četvrtak, 14. januar 2016.  16:28h
Pročitano 1932 puta

Poljoprivredni proizvodi u Pančevu zadovoljavajućeg kvaliteta

Rezultati projekta “Unapređenje kontrole kvaliteta i higijene poljoprivrednih proizvoda” na teritoriji Pančeva predstavljeni su danas u Gradskoj upravi.

Danas su predstavljeni rezultati projekta “Unapređenje kontrole kvaliteta i higijene poljoprivrednih proizvoda” Danas su predstavljeni rezultati projekta “Unapređenje kontrole kvaliteta i higijene poljoprivrednih proizvoda” V.J.P.

Na osnovu obilaska domaćinstava i rezultata ispitivanja može se zaključiti da su uslovi u pogledu proizvodnje hrane uglavnom zadovoljavajući, više od polovine domaćinstava uključenih u projekat koristi i dezinficijense za održavanje higijene, centralno snabdevanje vodom imaju sva domaćinstva (21,43% gradski i 78,57% seoski vodovod). Generalno, oko 8% uzoraka mikrobiološki, odnosno fizičko-hemijski ne odgovara zahtevima pravilnika o kvalitetu hrane koja je ispitivana, i sa tim u vezi stručna lica Zavoda dala su preporuke domaćinstvima na koji način mogu unaprediti proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.

Ovaj projekat je tokom 2015. godine Zavod za javno zdravlja Pančevo realizovao u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Grada Pančeva, tako što je analizirao 25 domaćinstava koja se bave proizvodnjom hrane životinjskog porekla, odnosno proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda, ali i kolača, kora i testenina na teritoriji opštine Pančevo.

Ukupno je ispitano 150 uzoraka hrane na mikrobiološku ispravnost, 49 uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost, 165 uzoraka sa površina i 75 uzoraka vode. Najveći broj uzoraka bio je iz grupe kolači, nekuvano mleko i sir od nekuvanog mleka.

Zadatak Zavoda za javno zdravlje bio je da uzorkuje i ispita hranu, da uzme briseve sa površine, kao i da analizira vodu koja se koristi za pripremu hrane i održavanje higijene. Tokom trajanja projekta obavljen je i sanitarni pregled lica koja posluju sa hranom.

Dr Radmila Jovanović, specijalista higijena i subspecijalista ishrane u Zavodu za javno zdravlje Pančevo kaže da je osnovni cilj projekta kontrola ne samo onih proizvođača koji su registrovani i prodaju svoje proizvode na pijaci i prodavnicama, već i one koji hranu proizvode u svojim domaćinstvima a zatim ih prodaju. 

 

dr Radmila Jovanovic

 

Želeli smo da utvrdimo kakvog su kvaliteta ti proizvodi i da li postoji neki rizik po zdravlje stanovništva koji te proizvode kupuje. Kvalitet je zadovoljavajući, jer u odnosu na prošlu godinu imamo i manje neispravnih uzoraka a bolji je i kvalitet higijensko-sanitarnih uslova u smislu kontrole briseva na čistoću. S obzirom da je veliki broj domaćinstava priključen na seoski vodovod, a manji na gradski vodovod, voda je mikrobiološki zadovoljavajućeg kvaliteta, rekla je ona.

Ona kaže da je veoma važno to što su svi koji su učestvovali u projektu shvatili koliko je značajno da svoje proizvode redovno kontrolišu.

Maja Svirčević Prekić, članica Gradskog veća za poljoprivredu kaže da je Grad pre dve godine započeo ovakvu saradnju sa Zavodom za javno zdravlje, i prema njenim saznanjima to niko ne radi u Banatu, a možda ni u Vojvodini.

 

Maja Svircevic Prekic

 

Kroz projekat je pretprošle godine prošlo 30, a prošle 25 domaćinstava iz svih devet naseljenih mesta uz mesne zajednice Gornji grad i Vojlovica, jer je za nas unapređenje kontrole kvaliteta i higijene veoma važno, zato što brinemo o tome šta građani kupuju na pijaci i šta jedu. Na ovaj način učimo i naše poljoprivredne proizvođače da moraju da vode računa da sva njihova roba koju nude potrošačima bude kvalitetna i bezbedna. Na ovaj način pokušavamo da kontrolišemo proizvode koji se prodaju na pijaci, pa smo proizvođače naučili i da vade sanitarne knjižice, da rade briseve, kontrolišu vodu i ostale sastojke koji ulaze u krajnje proizvode, kaže ona.

Vlada Đurković, direktor Veterinarskog specijalističkog institute Pančevo kaže da je značaj ovog projekta prvenstveno da obezbedi zdravstveno ispravne namirnice na teritoriji grada Pančeva.

Do sada je Zavod za javno zdravlje bio nosilac ovog projekta, a od ove godine nameravamo da zajedno sa lokalnom samoupravom Grada Pančeva u projekat uključimo i Veterinarski specijalistički institut, jer i mi radimo isti deo posla, kao Zavod za javno zdravlje, vezano za kontrolu namirnica koje se koriste u ishrani ljudi, najavio je Đurković.

 

zene iz Dolova

 

Radmila Modoški iz Dolova kaže da je njeno domaćinstvo već dve godine uključeno u ovaj projekat, jer im kontrola pruža sigurnost u radu. Kako kaže, imaju dokaz da su štrudle zdrave.

Zavod je štampao i podelio svim domaćinstvima “Priručnik mera za poboljšanje higijensko sanitarnog stanja u objektima za proizvodnju hrane” i samolepljive nalepnice za pravilno pranje ruku sapunom i vodom za koju je proizvođačima preporučeno da zalepe pored mesta za pranje ruku.

Nastojimo da ne prskamo proizvode, da u proizvodnji štrudli koristimo zdrav mak, višnje. Važno nam je da naša deca jedu zdravu hranu, a isto tako i naši gosti i kupci naših kolača, kaže Caran Jasmina iz Dolova.

Kao zaključak može se istaći da ovakav vid saradnje Gradske uprave, domaćinstava koja proizvode hranu i Zavoda za javno zdravlje Pančevo doprinosi podizanju nivoa svesti o značaju proizvodnje kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane i omogućava očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva. Iz tih razloga izuzetno je važna kontinuirana kontrola kako proizvođača, tako i hrane, te će se ova saradnja i nastaviti.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00