ponedeljak, 26. septembar 2022.  18:59h
Pročitano 336 puta

Održana manifestacija „U smiraj dana“

Tradicionalna manifestacija “U smiraj dana” održana je 25. septembra u Deliblatskoj peščari (naselje Leanka – 8 km od sela Dolovo). Manifestacija predstavlja ekološko-rekreativnu manifestaciju koja ima za cilj da predstavi prirodne, kulturološke i etnološke lepote zapadnog dela Specilalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“.

Šetnja je išla stazom dugom 6 km Šetnja je išla stazom dugom 6 km U smiraj dana, Dolovo

 

Organizovan je bogat kulturno-umetnički program i zanimljiv sadržaj za mnogobrojne posetioce kao i tradicionalna šetnja Deliblatskom peščarom u smiraj dana. Dužina staze je 6 km.

U okviru šetnje učesnici su imali prilike da dođu i do najviše tačke u ovom delu Peščare, gde su prisutni imali priliku da uživaju u najlepšem zalasku Sunca sa peščanih dina obraslih lekovitim biljem. 

 

deliblatska pescara

 

U blizini se nalaze i lokacije na kojima su snimani filmovi „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto 68.“, „Džingis Kan“, „Boj na Kosovu“, „Besa“, „Lafajet“, „Sveto Mesto“ i još mnogi drugi spotovi i dokumentarni filmovi.

Po završetku šetnje vratili su se na domaćinstvo Vojnov u naselju Leanka, gde su prisutni imali priliku da se upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja, uz bogat kulturno umetnički program i predstavljanje lokalnih udruženja, tradicionalnih proizvoda i domaće radinosti.

 

boajn vojnov

 

U harmoniji sa prirodom i ovogodišnji posetioci upoznali su se sa tradicijom, zdravom hranom, mirisima lekovitog bilja, domaćim vinom i medom i barem na kratko bili ljudi prirode, kaže Bojan Vojnov, koordinator manifestacije.

 

pescara

 

Članovi KUD „Banatski vez“ iz Dolova izveli su prigodan program u okviru manifestacije. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00