nedelja, 14. februar 2016.  10:40h
Pročitano 9338 puta

Samo tri načina za prestanak poljoprivrednog osiguranja

Poljoprivredne penzije se za sada stiču samo po godinama života, jer je obavezno poljoprivredno osiguranje počelo 1.1.1986. godine, podseća Saša Drčelić, direktorka filijale PIO fonda u Pančevu.

Saša Drčelić, direktorka filijale PIO fonda u Pančevu Saša Drčelić, direktorka filijale PIO fonda u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

To znači da još nismo stigli dotle da bi neko imao pravo na penziju samo na osnovu poljoprivrednog osiguranja, čak ni na prevremenu starosnu penziju. 

Kako Saša Drčelić, iz PIO fonda u Pančevu, kaže, većinom, oni koji imaju osiguranje samo po osnovu poljoprivrede, i muškarci i žene, stiču pravo na odlazak sa 65 odnosno sa 61 godinom života, pod uslovom da imaju uplaćeno minimum 15 godina staža. 

Uslov je da se dostavi poresko uverenje iz kojeg će se utvrditi da su plaćeni doprinosi za minimum 15 godina. Bez obzira da li su platili ili ne, njima prestaje obaveza plaćanja penzijskog osiguranja po osnovu poljoprivrede kada napune žene 61, a muškarci 65 godina života, kaže Drčelić.

Kod poljoprivrednika je data ta mogućnost da za one doprinose koje nije isplatio, može mu se odbijati od penzije, do iznosa 1/3, za uplatu doprinosa. 

Kad se na taj način izmire neuplaćeni doprinosi onda se ponovo određuje visina penzije s tim uplaćenim doprinosima. U praksi imamo veći broj onih koji su u poljoprivredu ušli da bi pokrili onaj staž koji im je nedostajao, kada su ostali bez posla. Oni koji su imali zemlju, ušli su u poljoprivredno osiguranje da bi doplatili onaj staž koji im nedostaje do uslova za penziju, objasnila je Drčelić. 

Važno je naglasiti da je minimum ½ hektara, ukoliko neko želi da pređe na poljoprivredno osiguranje, a ono može prestati samo ostvarivanjem prava na penziju ili zasnivanjem radnog odnosa ili zbog početka obavljanja samostalne delatnosti. 

Bitno je istaći, da nakon prestanka radnog odnosa ili obavljanja samostalne delatnosti, u koju su ušli iz poljoprivrednog osiguranja, imaju obavezu da nastave da uplaćuju doprinose, jer automatski ponovo potpadaju pod poljoprivredno osiguranje. Tako je regulisano Zakonom, a mnogi ljudi to ne znaju, zaključila je Drčelić.

Više detalja o uslovima, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, sticanja prava osiguranika iz kategorije poljoprivrednika, možete naći na sajtu PIO fonda.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00