utorak, 14. mart 2023.  15:21h
Pročitano 160 puta

Centar za žrtve seksualnog nasilja uskoro u Opštoj bolnici Pančevo

Centar za žrtve seksualnog nasilja uskoro će početi da radi u Opštoj bolnici u Pančevu, čime će Pančevo postati peti grad u Vojvodini u kome postoji jedna ovakva institucija. Tim povodom je danas u Gradskoj upravi Pančevo održan sastanak kom su prisustvovali predstavnici svih institucija koje učestvuju u sistemu reagovanja na slučajeve seksualnog nasilja.

Dr Slobodan Ovuka, direktor Bolnice kaže da će Centar za žrtve seksualnog nasilja biti smešten u okviru Službe ginekologije, gde žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja, najčešće prvo i potraže pomoć, a u rad Centra biće uključene i druge specijalnosti Dr Slobodan Ovuka, direktor Bolnice kaže da će Centar za žrtve seksualnog nasilja biti smešten u okviru Službe ginekologije, gde žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja, najčešće prvo i potraže pomoć, a u rad Centra biće uključene i druge specijalnosti Pančevo MOJKraj

 

Dr Slobodan Ovuka, direktor Bolnice kaže da će Centar za žrtve seksualnog nasilja koji će raditi pri Opštoj bolnici Pančevo biti oformljen u najskorije vreme. Kako kaže, biće smešten u okviru Službe ginekologije, gde žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja, najčešće prvo i potraže pomoć, a u rad Centra biće uključene i druge specijalnosti.

Opšta bolnica Pančevo je u okviru svog rada usmerena na lečenje žrtava nasilja žena i devojčica. Kao ginekolog sa više od tri decenije rada u pančevačkoj bolnici bio sam, na žalost, svedok tih nemilih događanja i scena, koje su i danas naša svakodnevica. Svakako da pančevačka bolnica ima i obavezu i ogromnu želju da se aktivno uključi u osnivanje rada ovog centara. Zavisno do kakvih povreda dolazi, kod ovakvih slučajeva potrebno je uključiti i stručnjake iz drugih oblasti, ne samo ginekologe. Tu je važna i uloga psihijatara i psihologa, kod teško merljivih posledica po zdravlje tih žena. Bolnica je i do sada pružala pomoć ženama, neformalno, ali smo radili svakodnevno na umanjenju posledica. Kada je 2019. godine pokrenuta ideja o tome mi smo još uvek bili u rekonstrukciji, nakon toga se desila pandemija virusa korona, pa je to malo usporilo otvaranje ovog Centra, rekao je dr Slobodan Ovuka.

 

336258728 1415350809274626 1385753485561968096 n

 

Sastanak u Pančevu bio je, između ostalog posvećen razmeni ideja i iskustava svih institucija koje bi trebalo da učestvuju u radu Centra. To su između ostalog, policija, tužilaštvo, sud, Centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, nevladine organizacije, kao i gradska uprava. Ispred uprave Grada Pančeva sastanku je prisustvovao Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Grad Pančevo kao odgovorna lokalna samouprava vodi računa o žrtvama porodičnog nasilja, tako da mi već 10 godina imamo dobru saradnju i osnovali smo Sigurnu kuću. Drago mi je što će se Pančevo naći među gradovima koji imaju ovakve centre. Gradska uprava je tu da pomogne pri njegovom radu, jer nasilja je, svi smo svedoci, u današnje vreme nažalost mnogo, rekao je Milenko Čučković.

Andrijana Čović, projektna menadžerka u Agenciji Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji „UN Women”, kaže da ovakvi centri postoje u Novom Sadu, Kikindi, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici i da njihov rad koordiniše neprofitna, nevladina organizacija „Centar za podršku ženama” iz Kikinde. Kako je objasnila, u Vojvodini su ovi centri za žrtve seksualnog nasilja osnovani kao pilot centri još 2016. i 2017. godine. 

U okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III faza” nastavljamo da pružamo podršku centrima u Vojvodini. Prošlu godinu posvetili smo radu sa bolnicama koje nemaju osnovane centre, odnosno istraživali smo njihove kapacitete i radili na osnaživanju njihovih unutrašnjih resursa, kako bi bili spremni da rade sa ženama i devojčicama, žrtvama seksualnog nasilja i silovanja. Pančevačka bolnica jedna je od zdravstvenih ustanova koja je učestvovala u ovim aktivnostima i pokazala spremnost da radi na osnivanju Centra za žrtve seksualnog nasilja, rekla je Andrijana Čović.

 

336285171 1346256455945224 2125871356686435362 n

 

Na poziv „UN Women” Crveni krst Pančevo našao se u ulozi podrške u organizaciji, koordinaciji i pripremi ovog važnog koraka za Pančevo.

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo kaže da je jedna od uloga Crvenog krsta da pomaže u humanitarnim delatnostima.

Za nas je velika čast da budemo deo ovog tima i da učestvujemo u formiranju Centra za žrtve seksualnog nasilja. To je jedan važan korak. Grad Pančevo je već duži niz godina u procesu rodne ravnopravnosti, pruža veliku podršku ženama svih kategorija, marginalizovanih grupa. Na tome se istrajno radi, velika podrška Grada je u svim sferama kada su žene u pitanju, kada je rodna ravnopravnost u pitanju, nasilje i sprečavanje nasilja. Sve ovo što danas činimo je početak buduće saradnje svih predstavnika koji bi trebalo da se nalaze u procesu zbrinjavanja, sprečavanja, podrške svake vrste, psiho-socijalne, zdravstvene, mentalne, i svake druge vrste podrške ženama koje su preživele seksualno nasilje, rekla je Milica Todorović.

Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III faza” realizuju agencije Ujedinjenih nacija (UNDP, UN Women, UNFPA, UNICEF) u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a podržava Vlada Švedske. Usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

U centrima kakav će uskoro dobiti i Pančevo žrtvama se pružaju sve potrebne usluge – obavljaju pregledi i sprovodi prikupljanje materijalnih tragova nasilja.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00