petak, 29. januar 2016.  18:15h
Pročitano 2307 puta

Održan Okrugli sto o pravima nacionalnih manjina na teritoriji Pančeva

Okrugli sto na temu "Prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva - perspektive" održan je u petak, 29. januara u Gradskoj upravi Grada Pančeva. 

Okrugli sto na temu "Prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva - perspektive" održan je u Gradskoj upravi Grada Pančeva Okrugli sto na temu "Prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva - perspektive" održan je u Gradskoj upravi Grada Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju je završna konferencija projekta “Skupština za sve” koji sufinansira Savet Evrope, a deo je projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” koji sprovodi Savet Evrope i Evropska unija. 

Pančevo je jedna od šest opština u Srbiji koja je od Evropske unije i Saveta Evrope dobila novac da realizuje projekat „Skupština za sve”, koji se odnosi na prava manjina koje žive na teritoriji Grada.

Predstavnici Grada Pančeva posetili su tokom decembra mesne zajednice Jabuka, Vojlovica, Ivanovo i Banatsko Novo Selo kako bi građanima predstavili publikacije i projekat.
Zainteresovani građani primerak publikacije “Imaš pravo da…” mogu dobiti u Gradskom uslužnom centru u Pančevu, ali će ona u elektronskom obliku biti dostupna i na internet prezentaciji.

Suština projekta je da se pomogne pripadnicima nacionalnih manjina da koriste svoj maternji jezik u službene svrhe. Pored Pančeva, za realizaciju projekta o ljudskim pravima i pravima manjina odabrani su još Bujanovac, Novi Pazar, Bosilegrad, Petrovac na Mlavi i Subotica.

Od ponedeljka, 1. februara, na posebnim internet stranicama Grada Pančeva na jezicima nacionalnih manjina naći će se sve informacije koje su obuhvaćene priručnikom “Imaš pravo da…” koji je prošle godine objavljen na pet jezika nacionalnih manjina.

Na internet prezentaciji će biti dostupan Statut grada Pančeva, koji je preveden na jezike nacionalnih manjina, ali i neke od Odluka koje su odbornici na sednicama skupštine Pančevo do sada usvojili. Takođe, na internet prezentaciji će se naći i Vodič za preduzetnike sa velikim brojem praktičnih informacija i uputstava onima koji žele da pokrenu sopstveni posao, ali i jedan dokument o nasilju u porodici, priručnik i informator kako reagovati u situacijama nasilja, kome se obratiti.

Internet prezentacija je urađena na pet jezika, kao i publikacija “Imaš pravo da…”, na rumunskom, slovačkom, mađarskom, bugarskom i makedonskom jeziku.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je da na ovaj način lokalna samouprava u velikoj meri olakšava život nacionalnim manjinama i prikazuje kvalitet zajedničkog suživota 26 nacionalnih zajednica, koliko ih ima u Pančevu.

 

22 gradonacelnik grada Panceva Sasa Pavlov

 

Gradonačelnik Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što su se u prošlom periodu u Gradu Pančevu, u toku trajanja projekta, potrudili da učine rad Skupštine što dostupnijim svim građankama i građanima i da pripadnici bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke zajednice mogu da na svom jeziku, koji je u službenoj upotrebi, pročitaju Statut grada, Odluke sa sednica Skupštine i da se u priručniku informišu o mogućnostima upotrebe maternjeg jezika.

Na ovakav način negujemo ono što je najvažnije u gradu Pančevu, a to je kvalitet zajedničkog suživota, tradicija, kultura i običaji. Zbog toga je veoma važno da dobro ispromovišemo, a što smo u prethodnom periodu i uradili kroz priručnik, gde ćemo predstavnike naših nacionalnih zajednica bolje upoznati sa njihovim pravima koja mogu da ostvare kroz pravo korišćenja maternjeg jezika. Nadam se da je projekat „Skupština za sve” samo prvi korak u našim daljim aktivnostima na promociji najvažnijih vrednosti, rekao je gradonačelnik Pavlov.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu "Skupština za sve", podržali ovu ideju i aktivno učestvovali u realizaciji projekta.

Lično sam uveren da će realizacija projekta uticati na kvalitet ostvarivanja prava za pripadnike nacionalnih manjina u našoj lokalnoj zajednici kao i u to da je ovo samo početak jedne dobre saradnje, a u interesu svih građana grada Pančeva, rekao je Kiš.

 

55 Prirucnik Imas pravo da

 

Evropska unija i Savet Evrope pokrenuli su projekat pod nazivom „Promocija ljudskih prava i zaštita prava manjina u jugoistočnoj Evropi”. Projekat realizuju u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Grnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U svim tim sredinama odabrane su opštine i gradovi koji učestvuju svojim projektima u realizaciji teme o ljudskim pravima i pravima manjina.

Emir Adžović, predstavnik Saveta Evrope je predstavio rezultate projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” i pohvalio pančevačku vlast što je spremna da menja stvari nabolje.

