utorak, 8. novembar 2022.  14:56h
Pročitano 429 puta

Svečano obeležen Dan grada Pančeva i uručene Novembarske nagrade

Svečanom akademijom u Kulturnom centru, Grad Pančevo obeležio je svoj dan i 104. godišnjicu od oslobođenja od Austrougarske u Prvom svetskom ratu, a na svečanosti su uručene i Novembarske nagrade ovogodišnjim laureatima Ljubiši Nikoliću, Janku Markoviću i Lazaru Sretenoviću.

Na svečanosti su uručene i Novembarske nagrade ovogodišnjim laureatima Ljubiši Nikoliću, Janku Markoviću i Lazaru Sretenoviću Na svečanosti su uručene i Novembarske nagrade ovogodišnjim laureatima Ljubiši Nikoliću, Janku Markoviću i Lazaru Sretenoviću Pančevo MOJKraj

 

U svom govoru na Svečanoj akademiji gradonačelnik Aleksandar Stevanović čestitao je građanima praznik i osvrnuo se na rezultate rada gradske vlasti prethodne godine.

Naš grad je primer dobre prakse u mnogim oblastima, danas ću pomenuti samo neke od njih. Kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava i ove godine smo se trudili da budemo dobri domaćini i uspeli smo ne samo da sačuvamo budžet našeg grada, nego i da ga uvećamo. Završili smo s realizacijom nekih planiranih kapitalnih projekata i investicija, poput gradskog parka. Tokom ove godine nastavili smo uređenje i izgradnju komunalne i putne infrastrukture u našem gradu i naseljenim mestima, rekonstruisane su i asfaltirane brojne ulice. Realizovali smo investicije o kojima se godinama samo pričalo, kao što je kružni tok u Ulici Miloša Obrenovića, na veliko zadovoljstvo naših sugrađana. Tamiški kej će uskoro osvanuti u novom ruhu i mnogobrojni sadržaji će biti dostupni kako Pančevkama i Pančevcima, tako i svim gostima koji dolaze u naš grad, rekao je gradonačelnik Pančeva.

Aleksandar Stevanović se u svom obraćanju osvrnuo i na investicije u školstvo i sportske i zdravstvene ustanove.

Uredili smo škole i obezbedili još bolje uslove za sticanje znanja našoj deci, najmlađima obezbedili dodatne kapacitete za vrtiće, na radost njihovih roditelja. Izdvajanjima iz budžeta za školstvo, obrazovanje i pružanja podrške osnovcima, srednjoškolcima i studentima ulažemo u našu budućnost. Rekonstruisan je fudbalski teren na Sportskom centru „Mladost“ i možemo da se pohvalimo da je kao takav jedini u našoj zemlji.  Renovirali smo zdravstvene ustanove i ulagali smo u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, zbog toga su naše zdravstvene ustanove među najboljima u Srbiji. Izuzetno sam ponosan što smo uspeli da obezbedimo sredstva za nastavak izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje. Podsetiću vas da su radovi na objektu počeli još davne 2008., ali su obustavljeni tri godine kasnije. Uz podršku Vlade Republike Srbije obezbedili smo da izvođenje radova predstavlja prioritetanu investiciju. Nadam se da ćemo do sledećeg Dana grada, nakon 14 godina čekanja, dobiti potpuno nov, moderan objekat zgrade Zavoda za javno zdravlje, koji će biti od velikog značaja za ceo južni Banat, istakao je gradonačelnik Stevanović.

 

gradonacelnik panceva a stevanovic

 

Kako je dodao, obezbeđena su sredstva za buduće projekte koji će doprineti razvoju Pančeva. 

Proširenjem kapaciteta industrijske zone u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta, odnosno opremanjem industrijsko-poslovno-proizvodne zone omogućavamo postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete, a novim zainteresovanim investitorima, dobre i povoljne uslove poslovanja, što Pančevo svrstava u sam vrh najvećih industrijskih centara u Srbiji i u regionu. Razvoj poslovnih zona je strateški pravac kojim se kreće Republika Srbija, što je vizija i strategija predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i mi pratimo taj put i razvijamo i dalje povoljan poslovni ambijent, kako za domaće tako i za strane investitore. Smanjujući na taj način i stopu nezaposlenosti, koja je iz godine u godinu znatno niža, stičući i nove sugrađane, jer je mnogo porodica došlo u Pančevo upravo zbog zaposlenja. Razvojnim investicijama stvorili smo stabilno poslovno okruženje koje prati ekonomski i sveobuhvatni razvoj Pančeva, kao centra Južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara naše Republike. Uprkos teškim vremenima i situaciji u kojoj se nalazi čitav svet, pa i naša zemlja, obezbedili smo neometano funkcionisanje grada, javnog i komunalnog sektora. U odgovornom, domaćinskom vođenju grada bila su nam značajna mišljenja i predlozi, sugrađanki i sugrađana, u cilju unapređenja našeg grada u svim oblastima, rekao je gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Istakao je i značaj brojnih manifestacija u predstavljanju grada.

Ne smem da zaboravim ni manifestacije koje predstavljaju tradiciju i brend Pančeva i zbog kojih se naš grad izdvaja na mapi manifestacionog turizma Republike Srbije. Zbog brojnih manifestacija Pančevo sa naseljenim mestima tokom godine predstavlja mesto okupljanja, turisti iz celog sveta ostaju bez reči pred našim bogatim kulturnim nasleđem koje težimo ne samo da obnovimo i očuvamo, nego i da unapredimo. Naša je odgovornost, kao predstavnika lokalne vlasti prvenstveno da obezbedimo sigurnu budućnost našim sugrađanima, da opravdamo njihovo poverenje čineći ih zadovoljnim i ponosnim na Pančevo. Zato moramo da uložimo još više energije, da radimo još složnije i efikasnije, da nastavimo da razvijamo naš grad i kao privredni, ali i kao kulturni centar, da ono što imamo sačuvamo zarad naših predaka i unapredimo radi generacija koje dolaze, na ponos svih naših sugrađanki i sugrađana, na ponos našeg Grada. Čestitam vam još jednom od srca Dan našeg grad, Dan grada Pančeva!, zaključio je svoje izlaganje gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

 

310464728 519639616439405 5899248037606662348 n

 

Povodom Dana grada uručene su i Novembarske nagrade za izuzetna dostignuća. Novembarske nagrade za 2022. godinu uručene su Ljubiši Nikoliću i Janku Markoviću za oblast obrazovanja i Lazaru Sretenoviću za oblast umetnosti.

Ove godine dvojica laureata su iz oblasti obrazovanja. To su Ljubiša Nikolić, profesor baleta u baletskoj školi „Dimitrije Parlić“ u Pančevu i Janko Marković, profesor biologije u penziji, koji je čitav radni vek predavao u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu.

Iz oblasti umetnosti nagrađen je Lazar Sretenović, mladić iz Pančeva sa Daunovim sindromom, koji je ove godine izdao zbirku pesama „Moj svet“.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su PSCPD, trio Krstić, glumci Sofija Juričan, Milenko Pavlov i Jovan Popović, kao i KUD Stanko Paunović NIS RNP Pančevo.

 

kulturno umetnicski program

 

Dan Grada Pančeva obeležava se u sećanje na dan kada je vojska kraljevine Srbije, na čelu sa kapetanom Petrom Aračićem, oslobodila Pančevo od Austrougarske vlasti. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00