utorak, 16. februar 2016.  09:51h
Pročitano 1129 puta

Učešće građana u javnim raspravama od velikog je značaja

Stručni tim Centra za evropske politike iz Beograda (CEP) i Ekološkog centra „Stanište“ iz Vršca, istraživao je primenu dva zakona – o proceni uticaja i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, kao i učešće građana u ovim postupcima, u svakoj opštini u Srbiji.

Odgovornost za kvalitet odluka imaju i građani. Čak i kad nisu stručni u određenoj oblasti, značajno je da učestvuju, jer imaju lokalno iskustvo i poznaju prilike. Odgovornost za kvalitet odluka imaju i građani. Čak i kad nisu stručni u određenoj oblasti, značajno je da učestvuju, jer imaju lokalno iskustvo i poznaju prilike. Pančevo.MOJKraj.rs

Izgradnja i korišćenje privrednih i infrastrukturnih objekata imaju nesumnjiv ekonomski značaj, ali mogu imati i neželjene uticaje – zagađenje ili iscrpljivanje prirodnih resursa. Kako bi se umanjili ili izbegli negativni, a koristili pozitivni efekti, zakonom je utvrđen postupak procene uticaja na životnu sredinu, koji se sprovodi pre nego što projekat dobije dozvolu.

Kako opštine i gradovi sprovode zakonske obaveze, imaju li dovoljno kapaciteta, i da li građani učestvuju, istraživao je tim dve nevladine organizacije.

Uočeno je više značajnih pitanja:

EU standardi se uglavnom poštuju, ali na minimalnom nivou, dok je u nekim aspektima njihova primena sporna. Postoji neusklađenost nekih odredbi Zakona o planiranju i izgradnji sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i sa EU regulativom. Postojeći pravni i institucionalni okvir nema odgovarajuća rešenja za sukob interesa, naročito kada je opština i investitor radova i nadležna za vođenje postupka procene uticaja. U pogledu javnog obaveštavanja, treba povećati korišćenje elektronskih medija, naročito interneta, kaže Stefan Šipka iz CEP-a, jedan od autora studije.

Utvrđen je i manjak organizacionih i stručnih kapaciteta u većem broju opština i gradova, što utiče na kvalitet odluka, i posledično, na životnu sredinu. Ponegde nedostaje stručni saradnik ili ekološki inspektor, a ima slučajeva kada jedan službenik obavlja više nespojivih funkcija.

Međunarodnim i domaćim propisima, građanima se garantuje pravo učešća u postupku procene uticaja – informisanjem, javnim uvidom i javnim raspravama, ali oni nedovoljno koriste svoja prava. Po mišljenju predstavnika lokalnih vlasti, građani su neobavešteni, ali i nezainteresovani, osim u slučajevima kada su direktno ugroženi. Sa druge strane, anketirane NVO zastupaju stav da građani žele da učestvuju, ali vlast nedovoljno uvažava mišljenje javnosti, čak se priklanja interesima investitora. Zbog toga, građani ne žele da se zameraju i odustaju od učešća.

U proseku oko troje građana učestvuje po javnoj raspravi, što je mali broj. Što je učešće javnosti veće, to se nadležni organi i investitori odgovornije ponašaju, veća je mogućnost da primedbe građana budu ozbiljnije shvaćene, a izražena mišljenja uzeta u obzir, nastavlja Stefan Šipka. 

Odgovornost za kvalitet odluka imaju i građani.

Čak i kad nisu stručni u određenoj oblasti, značajno je da učestvuju, jer imaju lokalno iskustvo i poznaju prilike. Iskustvo sa primenom Zakona upozorava nas da samo informisati građane nije dovoljno. Da bi se izgradilo poverenje, potrebno je učiniti dodatne napore i animirati javnost da koristi svoja prava, smatra Dejan Maksimović iz EC „Stanište“, takođe jedan od autora studije. 

Istraživački tim je pripremio i animaciju o učešću javnosti u postupku procene uticaja na životnu sredinu. Saznajte zašto je učešće javnosti važno i kako građani mogu učestvovati? 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00