 

33 Emir Adzovic o projektu

 

Dobili smo 156 prijava iz 156 opština jugoistočne Evrope. Izabrali smo 36 najboljih ideja. To pokazuje posvećenost Grada Pančeva da se nešto promeni. Sada smo na završetku ovog malog granta i da je on bio veoma uspešan. Nadamo se da će ovo seme ideja biti nešto što će nas voditi u dugoročnije, veće i ozbiljnije projekte koji će pomoći prvenstveno životu ljudi predstavnicima nacionalnih manjina, rekao je Emir Adžović, koordinator regionalnog projekta „Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi”.

Milica Todorović, potpredsednica Skupštine Grada Pančeva najavila je da je projektom predviđeno da se informacije unapređuju i da se na gradski sajt postavljaju novi sadržaji.

 

44 Milica Todorovic na okruglom stolu

 

Preveli smo tekst koji će pomoći ženama, a koje su možda u problemu nasilja ili možda znaju da se neka žena nalazi u problemu nasilja i kome da se obrate u tom slučaju. Preveli smo Odluku o socijalnoj zaštiti građana Pančeva i to je novi dokument koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada. To je veoma važan dokument koji će pomoći građankama i građanima da saznaju njihova prava i kako da ostvare svoja socijalna prava. Išli smo i korak dalje, Grad Pančevo podstiče i građanke i građane da u trenucima kada je teško i kada je nezaposlenost velika razmišljaju o pokretanju svog sopstvenog biznisa i razvoju preduzetništva, saopštila je Todorovićeva.

Milica Todorović je dodala da je Pančevo grad otvorenog srca i želi da učini život, svima koji u njemu žive, dostupnijim i jednostavnijim.

Ovaj projekat i sve ono što očekujemo da će slediti nakon ovog projekta upravo će to i učiniti, da nam svima suživot bude jednostavan, da znamo koja su naša prava, da ta prava koristimo i ja se svima veoma zahvaljujem na tome što su našu pruženu ruku oberučke prihvatili, izjavila je ona.

U nastavku okruglog stola obratili su se predstavnici nacionalnih saveta bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke nacionalne manjine.

 

66 predstavnici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina

 

Okruglom stolu koji je održan u Gradskoj upravi na temu „Prava nacionalnih manjina na teritoriji Pančeva - perspektive”, prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta ‒ Robert Otot, potpredsednik Odbora za upotrebu mađarskog službenog jezika i pisma, Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, i Jan Litavski, potpredsednik Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Oni su zajedno sa zaštitnicom građana Jelenom Stojković Sokolović izneli zadovoljstvo što čelnici Pančeva vode računa o potrebama nacionalnih manjina i što pokušavaju, koliko je to moguće, da im omoguće da koriste svoj maternji jezik.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, o zajedničkom učešću nacionalnih zajednica i Grada Pančeva na projektu rekao je da je to jedna dobra sublimacija znanja i iskustva, spoj više organizacija.

Videli smo danas i druge organizacije koje su ne samo učestvovale, nego već i osetile blagodeti ovakvog jednog projekta i nadam se da ćemo vrlo uskoro ponovo aplicirati ka Savetu Evrope, zajedno, na slične ili druge vrste projekata koji će raditi na poboljšavanju i podizanju nivoa prava nacionalnih manjina na teritoriji grada Pančeva, rekao je Veličkovski.

Robert Otot, ispred Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, izjavio je da bi trebalo težiti da grad Pančevo ima više ovakvih projekata.

 

99 robert otot i predstavnici ostalih nacionalnih saveta nacionalnih manjina

 

Sa ovim ne treba završiti posao, već krenuti dalje. Zajedno sa Nacionalnim savetima, pružićemo svu neophodnu podršku, posebno, jer i mi sami imamo preveden veliki broj dokumenata, te stojimo Gradu na raspolaganju, rekao je Otot.

Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, čestitao je Gradu na ideji i istakao da je i po mišljenju Saveta Evrope i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, ovo jedan od najuspešnijih projekata.

Mislim da se mora nastaviti dalje, da vidimo koji su rezultati ovog posla koji je urađen, moraju da postoje parametri koji su merljivi, a sigurno da nam je drago da su prihvaćene neke naše ideje, rekao je on.

U ime Nacionalnog saveta slovačkog jezika, Branislav Kulik rekao je da je zadovoljan projektom.

Izuzetno smo zadovoljni zbog ovog projekta, pogotovo zbog toga što slovački jezik nije trenutno u službenoj upotrebi grada Pančeva, što je cilj kojem težimo i nadamo se da je ovaj projekat jedan korak ka tome, kazao je Kulik.

 

77 Okrugli sto u Pancevu

 

Projekat „Skupština za sve“ sprovodi se od 2. februara 2015. godine s ciljem da se što veći broj građana i građanki  - pripadnika mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice, informiše i bolje upozna sa mogućnostima da koriste svoj jezik u službenoj upotrebi u organima grada Pančeva, ali i da bi se podsticala i promovisala upotreba jezika nacionalnih manjina.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00