četvrtak, 8. septembar 2022.  08:15h
Pročitano 218 puta

Promocija knjige “Ukusi Deliblatske peščare” 14. septembra

Promocije knjige “Ukusi Deliblatske peščare” biće organizovana u sredu, 14. septembra u 17 časova u Deliblatu, kraj Kovina. Posetioci će u sredu, 14. septembra imati priliku da jedinstvenom događaju u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dožive čari „evropske Sahare“ kroz bogat program, izložbu „Pesak, čovek, vetar“ o pošumljavanju i istorijatu ovog specijalnog rezervata prirode u Narodnom muzeju Pančevo. 

Uverićemo se u lepotu ukusa Deliblatske peščare degustacijom tradicionalnih jela u Deliblatskoj čardi u Deliblatu, a za kraj će uslediti promocija knjige „Ukusi Deliblatske peščare“ sa početkom u 17 časova Uverićemo se u lepotu ukusa Deliblatske peščare degustacijom tradicionalnih jela u Deliblatskoj čardi u Deliblatu, a za kraj će uslediti promocija knjige „Ukusi Deliblatske peščare“ sa početkom u 17 časova Zaprokul

 

Potom sledi i vožnja jezerom Kraljevac, poznatom po retkim vrstama riba i jezerske paprati, šetnja do lokacije Čardak, gde se prikazuje lepota Deliblatske peščare u svoj svojoj raskoši.

Uverićemo se u lepotu ukusa Deliblatske peščare degustacijom tradicionalnih jela u Deliblatskoj čardi u Deliblatu, a za kraj će uslediti promocija knjige „Ukusi Deliblatske peščare“ sa početkom u 17 časova, navode u svom pozivu organizatori.

Na ovoj dvojezičnoj knjizi (srpski i engleski), urednika Dejana Zagorca, sarađivali su i predstavnici brojnih kulturnih, državnih, nevladinih i turističkih organizacija iz Južnog Banata kao što su Narodni muzej Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Vojvodina šume, Prirodnjački muzej iz Beograda, Klaster Deliblatske peščare, Turistička organizacija opštine Kovin, brojna udruženja žena, ugostitelji i entuzijasti koji su udružili svoje snage da bismo dobili ovu lepu i značajnu publikaciju. 

U sklopu promocije ovog izdanja, biće predstavljena bogata kulturno-istorijska, šarenolika etnografska i gastronomska baština, zanimljivom turom kroz ove predele.

Posle uspešnih i zapaženih knjiga „Ukusi Đerdapa“, „Ukusi Stare planine“ i „Ukusi Zlatibora“ kojima je u našoj i svetskoj javnosti predstavljena nematerijalna kulturna baština zaštićenih prirodnih dobara i najlepših delova Srbije, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) i Narodnog muzeja iz Pančeva, objavljena je i knjiga o kulturno-istorijskom i gastronomskom nasleđu najveće pustinje u Evropi – Deliblatske peščare.

Objavljivanje knjige omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00