sreda, 17. februar 2016.  17:25h
Pročitano 984 puta

Učešće građana u pregovorima Srbije sa EU

Pristupni pregovori Srbije i EU zvanično su započeli januara 2014. godine, čime je počeo višegodišnji proces, koji će na svom kraju dovesti do ispunjenja uslova za članstvo Srbije u EU. 

U suštini, termin „pregovori“ nije odgovarajući, jer se ne postavlja pitanje da li će buduća članica prihvatiti svu EU regulativu podeljenu u 35 pregovaračkih poglavlja, praksu i standarde, niti pod kojim uslovima, već se dogovara samo o rokovima kada će to učiniti i o iznosu novčane pomoći, koju će za to dobiti od EU. Prva pregovaračka poglavlja otvorena su u decembru 2015. godine.

Velika većina propisa i praksi usvojiće se i sprovesti do dana učlanjenja, ali za određene oblasti, najčešće one koje su tehnički i finansijski najzahtevnije, pregovaraće se prelazni rokovi (na primer 5, 7 ili 10 godina nakon učlanjenja), u kojima će i te obaveze morati da se sprovedu. Primer takvih oblasti, za koje će se verovatno tražiti odlaganje izjednačavanja domaće prakse sa evropskom, jesu prečišćavanje otpadnih voda ili upravljanje komunalnim otpadom.

Tokom procesa, EU i države članice pregovaraju isključivo sa predstavnicima vlasti i državne uprave države kandidata, dok učešće predstavnika civilnog društva nije formalni uslov za njegovo sprovođenje. Međutim, kako je prihvatanje EU regulative i prakse znači reformisanje celog društva, neophodno je da se u proces, na različite načine, uključi što više zainteresovanih strana i javnosti. Zato EU ohrabruje države kandidate da razviju konsultacije sa zainteresovanim stranama.

Opšta je procena da učešće građana i njihovih udruženja nije zadovoljavajući. Zato postoji potreba da se formira mehanizam, preko kojeg bi građani komunicirali satelima i organima koji neposredno učestvuju u pregovorima. Jedan od tih mehanizama je osnivanje Banatske platforme, koja u ovom trenutku okuplja 20 organizacija iz 10 opština Banata, uz koordinaciju Ekološkog centra „Stanište“ iz Vršca. 

Platforma u ovom trenutku okuplja građane iz opština Vršac, Bela Crkva, Kovin, Zrenjanin, Žitište, Nova Crnja, Kikinda, Čoka, Novi Kneževac i Kanjiža, uz učešće i NVO koje nisu sa područja Banata – iz Vrbasa, Odžaka, Novog Sada i Smedereva. Platforma je fokusirana na teme koje se tiču poglavlja 11 (poljoprivreda), 12 (veterina i bezbednost hrane) i 27 (zaštita životne sredine), jer su važna za lokalne zajednice u Banatu. Kroz seriju sastanaka, članice dobijaju informacije o procesu pregovora, razmenjuju mišljenja i daju preporuke organima i telima koji neposredno učestvuju u pregovorima.

Šta su pregovori? Ko sa kim pregovara? Oko čega se pregovara? Kakve koristi će imati građani od ovog procesa? Odgovore na ova i druga pitanja možete pronaći u kratkoj animaciji:

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00