subota, 25. mart 2023.  23:00h
Pročitano 742 puta

Dolovci ugostili kadete Vojne akademije i učenike Vojne gimnazije tokom kondicionog marša po Deliblatskoj peščari

Udruženje „Srbija moj Dom“ iz Dolova danas je bilo deo jedinstvenog događaja na Leanci, u Deliblatskoj peščari, kada su priredili dobrodošlicu kadetima Vojne akademije i učenicima Vojne gimnazije i srednje stručne vojne škole u porti crkve Svetog Vasilija Ostroškog u okviru njihovog kondicionog marša u Deliblatskoj peščari. 

Starešine, kadete i učenike dočekali su članovi udruženja „Srbija, moj dom“, KUD Banatski vez i Udruženje žena Dolovke Starešine, kadete i učenike dočekali su članovi udruženja „Srbija, moj dom“, KUD Banatski vez i Udruženje žena Dolovke Srbija, moj dom

 

U organizaciji dobrodošlice pomogli su MZ Dolovo, Dom kulture Dolovo, KUD "Banatski vez" i udruženje žena "Dolovke".  

U cilju podizanja nivoa fizičke spremnosti i upoznavanja kulturno istorijskih spomenika i prirodnih lepota, kadeti 147. klase, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ ovog vikenda realizovali su kondicioni marš na relaciji od naselja Devojački bunar do crkve svetog Vasilija Ostroškog u Deliblatskoj peščari na Leanci i nazad. Marš dužine 22 kilometra, najmlađi kadeti Vojne akademije i učenici vojnih škola, realizovali su sa kompletnom borbenom opremom.

 

2 Mars DP

 

Marševsku kolonu poveo je komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar, a pratili su ga načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kalara“ kapetan fregate Srđan Miljković i komandant 147. klase major Blagoje Đačić.

Kolona je krenula iz naselja Devojački bunar, a na polovini maršrute kod crkve sv. Vasilija Ostroškog na Volovskim pašama u Deliblatskoj peščari starešine, kadete i učenike dočekali su članovi udruženja „Srbija, moj dom“ iz sela Dolova koji čuvaju i neguju tradiciju Srba Južnog Banata. 

 

bojan vojnov i kud banatski vez

 

Tradicionalni doček gostiju, uz so i pogaču, priredili su KUD „Banatski vez“ i udruženje žena „Dolovke“. 

Kadetima je dobrodošlicu poželeo predsednik udruženja građana „Srbija moj dom“ Bojan Vojnov koji je u toku marša prisutnima dočarao značaj, prirodna, istorijska i kulturna bogatstva ovog kraja, a pre svega Deliblatske peščare.

 

9 Mars DP

 

Nakon pauze marševska kolona uputila se ka cilju gde ih je dočekao načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni profesor dr Srđan Blagojević.

Tu su nastavnici katedre logistike, pripadnici bataljona za podršku i kadeti 145. klase modula opšta logistika pripremili čuveni vojnički pasulj za sve učesnike marša. 

 

7 mars dp 1679774359

 

Pored toga potrudili su se da prisutnima prikažu tehnologiju pripremanja hrane u terenskim uslovima i rad logistike na obezbeđivanju hrane i vode.

Treba napomenuti da je tokom celog marša motivacija bila na izuzetnom nivou, kao i da su kadeti prošli kroz predele u kojima su snimani kultni filmovi domaće kinematografije kao što je „Boj na Kosovu“.

 

10 mars dp 1679774338

 

Kroz naselja koja su bila na maršruti odjekivale su rodoljubive pesme iz stroja što je sa zadovoljstvom prihvaćeno od strane lokalnog stanovništva.

 

upoznavanje sa lepotama pescare

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00