četvrtak, 4. februar 2016.  06:55h
Pročitano 1643 puta

Inicijativa za vraćanje slovačkog jezika u više razrede

U Osnovnoj školi „Bratstvo - jedinstvo“ u Pančevu od početka ove školske godine, izborni predmet „Negovanje slovačkog jezika“ pohađaju samo učenici od prvog do petog razreda, dok u višim razredima nije bilo dovoljno interesovanja đaka.

U cilju oživljavanja interesovanja dece za maternji jezik, u OŠ Bratstvo Jedinstvo je 2. februara održan sastanak sa učenicima viših razreda, kao i njihovim roditeljima U cilju oživljavanja interesovanja dece za maternji jezik, u OŠ Bratstvo Jedinstvo je 2. februara održan sastanak sa učenicima viših razreda, kao i njihovim roditeljima D.V.

U cilju oživljavanja interesovanja dece za maternji jezik, u ovoj školi je u utorak, 2. februara održan sastanak sa učenicima viših razreda, kao i njihovim roditeljima. 

Inicijativu da se učenici od petog do osmog razreda OŠ „Bratstvo - jedinstvo“ vrate učenju izbornog predmeta „Negovanje slovačkog jezika“ pokrenula je magistar slovačkog jezika i književnosti Marina Hrib, nekadašnja učenica ove škole, koja je studirala na Bratislavskom univerzitetu u Republici Slovačkoj i koja trenutno priprema doktorat. Da bio ovaj izborni predmet ponovo bio uveden, potrebno je najmanje petnaestoro zainteresovanih učenika, zbog čega je održan sastanak sa đacima i roditeljima.

Kada sam saznala da je nastava na slovačkom jeziku u ovoj osnovnoj školi prestala, meni je bilo veoma krivo, s obzirom da znam koliko je interesovanje drugih nacionalnosti da nauče slovački jezik. Veoma je tužno čuti da u osnovnoj školi u Vojlovici prestaje izučavanje slovačkog jezika, a pored toga imamo mogućnosti da se realizuje izučavanje. To je i bio prvi korak, zamoliti direktorku škole i pokušati naći neki termin kada bi bilo moguće organizovati sastanak sa roditeljima i učenicima i pokušati ih motivisati ili jednostavno popričati o ličnom viđenju situacije i predloženim rešenjima, rekla je Marina Hrib.

Marina je u svom izlaganju pred roditeljima i učenicima objasnila koji je značaj znati više jezika. Pripremila je i prezentaciju kako bi i ilustracijama zainteresovala učenike da nastave učenje slovačkog jezika i u višim razredima.

Nadam se da su zainteresovani, u suštini odziv nije bio veliki, bilo je prisutno nekoliko učenika i roditelja. Trudićemo se raznim načinima da i ubuduće motivišemo učenike kako bi se povećala zainteresovanost, ali i sa trenutnim brojem zainteresovanih bi se moglo raditi. Cilj prezentacije bilo je informisati o svim prednostima poznavanja više jezika, uopšteno u svetu, govorila sam i o tome kakve su mogućnosti za sve koji savladaju slovački jezik, šta im on može doprineti u budućnosti, upoznala ih kako bi izgledali časovi, i zamolila sam učenike da i sami daju predloge šta bi oni najviše voleli da nauče. Čuli smo danas da će se i direktorka angažovati da na roditeljskim sastancima obavesti roditelje o problemu koji je u školi i da treba povećati broj zainteresovanih, i nadam se da će se trud isplatiti i da ćemo uskoro početi sa nastavom,  kazala je Marina Hrib, magistar slovačkog jezika i književnosti.

 

2 roditelji i djaci

 

Inicijativu Marine Hrib pored škole „Bratstvo - jedinstvo“ podržala je Matica slovačka u Vojlovici, Nacionalni savet Slovaka i Slovačka evangelistička crkva, čiji su predstavnici takođe prisustvovali sastanku u školi.

