subota, 23. januar 2016.  19:53h
Pročitano 1858 puta

Saša Drčelić: ne bacajte radne knjižice!

Iako se više neće izdavati radne knjižice, u PIO fondu saznajemo da će radne knjižice i dalje moći da se koriste kao javne isprave, ali i kao dokaz da je neko radio.

Saša Drčelić: Sve više poslodavaca sami rade prijave i odjave za radnike na portalu Centralnog registra s karticom koja glasi na ime i prezime Saša Drčelić: Sve više poslodavaca sami rade prijave i odjave za radnike na portalu Centralnog registra s karticom koja glasi na ime i prezime Pančevo.MOJKraj.rs

Prema Zakonu o radu 1.1.2016. godine prestao je da važi Pravilnik o radnoj knjižici, a to znači da radne knjižice više neće izdavati zvaničan organ koji ih je do sada overavao i izdavao.

Međutim, Saša Drčelić, direktorka filijale PIO fonda u Pančevu, kaže da ranije izdate radne knjižice nastavljaju da se koriste kao javne isprave i ne smeju se uništavati, a podaci upisani u te knjižice mogu da služe kao dokaz za ostvarivanje prava iz radnog odnosa i bilo koji drugih prava. 

Radna knjižica koju imamo i dalje će služiti kao jedan od dokaza da je neko radio. Ona je i do sada nama služila kao jedan od dokaza i putokaza gde je neko radio. Koristili smo je da bismo kompletirali i utvrđivali staž i zaradu. Inače, staž i zarada se utvrđivao i određivala penzija na osnovu podataka registrovanih u matičnoj evidenciji PIO fonda, kaže ona.

Čak i kad imate upisan staž u radnu knjižicu, ali vam poslodavac nije uplatio doprinose i nije predao obrazac M4, taj upis u radnu knjižicu ničemu ne vredi. Kako Saša Drčelić objašnjava, ono što je registrovano u matičnoj evidenciji PIO fonda je validno, jer je svaki poslodavac obavezan da podnese prijavu na osiguranje, odjavu sa osiguranja i da podnese M4 obrazac u zakonom predviđenim rokovima. 

Sada imamo i Centralni registar socijalnog osiguranja gde je svaki poslodavac obavezan da registruje ili da podnese PIO fondu i Fondu za zdravstvo da se registruje prijava i odjava na osiguranje, a isto tako svaki poslodavac može dobiti karticu Centralnog registra i da sam pristupi portalu Centralnog registra i da za svoje radnike registruje prijavu i odjavu, tako da će podaci o kretanju zaposlenja na centralnom registru biti ti koji će se koristiti i koji će biti dokaz o radnom angažovanju i stažu, kaže Drčelić. 

Sve više poslodavaca sami rade prijave i odjave za radnike na portalu Centralnog registra s karticom koja glasi na ime i prezime. 

Na portalu se uvek vidi ko je podatke uneo, čime se sprečava zloupotreba. S druge strane, poslodavac kad prijavljuje da dobije karticu, mora da ovlasti nekoga na ime, da prijavi ime, prezime, JMBG uz opis šta će to lice raditi.

Sve je više poslodavaca koji koriste ovu mogućnost, bilo da sami unose podatke, ili ovlaste nekog radnika za taj posao, a u PIO fond dolaze u izuzetnim slučajevima. Takođe, i knjigovodstvene agencije imaju kartice za unos podataka za svoje klijente, objasnila je Saša Drčelić.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00