četvrtak, 26. januar 2023.  12:05h
Pročitano 1248 puta

Ministarka Darija Kisić i zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin obišle vrtić u Dolovu

Ministarka za brigu o porodici i demografiju dr Darija Kisić zajedno za zamenicom gradonačelnika Pančeva Draganom Kuprešanin obišla je danas vrtić u Dolovu i deci donela poklone uoči školske slave Sveti Sava.

Dr Darija Kisić i Dragana Kuprešanin obišle su vrtić u Dolovu Dr Darija Kisić i Dragana Kuprešanin obišle su vrtić u Dolovu Pančevo MOJKraj

 

Kako je ministarka Kisić objasnila, ovo je jedna od redovnih aktivnosti u ministarstvu u okviru koje se u obilasku vrtića, pogotovo po naseljenim mestima, upoznaje sa uslovima u kojima borave najmlađi.

Dolovo je po prvi put dobilo predškolsku ustanovu i to je odličan pokazatelj da u ovom mestu ima dosta dece. Najveća je sreća čuti dečje osmehe. Deca su naša budućnost i sve što radimo, radimo zbog dece. Ovde u Dolovu sam provela prelepe trenutke. Od dece sam dobila divne crteže Svetog Save, to su najdragoceniji pokloni, puni dečje ljubavi i radosti. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će i u narednom periodu sprovesti čitav niz aktivnosti za podršku roditeljima i roditeljstvu. Osim prenatalitetnom politikom, koju je država posebno osnažila u prethodnom periodu, sprovešćemo i niz aktivnosti koje će biti usmerene ka povećavanju kapaciteta onih prostorija u kojima borave deca. Uskoro će početi i projekat “Porodični kutak” u saradnji sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama, sve sa ciljem da bude što više prostora i igrališta gde će deca sa svojim roditeljima, bakama i dekama provoditi kvalitetno vreme. Želim da pohvalim Grad Pančevo koji, pored onoga što izdvaja država, izdvaja i dodatna finansijska sredstva kako nakon rođenja prvog deteta, ali i nakon višestrukih porođaja, a daje i finansijsku podršku majkama koje nisu zaposlene. To su sve mere koje itekako znače porodicama, svi imamo isti cilj a to je da nas bude što više i da se našom Srbijom šire dečji osmesi, rekla je dr Darija Kisić.

Ona je podsetila i da je od ove godine povećan roditeljski dodatak nakon rođenja prvog deteta i koji iznosi nešto više od 345.000 dinara, a povećani su i drugi dodaci nakon rađanja svakog narednog deteta.

 

327540640 714874526863289 1560205769977401193 n

 

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva istakla je da je ukidanje liste čekanja za upis u vrtić jedan od prioriteta u delovanju ove lokalne vlasti i na tome rade u kontinuitetu od formiranja. 

Pre manje od godinu dana završili smo adaptaciju, odnosno rekonstrukciju jednog dela škole u Dolovu i pretvorili ga u obdanište. Na taj način smo obezbedili da više od 50 naših najmlađih sugrađana krene u vrtić u svom mestu. Za adaptaciju dela ove zgrade Osnovne škole „Aksentije Maksimović“ i za prenamenu u vrtić, iz budžeta grada Pančeva prošle godine je izdvojeno više od pet miliona dinara i skoro dva miliona dinara za za nabavku sitnog inventara i opreme. Grad Pančevo iz budžeta obezbeđuje i učestvuje sa po pet miliona dinara, kako za troškove boravka dece u ustanovama koje obavljaju delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja, tako i za troškove celodnevne nastave i produženog boravka učenika u ustanovama koje obavljaju delatnost osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Grada, a sve u skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom sa naše teritorije. Takođe, za delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u osnovnim školama u naseljenim mestima Grad učestvuje sa više od 70 miliona dinara, a za funkcionisanje Predškolske ustanove „Dečja radost“ iz budžeta grada Pančeva izdvaja se skoro 650 miliona dinara. U budžetu Grada obezbeđena su i sredstva u ukupnom iznosu od 16.800.000 dinara, za naknadu dela troškova boravka (70-oro) dece u predškolskoj ustanovi, čiji je osnivač fizičko lice, PU „Kefalica“ Pančevo. Moram da napomenem da je trenutno u izradi projektno-tehnička dokumentacija za vrtić u Banatskom Novom Selu. Nadamo se ćemo tokom ove godine uspeti da obezbedimo prostor za obdanište i deci iz tog naseljenog mesta.  Cilj nam je da svako dete na teritoriji grada Pančeva ima mogućnost da se upiše u vrtić, jer to nam je jedan od prioriteta od kog ne odustajemo, a kako vreme odmiče sve smo bliži ukidanju liste čekanja za upis dece u vrtiće. Zahvaljujem se ministarki Kisić na podršci, izjavila je Dragana Kuprešanin.

 paketici za decu

 

Vrtić pri OŠ “Aksentije Maksimović” Dolovo pohađa 47-oro dece uzrasta 3 do 5,5 godina, 29 dečaka i 18 devojčica (a zabavište odnosno predškolsko 56-oro dece).

V.D. direktora škole "Aksentije Maksimović" u Dolovu Jasmina Stanković zahvalila se gošćama na poseti, a posebno Gradu Pančevu što je prepoznao potrebu meštana Dolova da i ovo mesto ima svoj vrtić.

U veoma kratkom roku doneta je Odluka i otvoren novi objekat koji mnogo znači. Vrtić je važan zbog socijalizacije dece, a roditeljima koji rade olakšana je briga o deci dok su oni na poslu. Sada ih više ne moraju voditi u vrtić u gradu, već imaju objekat u svom mestu, blizu svojih kuća. Vrtić je popunjen i nadamo se da će biti mogućnosti i za proširenje kapaciteta, jer postoji veliko interesovanje roditelja za upis dece u vrtić, izjavila je v.d. direktora Jasmina Stanković.

 

deca u dolovu u vrticu zajednicka foto

 

Kristina Nikolić, glavni vaspitač u vrtiću u Dolovu kaže da je otvaranje vrtića omogućilo deci da se u najranijem uzrastu međusobno druže.

Deca su u okviru vrtićke grupe mnogo toga naučila, druže se, igraju. Sprovodimo mnoge aktivnosti, obeležavamo razne značajne datume kao što su Božić i Nova godina, a sada i školsku slavu Sveti Sava. U ime dolovačke dece zahvaljujem se što je vrtić otvoren, kao i na poseti i poklonima, izjavila je Kristina Nikolić.

Za adaptaciju dela zgrade Osnovne škole „Aksentije Maksimović“ Dolovo i za prenamenu u vrtić iz budžeta grada Pančeva je izdvojeno oko 17 miliona dinara. 

 

vrtic u dolovu ulaz

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00