utorak, 9. avgust 2022.  09:57h
Pročitano 307 puta

Program povodom Kirvaja u Glogonju

U okviru letnjeg programa Doma kulture "Mladost", a povodom Kirvaja slave Rumunske pravoslavne crkve u Glogonju, ovog vikenda biće realizovana dva programa.

Glogonj Glogonj Pančevo MOJKraj

 

Najpre će u petak, 12. avgusta od 21 sat na letnjoj sceni Doma kulture nastupiti glogonjcima dobro poznat pančevački rok sastav "Rajko i živi zid". Posetioci će moći da uživaju u ex - yu rok hitovima.

Na istom mestu u subotu, 13. avgusta od 19 sati biće odigrana predstava za decu "Dečje zavrzlame" u izvođenju beogradske pozorišne trupe "Šašava družina".

 

decije zavrzlame predstava

 

Inače "Kirvaj" slava glogonjskog rumunskog hrama "Uspenja presvete Bogorodice" se obeležava 15. avgusta i sve do polovine devedesetih godina bila jedina slava u selu. Zbog toga se praktično smatrala seoskom, te starije sugrađane u malo starijoj dobi veže mnogo lepih uspomena i emocija za ovaj datum, tako da je i dan danas mnogi smatraju seoskom slavom, kaže Slavko Jovanovski, direktor Doma kulture u Glogonju.

Na sam dan slave u hramu Uspenja presvete Bogorodice biće služena svečana liturgija, dok će u večernjim časovima u porti hrama biti organizovana tradicionalna "Igranka".

Rumunska pravoslavna crkva u Glogonju posvećena je Uspenju presvete Bogorodice (Velika gospojina) koja se po novom julijanskom kalendaru obeležava 15. avgusta. Upravo zbog toga Uspenje presvete Bogorodice glogonjski Rumuni proslavljaju kao seosku slavu Kirvaj. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00