Nacionalni savet Slovaka je već uložio napore kroz odbor za školstvo, predsednica nacionalnog saveta Ana Tomanova Makanova je upoznata sa situacijom u školi i što se tiče Nacionalnog saveta kao institucije pružićemo maksimalnu podršku da se ovaj program realizuje. Nacionalni savet u okviru svojih odbora organizuje projekte za razne ciljeve od kojih je jedan i za školstvo, tako da bismo mogli pomoći realizaciji ovog projekta finansijski. Naša crkva oduvek je bila nosilac toga da se širi slovački jezik. Bitno je podsetiti da se početkom 20. veka slovački jezik učio u crkvi. Crkva je uvek tu da podseti na to da ovo jeste problem, da ne smemo dozvoliti da se izgubi slovački jezik u školi i uvek je podržavala one koji se trude da se ovaj predmet sačuva, kaže Branislav Kulik, sveštenik slovačke evangelističke crkve u Vojlovici i predstavnik Nacionalnog Saveta Slovačke nacionalne manjine. 

Kao i do sada Matica Slovačka u Vojlovici i u prošlosti je podsticala ovakve ideje da se u osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo" izučava slovački jezik, tako da ćemo i sada sa ostalim institucijama podržati da ovo zaživi u ovoj školi. Ovo je svakako i poziv roditeljima da ne uskraćuju svojoj deci mogućnost da se usavršavaju jer ovo je privilegija koja im se pruža, a Matica je tu da pomogne, istakao je Mihal Marko, predsednik Mesnog Odbora Matice Slovačke u Vojlovici.

Prisutni učenici i njihovi roditelji takođe su podržali ovu inicijativu da se i u višim razredima uvede slovački jezik. Oni su u nižim razredima pohađali ovaj predmet i kako kažu želja im je da to nastave i do kraja školovanja. 

Evo šta kažu roditelji:

Ja pre svega želim da moja deca nauče svoj maternji jezik, a i možda će im biti potreban u budućnosti zbog studiranja na maternjem jeziku ili u Republici Slovačkoj. Ja sam prve četiri godine nastavu pohađala na slovačkom jeziku, dok sam u višim razredima neke predmete učila i na srpskom jeziku. Srednju školu sam učila na srpskom jeziku i meni nije bio problem da kasnije savladam gradivo na srpskom jeziku, rekla je Lidija Beška, majka učenika.

I Mirjana Krištofik očekuje da će ovaj sastanak doprineti da se slovački jezik izučava i u višim razredima.

Mislim da je to vrlo dobra stvar što je do ovog sastanka došlo pošto su ukinuti časovi u višim razredima. Mi smo oduvek govorili sa decom na srpskom i slovačkom jeziku tako da su paralelno učili oba jezika, kaže Mirjana Krištofik, majka dvoje dece koja živi u mešovitom braku.

Učenici sa kojima smo razgovarali nadaju se da će nastave na slovačkom biti u ovom polugodištu.

Aktivna sam i u pozorišnoj grupi Slovačkog kulturno prosvetnog društva Djetvan i veoma mi pomaže to što idem na časove slovačkog. Zainteresovana sam da usavršim svoj maternji jezik pošto se nadam da ću studirati u Slovačkoj rekla je Jana Marek, učenica.

I Jana Beracka, učenica, kaže da je puno toga do sada naučila na časovima.

Slovački jezik volim, odlazila sam i na recitatorska takmičenja i to je jedan jako lep jezik. Volela bi da kroz igru učimo kao i da više čitamo knjige, rekla je ova učenica.

Ako ova inicijativa urodi plodom i najmanje petnaestoro učenika viših razreda pokaže interesovanje za negovanje slovačkog jezika, izučavanje predmeta „Negovanje slovačkog jezika“ bi počelo još tokom ovog polugodišta.

 

Autor:  Dejan Valek
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00