sreda, 21. septembar 2022.  09:33h
Pročitano 529 puta

Konferencija u Pančevu o značaju i stanju industrijskog nasleđa

Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo organizovaće konferenciju „Industrijsko nasleđe – značaj, stanje, mogućnosti“ u petak, 23. septembra u okviru Dana evropske baštine 2022. godine. Tom prilikom biće obeleženo i 300 godina od osnivanja prve pivare u Pančevu.  

Konferencija će se održati u petak, 23. septembra u Dvorani „Apolo“ u Pančevu, sa početkom u 11:30 časova Konferencija će se održati u petak, 23. septembra u Dvorani „Apolo“ u Pančevu, sa početkom u 11:30 časova Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo

 

Konferencija ima za cilj da ukaže na značaj, vrednosti i potencijale industrijkog nasleđa, da  sagleda trenutno stanje u kojem se ono nalazi i mogućnosti za njegovo očuvanje uz prilagodljivu ponovnu upotrebu. S obzirom na aktuelnost očuvanja industrijskog nasleđa i sudeći po zainteresovanosti, kako stručne, tako i šire javnosti, očekuje se široka razmena iskustava, saopšteno je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

Konferencija će se održati u petak, 23. septembra u Dvorani „Apolo“ u Pančevu, sa početkom u 11:30.

U okviru Dana evropske baštine, Društvo konzervatora Srbije, koje ove godine obeležava pola veka od osnivanja, predstaviće izložbu koja je nastala tim povodom i nosi naziv „50 za 50 – oni su nas učili“. Autorke izložbe su istoričar umetnosti Vera Pavlović Lončarski, arhitekta Katarina Maksimov, arheolog Maja Đorđević i etnolog dr Mirjana Đekić. Postavku čini pedeset fotografija istaknutih konzervatora, pažljivo biranih sa idejom da se predstavi pojedinačna osobenost svakog od njih, a prati ih poneka anegdota, sećanje na njihove karaktere, kao i dela. 

Izložba će biti otvorena u subotu, 24. septembra u 18 sati u foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00