ponedeljak, 1. februar 2016.  08:12h
Pročitano 18292 puta

Podsećamo: Ko ima pravo na porodičnu penziju

Važećim Zakonom pravo na porodičnu penziju u Srbiju imaju deca, udovica, udovac, maćeha, očuh, roditelji i usvojioci, a jasno su definisani uslovi po kojima se to pravo može ostvariti.

Saša Drčelić, direktorka filijale PIO fonda u Pančevu Saša Drčelić, direktorka filijale PIO fonda u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Odgovor na pitanje naše čitateljke kako se stiče pravo na porodičnu penziju potražili smo od Saše Drčelić, direktorke filijale PIO fonda u Pančevu.

Ona kaže da kod porodične penzije treba praviti razliku da li pravo na porodičnu penziju imaju samo deca ili i udova

Što se tiče dece, ona imaju pravo na porodičnu penziju do 15 godina života, bez obzira na to da li se školuju ili ne. Zakonodavac je obezbedio svakom detetu dok ne napuni 15 godina da ima pravo na porodičnu penziju. Nakon toga, do 20 godine života imaju i dalje pravo na nju, ako svake godine dostavljaju školsku potvrdu za važeću školsku godinu. S 20 godina prestaje pravo na porodičnu penziju, ako se pohađa srednja škola. Deca imaju pravo na penziju i do 26 godina života, ako pohađaju bilo koju visokoškolsku ustanovu. Takođe je uslov da se dostavlja svake godine važeća školska potvrda, objašnjava Drčelić.

Uslov za porodičnu penziju je da su partneri bili u braku što se dokazuje izvodom iz knjige venčanih izdatim posle smrti umrlog, a ako je razlika u godinama velika između udovca i umrle i obrnuto i nemaju zajedničku decu, moraju biti u braku najmanje dve godine.

To je način da se spreče zloupotrebe. Pravo na porodičnu penziju imaju i razvedeni, ukoliko je sudskom presudom dosuđeno izdržavanje nekadašnjem bivšem drugu, što se dokazuje sudskom presudom. Ukoliko pravo na penziju imaju i bračni drug i razvedeni bračni drug, isplaćuje se jedna penzija, ali se deli na pola, i jednom i drugom partneru koji ostvaruje pravo na nju, jednak iznos, objasnila je Saša Drčelić.

To znači da oni koji pohađaju srednju školu ove 2015/2016 školske godine, imaju pravo na penziju do 31. avgusta 2016. godine, a ko pohađa fakultet do 30. septembra 2016. godine.

Takođe, dete ima pravo na porodičnu penziju, ako mu se utvrdi trajna nesposobnost za samostalan život i rad, a to se odnosi i na period posle 26 godina starosti.

Osim dece, pravo na porodičnu penziju imaju još i: udovica, udovac, maćeha, očuh, roditelji i usvojioci.

Saša Drčelić podseća i na razlike i ograničenja koja postoje ukoliko udova ili udovac žele da naslede penziju preminulog porodičnog druga.

Udova stiče pravo na porodičnu penziju ukoliko u trenutku smrti supruga ima najmanje 52 godine i šest meseci života, s tim što kod udovica postoji i odloženi uslov. To znači da udova može steći pravo na porodičnu penziju ako napuni određene godine života, ako je u momentu smrti supruga imala 45 godina života. Ukoliko je u trenutku smrti supruga imala 45 godina, a nije imala decu, penziju će moći da koristi kad napuni 52 godine i šest meseci života. Dakle, udova može porodičnu penziju steći samostalno ili zajedno sa decom, kaže Drčelić. 

Kada imamo slučaj da udova koja ne radi ostvaruje pravo na porodičnu penziju sa decom, tu nisu važne godine života, jer ona tada vrši roditeljsko pravo prema deci, bez obzira na godine života. 

Stiče pravo na porodičnu penziju zato što dete dostavlja potvrdu za svaku školsku godinu. Inače, osnovni član Zakona glasi da pravo na porodičnu penziju udova ima sa 53 godine života, a to znači da će od sledeće godine to biti te godine i važiće i ubuduće, kaže Drčelić.

Pravo na porodičnu penziju ima i udovac, ali su uslovi nešto drugačiji. Prema važećim propisima, ove godine udovac stiče pravo na porodičnu penziju ukoliko u momentu smrti supruge ima 57 godina i šest meseci, ili da ima decu koja se školuju a da on vrši roditeljsko pravo prema njima.

Naredne godine ta granica iznosiće 58 godina života i nije predviđeno dalje povećavanje. I udova i udovac imaju pravo na porodičnu penziju ukoliko im je utvrđeno da su trajno nesposobni za rad, izlaze na invalidsku komisiju koja to utvrđuje, objašnjava Drčelić.

Ostale specifičnosti u vezi nasleđivanja porodične penzije, kao i o neophodnoj dokumentaciji za ostvarivanje ovog prava možete naći i na sajtu PIO fonda.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(11 glasova)

Komentari  

+6 #1 Milica Zekavicic 20-05-2017 09:34
Brinem o majci(89 god) godinama koja ima penziju. Jedina sam cerka i samo mene ima.
Imam 61 god i ne mogu da ostvarim penziju. Imam 12god i 11 meseci radnog staza.

Da li mogu da ostvarim pravo na penziju majke u slucaju njene smrti? I da li je potrebna neka njena izjava da sam ja ta koja sam stalno uz nju.
Hvala
Odgovori
+2 #2 Biljana 08-06-2018 17:25
postovana gospodja Sasa, molim Vas samo za kratak odgovor, posto ne znam vise kome da se obratim?. Muz mi je preminuo, u trenutku njegove smrti imala sam 34 god, penziju prima dete jos uvek a ja sada imam 49 god. Da li ja u nekim godina imam pravo na tu muzevljevu penzuju, molim Vas za odgovor
Odgovori
-1 #3 Sladjana 09-08-2018 19:12
Postovana gospodjo Saša,suprug mi je preminuo u 28-oj godini zivota.Ja sam tada imala 26 godina i dvoje dece 1992 i 1993 godiste.Sve do danas primali smo porodicnu penziju pa me sada zanima imam li ja pravo kao njegova udovica da nastavim tu penziju jer su deca vec velika s obzirom da ja ne radim?Unapred zahvalna na odgovoru.
Odgovori
-2 #4 Bozidar Djordjevic 22-09-2018 16:33
Nije mi jasno jedno kako moze drzava da dodeli penziju mom polu bratu sobzirom da sam ja najtari sin iz prvog braka imovina oceva pokojnoga koriste polu braca penziju koristi polu brat zasto de sam ja hvala
Odgovori
0 #5 Danijela Marković 19-05-2020 15:24
Dobar dan! Jedno pitanje dali unuci imaju pravo od dede da naslede porodičnu penziju? Čuvam ćerku 24godina sa posebnim potrebama pohađala specijalnu školu, leči se na neuropsihijatriji i dijagnoza joj je f70 i f23 pije lekove, pored toga lišena je i oduzeta joj radna sposobnost, ja sam njen staratelj i pratilac jel ne može da se brine sama o sebi. Od tuđe nege su je odbijali, ja sam sprečena zbog nje i ne mogu da se zaposlim, sa nama je živeo moj otac koji nas je izdržavao od njegove penzije, on je umro i mi sada nemamo nikakve prihode. Unapred zahvalna.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00