subota, 23. januar 2016.  09:03h
Pročitano 1152 puta

Ombudsman: Potrebne izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Nacrt Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom uskoro će se naći pred Narodnom skupštinom Republike Srbije. 

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman je tim povodom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputio komentare na Nacrt polazeći od višegodišnjeg iskustva institucije u postupanju povodom velikog broja pritužbi koje se odnose na ostvarivanje prava u oblasti podrške porodici, socijalne i porodične zaštite.

Zamenice pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana Danica Todorov, zadužena za oblast ravnopravnosti polova, Marija Kordić, zadužena za oblast zaštite prava deteta i Aniko Širkova, novoizabrana zamenica za oblast opštih nadležnosti, razgovarale su juče u Skupštini AP Vojvodine sa pokrajinskim poslanicama - članicama Ženske parlamentarne mreže o sadržaju i značaju ovog Zakona i o komentarima sa demografskog, radnopravnog i socijalnog aspekta.

Pokrajinske poslanice upoznate su sa time da Nacrt Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom uvodi promene i ispravlja odredbe zbog kojih se u praksi nailazilo na teškoće i u krug osoba koje ostvaruju pravo na finansijsku podršku uvodi nove kategorije korisnika, kao što su nosioci poljoprivrednog gazdinstva i lica koja su obavljala privremene i povremene poslove. Time se iskazuje sistemsko opredeljenje da se ovim zakonom potpuno uredi oblast socijalne i populacione politike, ali i da se imaju u vidu demografske potrebe društva.

Usklađivanje rada i roditeljstva, odnosno porodičnog i profesionalnog života je od posebne važnosti, jer bez sistemske podrške roditeljima ne može da se očekuje povećanje nataliteta. Žene su u posebno nepovoljnom položaju, jer se, pored profesionalnih obaveza, one i dalje u velikom procentu staraju o domaćinstvu, deci i starijim članovima porodice.

Međutim, pojedinim rešenjima koja Nacrt predviđa posebno bi bile pogođene porodilje preduzetnice, porodilje koje su članice poljoprivrednog gazdinstva, kao i naročito ranjive društvene grupe, poput seoskih žena i dece iz porodica lošijeg socijalnog statusa

Uz to, komentari Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana ukazuju i na niz rešenja u Nacrtu, čija bi primena ove i neke druge kategorije građanki i građana mogle dovesti u neravnopravan ili nepovoljan položaj, a što predstavlja institucionalnu diskriminaciju.

Autor:  Ombudsman
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00