petak, 25. novembar 2022.  22:23h
Pročitano 497 puta

Prva smotra dečjeg likovnog stvaralaštva „Linija stvaranja“ u Pančevu

Prva smotra dečjeg likovnog stvaralaštva pod nazivom „Linija spajanja“ održana je 25. novembra u foajeu Kulturnog centra Pančevo kada su izloženi dečji radovi pristigli na konkurs i uručene nagrade.

Na konkurs je prijavljeno oko 350 radova iz 40 ustanova kao što su Centri za socijalni rad (hraniteljske porodice), Domovi za decu, Sigurne kuće i Prihvatilišta, kao i različita Udruženja Na konkurs je prijavljeno oko 350 radova iz 40 ustanova kao što su Centri za socijalni rad (hraniteljske porodice), Domovi za decu, Sigurne kuće i Prihvatilišta, kao i različita Udruženja Pančevo MOJKraj

 

Centar za socijalni rad „Solidarnost“ i Sigurna kuća Pančevo su krajem avgusta ove godine raspisali konkurs za prvu Smotru dečjeg likovnog stvaralaštva pod nazivom „Linije spajanja“.

Ova manifestacija je namenjena deci i omladini iz različitih ustanova socijalne zaštite širom Srbije i na ovom konkursu je prijavljeno oko 350 radova iz 40 ustanova kao što su Centri za socijalni rad (hraniteljske porodice), Domovi za decu, Sigurne kuće i Prihvatilišta, kao i različita Udruženja.

 

nagradjeni radovi pancevo

 

Najviše radova je pristiglo iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Niša, Sombora, Kikinde i Čačka. Najveći utisak na Komisiju za izbor najlepših radova je ostavio Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik kod Novog Sada gde je likovni izraz i kreativnost radova bila impresivna. Treba naglasiti da je ovo prva manifestacija ovakvog tipa kod nas i da je veliki odziv potvrdio našu ideju o potrebi ove vrste likovnog okupljanja, kaže Sanja Patalov Stojadinović, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Pančevu.

Izložba je otvorena baš danas, povodom Međunaronog dana borbe protiv nasilja nad ženama i decom, kako bi se skrenula pažnja na decu u ovim ustanovama.

 

sanja patalov

 

Za Pančevo je 25. novembar takođe važan, jer je to dan kada je pre 11 godina, pri Centru za socijalni rad „Solidarnost” Pančevo, osnovana Sigurna kuća, odnosno Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.

Na otvaranju izložbe Jasna Vujičić, rukovodilac Sigurne kuće, izjavila je da je ovo prihvatilište u prethodnih 11 godina zbrinulo veliki broj žrtava nasilja.

U Sigurnoj kući u Pančevu od osnivanja do danas, zbrinuli smo više od 600 žena, pružili smo im podršku i pomogli im. Obavili smo i više od 5.000 telefonskih razgovora, koliko informativnih, toliko i savetodavnih i još nekoliko stotina savetodavnih razgovora u direktnom radu sa ženama žrtvama nasilja, navela Vujičić je samo neke od brojki vezanih za rad Sigurne kuće.

Član Gradskog veća za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, Milenko Čučković otvorio je izložbu i istakao da Lokalna samouprava tokom cele godine brine i izdvaja sredstva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

 

Clan Veca Milenko Cuckovic

 

Otvaramo prvu izložbu dece koja se nalaze u ustanovama socijalne zaštite i dece koja se nalaze u hraniteljskim porodicama. Grad Pančevo je taj koji zaista ulaže sredstva, sredili smo Sigurnu kuću koja radi 24 sata. Proširili smo kapacitet i obezbedili još pristojnije uslove za boravak. Sigurna kuća je regionalnog karaktera, pokriva teritoriju Južnog Banata. Proširili smo kapacitet Sigurne kuće i obezbedili neophodne resurse da ona može da funkcioniše nesmetano svih 24 sata. Osim Sigurne kuće imamo i SOS telefon i sve ono što je neophodno da se žrtvama porodičnog nasilja maksimalno pomogne, kao i deci koja se nalaze zajedno sa majkama u Sigurnoj kući, rekao je Čučković.

Na konkursu su učestvovala deca i mladi sa ili bez smetnji u razvoju. Dodeljeno je devet nagrada u tri kategorije: tri za mlađu i tri nagrade za stariju grupu, kao i tri nagrade u kategoriji dece sa smetnjama u razvoju.

Tema ovogodišnje Smotre je „Moji snovi“. Cilj ovog konkursa bio je prvenstveno likovni susret i podrška prirodnom i kreativnom načinu razmišljanja kao i oblik uspostavljanja dijaloga, jer je likovni izraz u prvom redu komunikacija i emocionalna linija spajanja.

Kulturni program su obogatili dečji hor „Vokal Kids“ i Plesni studio „Lana“ iz Pančeva.

 

315891609 61program otvaranja912076157 n

 

Ovogodišnji dobitnici nagrada na konkursu „Linije spajanja“ su:

Mlađa grupa:

1. Kragujevac, Centar za porodični smeštaj i usvojenje

2. Miloševac, CPSU

3. Niš, CPSU

Starija grupa:

1. Sombor, Dom „Miroslav Mika Antić“

2. Beograd, Zavod za vaspitanje dece i omladine RJ Centar za smeštaj dece i omladine bez pratnje roditelja ili staratelja

3. Beograd, Zavod RJ Centar za decu i omladinu sa izrečenom vaspitnom merom

Deca i omladina sa smetnjama u razvoju:

1. Novi Sad, Dom Veternik

2. Zaječar, Ustanova za dnevni boravak dece i omladine „Oblutak“

3. Beograd, Dom „Dragutin Filipović Jusa“

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00