nedelja, 7. februar 2016.  19:52h
Pročitano 927 puta

Info linija – podrška inkluzivnom obrazovanju

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija UNICEF-a za Srbiju podržali su projekat „Info-linija za roditelje – podrška inkluzivnom obrazovanju“ organizacije Inicijativa za inkluziju “VelikiMali”.

Info-linija će biti aktivna radnim danima od 12 do 19 časova Info-linija će biti aktivna radnim danima od 12 do 19 časova

Ova organizacija više od deset godina vrši usluge profesionalnog i besplatnog savetovanja roditelja, posebno roditelja dece odnosno učenika sa smetnjama u razvoju.

Rezultati monitoringa i evaluacije inkluzivnog obrazovanja ukazuju da su roditelji nedovoljno informisani i imaju velike dileme i nejasnoće u tumačenju zakona i podzakonskih akata u procesu ostvarivanja prava na obrazovanje svoje dece.

Inicijativa za inkluziju „VelikiMali”, uz podršku Ministarstva prosvete i u partnerstvu s UNICEF-om i „Telekomom Srbija”, pokrenula je besplatnu info-liniju „Podrška inkluzivnom obrazovanju”. Linija je namenjena roditeljima dece s smetnjama u razvoju koja jesu ili će tek biti uključena u inkluzivno obrazovanje, ali i svima onima koji se bave inkluzijom.

Roditelji i zainteresovani će pozivanjem na broj 0800/100-121 dobiti vezu s jednim od dva mobilna telefonska broja na kojima će biti dežurni aktivisti organizacije „VelikiMali”.

Poziv je besplatan, a roditelji će biti u prilici da saznaju sve o propisima, procedurama i mogućnostima u vezi s inkluzivnim obrazovanjem, ali i da ukažu na svoje probleme i poteškoće s kojima se svakodnevno bore.

 

inkluzivno obrazovanje info linija

 

Uvođenje info-linije trebalo bi da doprinese povećanom i kvalitetnom uključivanju roditelja u obrazovno-vaspitni proces i razvoju inkluzivnog obrazovanja. 

Info-linija će biti aktivna radnim danima od 12 do 19 časova.

Na telefonske pozive roditelja odgovaraće stručnjaci iz organizacije Inicijativa za inkluziju VelikiMali i pružati informacije o:

- zakonskim i podzakonskim aktima koja podržavaju inkluzivno obrazovanje i socijalnu inkluziju;
- merama i aktivnostima koje treba da obezbede kvalitetno obrazovanje i vaspitanje dece/učenika;
- merama dodatne podrške za decu/učenike i porodicu i načinima za njihovo ostvarivanje;
- korisnoj literaturi o inkluzivnom obrazovanju i primerima dobre prakse.

Organizacija Inicijativa za inkluziju VelikiMali vodiće evidenciju o telefonskim razgovorima i prikupljati informacije od roditelja. Analizom prikupljenih informacija dobiće se korisni podaci za dalje planiranje pružanja podrške i razvijanje strategija za blagovremeno i kvalitetno informisanje svih aktera u obrazovanju i vaspitanju.

Odgovori na najčešće postavljana pitanja biće objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zvaničnoj stranci Grupe za socijalnu inkluziju.

Sve informacije dobijene od korisnika preko info-linije biće čuvane u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00