ponedeljak, 8. februar 2016.  18:38h
Pročitano 1447 puta

Proslavljanje punoletstva dolovačke Vinarijade

Vinarijada u Dolovu ovih dana je u punom jeku. Počela je još krajem januara, a kroz promocije, degustacije, takmičenja, izložbe ona proslavlja svoj 18. rođendan i tako će biti sve do završne večeri 14. februara.

Završno veče 18. Vinarijade biće organizovano 14. februara u osnovnoj školi Završno veče 18. Vinarijade biće organizovano 14. februara u osnovnoj školi N. Radonjin

Dolovo je sada već poznato po mnoštvu manifestacija. Nekoliko njih traju više od jedne decenije i zavređuju veliku pažnju, a jedna od njih je svakako „Dolovačka vinarijada”.

Ovogodišnja manifestacija počela je degustacijim i promocijom na pijačnom trgu u Dolovu još 30. januara. Priliku da probaju dobra domaća vina imali su i 4. februara na svom Korzou, a 5. februara počeo je i takmičarski deo manifestacije. Svi oni koji su želeli da provere koliko je njihovo vino dobro i kakve će ocene dobiti mogli su to da urade u prostorijama Mesne zajednice. 

U petak, 5. februara je otvorena i izložba slika dolovačkog slikara Živka Novkovića, ali su mogle da se vide i stare fotografije, kao i „Majine rukotvorine”, suveniri sa motivima Dolova iz „Umetničke radionice Novković”, ali su mogle i da se čuju pesme posvećene vinu. 

 

VINARIJADA IZLOŽBA

 

Uzorci za takmičenje su se dostavljali i 6. februara koji je bio udarni dan druženja. Još od ranih jutarnjih sati centar sela kitio se štandovima koji su ukrašavani vojvođanskim blagom. Prioritet su naravno imali vinari, ali su svoje proizvode ponudile i „Dolovke”, ovčari kao i gosti iz Kačareva koji su predstavili svoju predstojeću „Slaninijadu”. 

Mešali su se mirisi kuvanog vina, šunke, slanine, ovčijeg sira i štrudle. 

Prepodnevni skup je doživeo kulminaciju takmičenjem u brzom ispijanju špricera za koje se prijavilo desetak takmičara.

 

VINARIJADA ISPIJANJE ŠPRICERA

 

Prvo mesto za crvena vina otišlo je u Mađarsku, Tot Denesu, vicešampion je bio Lalić Milan, dok je bronzu osvojio Kolarić Ljubiša. 

U konkurenciji belih vina šampion je postao dolovački sveštenik Bojan Gavrilović, dok su drugo i treće mesto zauzeli Kosanović Nenad i Pajor Ferenc.

Prva nagrada za roze vina ostala je u Dolovu Đurici Sojkovu, drugo mesto je zauzeo Pajor Ferenc a treće Lalić Milan. 

Nadmetala su se i dezertna vina, a pobednica je postala Šmit Ružica, dok su srebrna medalja otišla u Jabuku za „Vinariju Filipovski”, a bronzom se okitila još jedna dama, Dolovka Biljana Pejčić. 

 Nakon nekoliko krugova u finalu su se našli Dolovci Petar Pejčić prošlogodišnji šampion u ovoj svojevrsnoj kategoriji i Srđan Mitić koji je i odneo laskavu titulu najbržeg ispijača špricera. Nakon toga podeljene su besplatne sadnice vinove loze, a zainteresovani su mogli i da obiđu vinski podrum u staroj banatskoj kući Đorđa Stajića.

Istog popodneva počelo je i ocenjivanje pristiglih uzoraka. Za ovogodišnje nadmetanje dostavljeno je rekordnih 172 uzorka. Dve komisije prionule su na posao i nakon višečasovnog ocenjivanja znali su se i pobednici ovogodišnje Vinarijade. Oni su pročitani na druženju u maloj sali dolovačke kulturne ustanove. 

Druženje uz tamburaše, pesmu i igru KUD-a „Banatski vez” nastavljeno je i posle poglašenja pobednika. Veselo će biti i u nedelju, 14. februara kada će u holu osnovne škole biti završno veče uz svečano proglašenje pobednika, dodelu zahvalnica i priznanja i iće i piće. 

Pre toga će istog dana u podne biti simbolično orezan vinograd udruženja „Sveti Trifun” koje je i glavni organizator druženja i zaslužan za dugogodišnje trajanje, uz pomoć Mesne zajednice, javnog komunalnog preduzeća, Grada Pančeva, Turističke organizacije Pančevo i drugih javnih preduzeća i većih i manjih sponzora. 

 

VINARIJADA DEGUSTACIJA

 

Pre završnog dana u nedelju, 14. februra, dolovački vinari će još jednom ponuditi svoje božanske nektare u subotu, 13. februra u prepodnevnim satima na pijačnom trgu u Dolovu.

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00