petak, 2. septembar 2022.  17:38h
Pročitano 194 puta

Pančevo dobilo sredstva od Pokrajine za čišćenje divljih deponija

Gradu Pančevu odobrena su sredstva za projekat u oblasti ekologije Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine namenjena za uklanjanje divljih deponija. 

Sredstva će biti upotrebljena za čišćenje divljih deponija i odnošenje tog otpada na novu sanitarnu deponiju sa 13 lokacija u Pančevu Sredstva će biti upotrebljena za čišćenje divljih deponija i odnošenje tog otpada na novu sanitarnu deponiju sa 13 lokacija u Pančevu JKP Higijena

Ugovori sa predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, koje su putem konkursa ostvarile pravo na dodelu bespovratnih sredstava za podršku u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine potpisani su danas u holu Pokrajinske vlade.

Reč je o dva konkursa, od kojih je jedan namenjen finansiranju i sufinansiranju projektnih aktivnosti za rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina na teritoriji AP Vojvodine.

 

304789318 1348248722250915 7386354804192446381 n

 

Na ovom konkursu Gradu Pančevo odobreno je tri miliona dinara za čišćenje divljih deponija na teritoriji grada Pančeva, a sredstva će biti upotrebljena za čišćenje divljih deponija i odnošenje tog otpada na novu sanitarnu deponiju sa 13 lokacija u Pančevu.

U ime Grada Pančeva ugovor je potpisala gradska menadžerka Maja Vitman.

 

maja vitman

 

Divlje deponije predstavljaju veliki ekološki problem i sredstva dobijena na ovom konkursu iskoristićemo za uklanjanje divljih deponija na teritoriji grada Pančeva. Cilj našeg projekta je da se doprinese uspostavljanju integralnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji grada Pančeva i očisti nelegalno deponovan otpad sa divljih deponija, kao i da se komunalni čvrsti otpad sa divljih deponija transportuje na sanitarnu deponiju. Čišćenjem divljih deponija stvaraju se uslovi za ispravno postupanje sa otpadom iz domaćinstava, kako u zdravstvenom smislu, tako i u pogledu zaštite životne sredine, uspostavlja se higijensko i estetsko sakupljanje komunalnog čvrstog otpada. Građani se usmeravaju na pravilno postupanje sa otpadom i angažovanjem zaposlenih iz komunalnog preduzeća smanjuje se broj divljih deponija i stajališta za kontejnere se čiste i održavaju. Građani su upoznati sa pravilnim postupanjem sa otpadom iz domaćinstava, razvija se svest i menjaju navike u postupanju sa otpadom koji se smešta na uređena mesta i u odgovarajuće posude čiji sadržaj zbrinjavanja od strane Javnog komunalnog preduzeća „Higijena“ Pančevo, navela je Maja Vitman.

302435621 2858640024431251 5057304849919195191 n

 

Na ovom konkursu, između ostalih, Opštini Opovo je odobreno 1,5 miliona dinara za uklanjanje nelegalnog odloženog otpada na divljim deponijama u Opovu i Sakulama, a Opštini Plandište 500.000 dinara za uklanjanje divljih deponija.

Drugi konkurs namenjen je finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekte u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama na teritoriji AP Vojvodine, kao pomoć jedinicama lokalne samouprave u cilju obezbeđenja stabilnog i dugoročnog odvođenja otpadnih voda, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode i životne sredine uopšte, smanjenje rizika po javno zdravlje i unapređenje kvaliteta života stanovništva, podrške ruralnom razvoju, stvaranja preduslova za održivi društveni i ekonomski razvoj i smanjenja regionalnih dispariteta.

 

maja vitman i nemanja erceg

 

Na ovom konkursu, između ostalih, Opštini Bela Crkva odobreno je tri miliona dinara za odvođenje otpadnih voda u mestu Vračev Gaj, a Opštini Opovo dva miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju za Postrojenje za preradu otpadnih voda.

Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00