subota, 6. februar 2016.  20:44h
Pročitano 1682 puta

Održan seminar za novinare o istraživačkom novinarstvu i životnoj sredini

Seminar za novinare: “Istraživačko novinarstvo i životna sredina” Udruženja ekoloških novinara “Ekovest” održan je danas u Novom Sadu u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Seminar za novinare: “Istraživačko novinarstvo i životna sredina” održan je danas u Novom Sadu Seminar za novinare: “Istraživačko novinarstvo i životna sredina” održan je danas u Novom Sadu Pančevo.MOJKraj.rs

Na seminaru su govorili: Dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Maja Pavlica iz Udruženja novinara Eko vest, prof. dr Vladimir Đurđević, s Fizičkog fakulteta u Beogradu, Dragana Ratković, novinarka Radio Novog Sada, Dejan Maksimović, predsednik Ekološkog centra “Stanište”, Vršac, Sandra Iršević, novinarka iz Subotice i Milorad Rančić, predstavnik Kompanije Eldi, Niš.

Dr Slobodan Puzović, pokrajnski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dao je ocenu trenutnog stanja životne sredine u Srbiji, s osvrtom na Vojvodinu i specifičnosti Vojvodine iz ugla izloženosti klimatskim promenama.

 

Slobodan Puzović

 

Dvadesetak novinara iz cele Vojvodine imalo je prilike da se upozna sa klimatskim promenama i trenutnim trendovima, projekcijama budućih promena, rizicima i vidovima prilagođavanja na klimatske promene. O tome je vrlo iscrpno i detaljno govorio prof. dr Vladimir Đurđević, s Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Dragana Ratković, novinarka Radio Novog Sada predstavila je ulogu medija u izveštavanju u kriznim situacijama.

 

1 Dragana Ratković

 

Novinarka Sandra Iršević predstavila je obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost i načine na koje se ove teme obrađuju u medijima u Srbiji.

Dejan Maksimović iz Vršca govorio je o finansiranju zaštite životne sredine na lokalnom nivou.

 

Dejan Maksimovi Vrsac Staniste

 

Milorad Rančić, iz Niša govorio je o solarnoj tehnologiji u Srbiji i predstavio kako na najbolji mogući način koristiti obnovljive izvore energije.

Maja Pavlica iz Udruženja "Ekovest" kaže da je cilj seminara bio podizanje ekološke i građanske svesti kod javnosti o značaju zaštite životne sredine putem medija, kao i podizanje svesti novinara o odgovornosti za uticaj na javnost.

Takođe, jedan od ciljeva ovog treninga jeste i pomoć novinarima da steknu veštine i znanja neophodna za izveštavanje o ovoj oblasti, kao i pristupi istraživačkom novinarstvu kod nas – teorija i praksa (konkretni primeri), objasnila je ona.

Seminar je organizovalo Udruženje novinara Ekovest uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00