subota, 18. mart 2023.  07:27h
Pročitano 2092 puta

Smotra ovnova u Dolovu: Bira se ovan kapitalac

Tradicionalna smotra ovnova u Dolovu biće održana po 14. put danas, 18. marta, u dvorišnom delu iza zgrade Mesne zajednice.

U tridesetak boksova naći će se bela rasa, pramenka, vitenberg i za razliku od raniji smotri, najviše autohtonih cigaja U tridesetak boksova naći će se bela rasa, pramenka, vitenberg i za razliku od raniji smotri, najviše autohtonih cigaja Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Organizatori su pripremili teren i postavili bokseve koje će iskoristiti svi oni koji su rešili da tog dana dođu u ovo mesto i izlože svoja grla.

Očekuje se da će već od 10 sati, kao i ranijih godina, svoja najbolja grla izložiti ne samo Dolovci, već i komšije iz Sakula, Ilandže, Uzdina, Padine, Vračev Gaja, Uljme i drugih sredina.

U tridesetak boksova naći će se bela rasa, pramenka, vitenberg i za razliku od raniji smotri, najviše autohtonih cigaja. Nje se vojvođanski ovčari ne odriču i veruju da njihova ovca nije lošija u odnosu na druge strane rase, koje su kako navode, uzele primat.

Proglašenje pobednika biće oko 11:30 časova.

Smotru priplodnih ovnova i mlađih grla, kao i ranijih godina, organizuje Udruženje odgajivača ovaca „Banat” iz Pančeva uz pomoć dolovačke sekcije.

Velika stada ovaca bila su ranije jedna od karakteristika južnog Banata, ali je danas to sve ređa pojava. Jedno od mesta u kojem se ovčarstvo i dalje zadržalo je Dolovo sa brojkom od nešto više od 1.000 ovaca i manifestacijom u čast ovih životinja.

Zbog toga je značaj ove smotre veliki, jer zaljubljenici u ovnove nastoje da afirmišu stočarstvo i uzgajanje ovaca u još većem broju na obodima Deliblatske peščare.

Smotra ovnova u Dolovu važna je za domaće odgajivače i zato što je priprema za nastup na Novosadskom sajmu u maju.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00