utorak, 14. mart 2023.  16:06h
Pročitano 343 puta

Škola „Paja Marganović“ domaćin srednjoškolcima iz više evropskih zemalja

Srednjoškolci iz više evropskih zemalja borave ovih dana u Pančevu, kao gosti učenika srednje ekonomske škole „Paja Marganović“ u Pančevu u okviru projekta „Smart turizam“ Erazmus plus programa.

mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje srednjoškolcima je predstavila Pančevo, ali i ulaganja koja lokalna samouprava ima svake godine u sektoru obrazovanja mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje srednjoškolcima je predstavila Pančevo, ali i ulaganja koja lokalna samouprava ima svake godine u sektoru obrazovanja Pančevo MOJKraj

 

Đaci iz Francuske, Italije, Grčke, Turske i Bugarske i njihovi profesori danas su bili gosti Gradske uprave Pančevo gde im je mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje predstavila Pančevo, ali i ulaganja koja lokalna samouprava ima svake godine u sektoru obrazovanja.

Današnji gosti Pančeva došli su iz pet zemalja i naravno tu su i đaci iz škole domaćina. U projekat je uključeno 6 timova iz različitih država - Italija, Bugarska, Turska, Francuska, Grčka i Srbija. „Smart turizam“ u okviru projekta Erazmus plus je prvi evropski projekat gde je učesnik Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“ i Grad Pančevo, kao partner, u vidu podrške i upoznavanja učesnika sa znamenitostima grada, ali i obrazovnim sistemom u našoj zemlji, kaže mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

 

336196581 5898238460245564 1332037864253504308 n

 

Realizacija Projekta počela je u decembru 2021. godine. Anica Stošić, profesorka engleskog jezika i koordinatorka projekta kaže da je do sada održano 6 sastanaka na kome je učestvovalo po dva profesora i po petoro učenika sa smera Turistički tehničar.

Teme koje se obrađuju su hoteli, mesta za odmor i razonodu, menadžment u turizmu, manifestacije u turizmu, muzeji i turizam, gastronomija i turizam i kako putem elektronskih i društvenih mreža možemo da predstavimo turizam. Naš zadatak je da se predstave muzeji u Pančevu i okolini i njihov značaj za turizam. Narednih nekoliko dana naše goste vodićemo u obilazak muzeja u Pančevu, Kovačici, Idvoru, Beogradu, kaže Anica Stošić.

Projekat „Smart turizam“ u okviru Erazmus + programa, treba da afirmiše turizam u državama i gradovima koji su učesnici Projekta. Pored ETŠ „Paja Marganović“ iz Pančeva, učesnici u projektu su i škole iz Bugarske, Turske, Italije, Francuske i Grčke. Gradovi učesnici prave filmove na zadatu temu koji se kasnije postavljaju na društvene mreže kako bi svima bili dostupni za gledanje.

 

erasmus smart tourism gosti

 

Cilj projekta je upoznanje kulturnih sadržaja gradova i škola učesnica, druženje i saradnja mladih, upoznavanje običaja i tradicije različitih naroda, širenje tolerancije i prihvatanje različitosti.

Aktivnosti se prestavljaju na sajtu škole i na društvenim mrežama, na zvaničnim profilima škola, ali i sam Projekat ima svoje društvene mreže na kojima su dostupne sve aktivnosti timova učesnika Projekta.

U projektu učestvuju profesori turističke grupe predmeta, profesori stranih jezika i učenici sa smerova turističko-hotelijerski tehničar prvog i trećeg razreda.

 

djaci iz evrope

 

Do sada su se timovi sastajali u Bugarskoj u Velikom Trnovu, u Italiji u Peskari, u Turskoj u Istanbulu i u Grčkoj u Janjini.

Sledeće mesto sastanka je u maju u Francuskoj u mestu Giron na obali Atlantskog okeana. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00