, Bele Crkve, Sremske Mitrovice i Subotice, kao i dva odreda iz Izraela i Švajcarske Prema rečima Nenada Bjeloša, koji boravi na smotri sa još pet mlađih izviđača iz odreda „Crne rode”, u istom naselju su i odredi iz Novog Sada, Bele Crkve, Sremske Mitrovice i Subotice, kao i dva odreda iz Izraela i Švajcarske Odred izviđača "Crne rode", Pančevo

 

Ova smotra se organizuje na svake četiri godine i okuplja organizacije iz čitavog regiona i sveta.

Na smotri ove godine boravi 996 učesnika iz cele Srbije, ali i iz mnogih inostranih zemalja.

Izviđači iz Pančeva i Kovačice javili su se na kraju četvrtog dana boravka na smotri, kako bi podelili svoje utiske. Ova dva odreda iz južnog Banata smeštena su zajedno u jednom od pet naselja koje se zove „Kesten”.

Prema rečima Nenada Bjeloša, koji boravi na smotri sa još pet mlađih izviđača iz odreda „Crne rode”, u istom naselju su i odredi iz Novog Sada, Bele Crkve, Sremske Mitrovice i Subotice, kao i dva odreda iz Izraela i Švajcarske.

U naselju nas ima oko 150. Ceo kamp je podeljen u pet naselja i ima 996 učesnika. Tu su izviđači iz Rumunije, Palestinci, Izraelci, Slovenci, Crnogorci i mnogi drugi narodi, kaže Nenad Bjeloš.

 

viber slika 2023 07 25 16 21 36 211

 

Bjeloš je ispričao i kako izgleda život u ovim naseljima i program smotre.

Prvi dan je možda bio i najteži. Trebalo je iskrčiti šumoviti teren, podići šatore i formirati kamp. Zajedničkim snagama odradili smo to sa odredom iz Kovačice. Tu noć nas je zadesilo i jako nevreme propraćeno gradom. Bilo je to još jedno iskustvo i za nas starije, a posebno za sve učesnike koji se sa ovakvim pojavama po prvi put susreću, kaže Bjeloš.

Drugi dan je takođe bio prepun različitih aktivnosti, a poseban utisak na građane Zaječara ostavio je defile svih učesnika u večernjim satima, smotra odreda i učesnika i otvaranje čitave manifestacije.

Treći dan je bio pravo uživanje za decu. Obuhvatao je aktivnosti na vodi koje su nam pružile mnoga zadovoljstva. Veče je bilo rezervisano za predstavljanje naselja „Kesten” i svih učesnika u njemu. „Rode” su me oduševile, jer su naši izviđači sami spremili program. Baš sam ponosan na njih. Nedostatke i ostalo rešavamo u hodu prilagođavajući se jedni drugima i sledeći moto smotre: „Različiti, sa istim ciljem”. Četvrtog dana smo uveli i fiskulturu koja je inače obavezna, krenule su radionice, veštarstva i uveče se prestavilo drugo naselje, ispričao je Nenad Bjeloš.

 

viber slika 2023 07 25 16 21 35 586 1024x768

 

Učesnici su na smotri podeljeni po uzrastima, a dani su im ispunjeni avanturama od jutra do mraka. Oni uče o prirodi, njenim zakonima, vezi čoveka i prirode, o miru i toleranciji, o zdravim stilovima života i važnosti rekreacije, o kulturi i tradiciji, lepom ponašanju…

Izviđači takođe razvijaju motorne funkcije i spretnost, usvajaju različite veštine, navikavaju se da ranije stečena znanja koriste pri prevazilaženju novih izazova, uče da budu korisni članovi zajednice.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00