sreda, 27. januar 2016.  18:48h
Pročitano 1533 puta

Sećanje na Srđana Aleksića u Pančevu

Aktivisti nevladine organizacije Građanska akcija Pančevo, u prisustvu petnaestak sugrađana, položili su danas buket cveća na spomen-ploču posvećenu Srđanu Aleksiću, i tako obeležili 23 godine od kada je u svom gradu od posledica prebijanja preminuo ovaj mladi Trebinjac.

Aktivisti nevladine organizacije Građanska akcija Pančevo, u prisustvu petnaestak sugrađana, položili su danas buket cveća na spomen-ploču posvećenu Srđanu Aleksiću Aktivisti nevladine organizacije Građanska akcija Pančevo, u prisustvu petnaestak sugrađana, položili su danas buket cveća na spomen-ploču posvećenu Srđanu Aleksiću GAP

Aleksić je izgubio život tokom rata u Bosni i Hercegovini, braneći nedužnog sugrađanina druge nacionalnosti, Bošnjaka Alena Glavovića, zbog čega ga je na smrt pretuklo nekoliko pripadnika Vojske Republike Srpske.

Srđanovo herojsko delo poručuje nam da ni danas ne smemo da ćutimo, već da moramo da reagujemo, suprotstavimo se svakoj nepravdi i štitimo ugrožene, rekla je Ljiljana Spasić, izvršna direktorka Građanske akcije Pančevo, na čiju inicijativu je novembra 2010. godine na fasadu zgrade Gradske uprave postavljena spomen-ploča, a prolaz u najstrožem centru Pančeva nazvan po imenu tragično preminulog mladića.

Ranije tokom dana delegacija Gradskog odbora Demokratske stranke položila je na istom mestu venac.

Kako nam je rekao Stefan Josimov, portparol Gradskog odbora DS-a, ovim činom žele da iskažu počast heroju i borcu protiv ratnog ludila devedesetih godina.

Apelujemo na mlade ljude da se ugledaju na ovaj herojski čin. Da se ugledaju na mladu osobu, kao što je Srđan Aleksić, koji je, kao su nakon njegovog brutalnog prebijanja i napisali, ''umro vršeći svoju ljudsku dužnost.'' Ovakav zločin ne sme biti zaboravljen i svi moramo da se potrudimo da to tako i bude, naglasio je Josimov.

Srđan Aleksić postao je simbol ljudskosti devedesetih godina.

Pre nekoliko godina je i snimljen film ''Krugovi'' inspirisan ovim događanjima. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00