sreda, 27. januar 2016.  12:05h
Pročitano 1612 puta

Obeležen Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” u Pančevu obeležen je 26. januara tribinom o ozonskom omotaču.

Kroz prezentaciju Sandre Konevski, tim liderke PGCVP-a, predstavljeni su kampovi, eko-škole i projektne aktivnosti ove ekološke organizacije koje se realizuju tokom cele godine Kroz prezentaciju Sandre Konevski, tim liderke PGCVP-a, predstavljeni su kampovi, eko-škole i projektne aktivnosti ove ekološke organizacije koje se realizuju tokom cele godine PGCVP

To je jedna od aktivnosti Tima za zaštitu životne sredine ove škole koju su i ove godine sproveli u saradnji sa Pokretom gorana i centrom volontera Pančeva (PGCVP). Za tu priliku organizovana je ekološka tribina za učenike nižih i viših razreda i njihove profesore.

U uvodnom delu prisutni su upoznati sa aktivnostima Pokreta gorana Pančevo. 

Kroz prezentaciju Sandre Konevski, tim liderke PGCVP-a, predstavljeni su kampovi, eko-škole i projektne aktivnosti ove ekološke organizacije koje se realizuju tokom cele godine. Oni redovno sarađuju sa pančevačkim institucijama kao što su škole, javna komunalna preduzeća, kancelarija za mlade Grada Pančeva i rade na polju inkluzivnog obrazovanja.

U nastavku je usledilo predavanje i razgovor sa učenicima na temu zaštite ozonskog omotača, a koji je vodila Milena Jovišić, tim liderka PGCVP-a. 

 

Milena Jovisic tribina u skoli MM

 

Tom prilikom moglo se čuti da su još pre tridesetak godina uočena prva oštećena ozonskog omotača koji predstavlja  prirodni štit od štetnog delovanja UV zračenja na živi svet i zdravlje ljudi. Kako su njegova oštećenja odnosno ozonske rupe nastavile trend širenja, kroz ovakve tribine i predavanja doprinosi se edukaciji ljudi o načinima zaštite ozonskog omotača. 

Deca su mogla videti koji su to proizvodi sa štetnim materijama po ozonski omotač kao što su dezodoransi i lakovi za kosu, a koje možemo koristiti umesto njih, kao zamenu, a bez štetnog dejstva po ozonosferu.

Poseban segment je bio posvećen bolestima kao što su katarakta, opekotine, melanomi koje su posledica negativnog dejstva UV zračenja i načinima zaštite. 

 

 

Autor:  M.J.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00