nedelja, 17. januar 2016.  17:27h
Pročitano 1347 puta

“Uz Pasoš kompetencija lakše do zaposlenja” i u Pančevu

Ženska mirovna grupa Pančevo učestvuje u realizaciji projekta “Uz Pasoš kompetencija lakše do zaposlenja” koji sprovodi Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).

Osim u Pančevu, projekat će biti sproveden u još nekoliko opština i gradova. Jagodina je jedan od njih. Osim u Pančevu, projekat će biti sproveden u još nekoliko opština i gradova. Jagodina je jedan od njih. NAPOR

Uz podršku omladinskih radnica ŽMIG-a, Marijane Jović i Marije Subašić, 20 mladih iz Pančeva će proći proces popunjavanja onlajn upitnika – Pasoš kompetencija.

Prvi sastanak sa mladima u Pančevu održan je 14. januara u Domu omladine, a sledeće nedelje oni počinju da popunjavaju upitnik.

Marija Subašić kaže da mladi Pančevci imaju rok do 15. februara da popune upitnike.

Onda mi pronalazimo poslodavce sa kojima NAPOR stupa u kontakt i zakazuje intervjue sa mladima. Svi mladi će ići na intervju. Neki samo zbog iskustva, jer im posao još uvek ne treba, a neki i zbog zapošljivosti, rekla je ona.

 

 napor radionica Masa i ostali

 

Reč je o mladima sa kojima su članice ŽMIG-a već sarađivale, a među njima su i mladi sa smetnjama u razvoju.

Akcenat je na neformalnom obrazovanju i na sticanju znanja, veština i sposobnosti odnosno kompetencija kroz omladinski rad. Svi mladi koje smo pozvali su uključeni u ŽMIG ili smo nekad nešto sa njima radile. Uslov je da ih poznajemo, jer mi procenjujemo njihov Pasoš kompetencija i dajemo preporuku, objasnila je Marija Subašić.

Skoro polovina mladih nema posao, a četvrtina njih nije ni aktivna u traženju, niti se obrazuje, formalno ili neformalno, podaci su iz Nacionalne službe za zapošljavanje. 

 

napor radionica pasos kompetencija O radio

 

Šta je Pasoš kompetencija?

To je dokument u kom se procenjuju kompetencije, odnosno znanja, veštine i vrednosti koje osoba stiče neformalnim obrazovanjem u omladinskom radu. Ako ste išli na seminare, radionice, obuke ili učestvovali u projektima koji nisu izašli iz srednjih škola ili fakulteta, verovatno ste iz toga nešto naučili zbog čega ste bolji. Takvo znanje se u Pasošu kompetencija procenjuje i kasnije pokazuje poslodavcima.

Međutim, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) rešila je da problem zapošljivosti smanji Pasošem kompetencija.

Pasoš kompetencija će prikazivati lična, socijalna i radna znanja i veštine, a trenutno onlajn upitnik ispunjava 200 mladih iz cele Srbije. Potom u istu bazu ulazi mentor - omladinski radnik procenjivač, koji daje svoju procenu koliko je mlada osoba razvijena i ujedno joj daje povratnu informaciju da li je svesna koliko se dobro procenila. Naredni korak je da mladi sa tim dokumentom idu kod poslodavaca na razgovore za posao, pa će i poslodavci dati svoje mišljenje o tome koliko je taj alat koristan, prenosi O radio.

Rad na alatu kojim se mere kompetencije i čitavom mehanizmu koji bi trebalo da bude na nacionalnom nivou, u drugim državama trajao je pet do sedam godina.

U Srbiji sada počinje treća godina izrade alata, a do sada je NAPOR uradio istraživanje o iskustvima u svetu, ispitivanje potreba mladih i prvu radnu verziju alata koja je na jesen poboljšana.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00