četvrtak, 15. septembar 2022.  17:59h
Pročitano 362 puta

Nastavnici iz slovenačkih osnovnih škola u poseti Pančevu

U okviru međunarodnog projekta “Putujuća srca – od Srbije do Slovenije” gosti osnovnih škola “Sveti Sava” u Pančevu i “Olga Petrov” u Banatskom Brestovcu od 14. do 18. septembra su nastavnici i učenici iz osnovnih škola iz Slovenije – “Videm” iz Ptuja i “Majšperk” iz Majšperka.

Direktore i nastavnike ovih škola danas je primila članica Gradskog veća mr Tatjana Božić zadužena za obrazovanje Direktore i nastavnike ovih škola danas je primila članica Gradskog veća mr Tatjana Božić zadužena za obrazovanje Pančevo MOJKraj

 

Direktore i nastavnike ovih škola danas je primila članica Gradskog veća mr Tatjana Božić zadužena za obrazovanje i tom prilikom predstavila Grad Pančevo i dobru saradnju lokalne samouprave i osnovnih škola na celoj teritoriji grada Pančeva.

Za goste iz Slovenije je organizovan prijem u Gradskoj upravi grada Pančeva, a domaćin im je bila mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Ova saradnja traje nekoliko godina unazad i naša deca su odlazila u Ptuj, tako da su sada jedva dočekali svoje drugare. Saradnja između pančevačkih i slovenačkih škola se odvija u okviru projekta „Putujuća srca – od Srbije do Slovenije“. Planirano je da se taj projekat, koliko sam sad čula na sastanku, proširi i na Crnu Goru. Gosti su tokom prijema mogli da vide kratak spot o Gradu Pančevu i prezentaciju o našim školama i nadam se da su zadovoljni i da će se lepo provesti tokom ovog druženja, izjavila je Tatjana Božić.

pvo prijem u grads upr

 

Direktor slovenačke škole iz Ptuja Robert Murko ističe da su izuzetno zadovoljni saradnjom i gostoprimstvom domaćina.

Ono što je veoma važno i novo je što su naši đaci od svojih vršnjaka iz škole „Olga Petrov“ pružili neizmernu toplinu i gostoprimstvo. Svi su bili začuđeni, ali je svima prijalo. Kada su prvi put došli bili su malo stegnuti, zbunjeni, ali sada vlada razdraganost pri svakom novom susretu. Možda učenici u našoj školi imaju većih materijalnih mogućnosti, ali to nije ključ svega, nije ono najvažnije. Toplina koja od prvog dana postoji, ono što naša deca imaju prilikom svakog dolaska u Srbiju je veoma važno, preneo je svoje utiske direktor škole iz Ptuja.

Direktorka OŠ „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca, Daliborka Bojković Breti, ističe da učenici zahvaljujući ovoj saradnji putuju, stiču prijatelje u Sloveniji, prisustvuju nastavi i upoznaju se sa slovenačkim jezikom. 

 

305406661 788308482506954 3682857983340226990 n

 

U okviru ovog projekta dolazi do razmene odnosno posete učenika iz naših škola koji odlaze u Sloveniju na šest dana, prate nastavu, fakultativno uče slovenački jezik i imaju vannastavne aktivnosti. Benefiti od ove petogodišnje međunarodne saradnje su razmena iskustava nastavnika. Prate nastavu sa đacima, imamo i stručne skupove tako da njima što je interesantno kod nas prenose u svoje škole. Takođe i mi preuzimamo od njih neke dobre prakse i prenosimo u naše škole. Važno je da napomenem da od ove godine naši učenici kreću sa učenjem slovenačkog jezika, a njihovi srpskog i sve ćemo to da realizujemo putem interneta kao što je ZOOM platforma, ispričala je Daliborka Bojković Breti iz OŠ „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca.

Dvadeset učenika, petoro nastavnika i direktor, u okviru Projekta razmene učenika zbratimljenih škola iz 2018. godine, boraviće ovih dana u Pančevu i Banatskom Brestovcu. Deca iz navedenih škola su smeštena u porodice učenika iz Osnovne škole „Sveti Sava“ Pančevo i Osnovne škole „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca.

Cilj posete je da se ovim putem učenici i nastavnici upoznaju sa drugačijim školskim sistemima, sa osnovama srpskog jezika, kao i da usavrše znanje engleskog jezika, tako što će prisustvovati časovima i organizovanim radionicama. Takođe, upoznaće kulturu i običaje naše zemlje kao i znamenitosti grada Pančeva. Na taj način će se učvrstiti prijateljstvo i razmeniti pozitivna iskustva, a dogovoriće se i dalja saradnja navedenih škola.

 

prijem u gradskoj upravi

 

Planirane aktivnosti u okviru ove posete od 14 do 18. septembra su vožnja katamaranom, poseta Narodnom muzeju Pančeva, poseta Muzeju motocikala, odlazak u Barutanu na biciklijadu, vožnja kajakom po reci Tamiš u organizaciji Sportskog kluba „Sportiko“ i koncert folklornih ansambala u Kulturnom centru Pančevo. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00