četvrtak, 4. avgust 2022.  10:44h
Pročitano 156 puta

Odeljenje urologije Opšte bolnice dobilo vrednu opremu

Odeljenje urologije Opšte bolnice Pančevo dobilo je vrednu opremu od novca Pokrajnskog sekretarijata za zdravstvo Vojvodine. Služba urologije je unazad pet godina značajno obnovila opremu i uvrstila u svoj rad nove tehnike i tehnologije, što je podiglo kvalitet usluge ka pacijentima kao i kvalitet pružanja usluga same Opšte bolnice Pančevo.

Opšta bolnica Pančevo - internistički blok Opšta bolnica Pančevo - internistički blok Pančevo MOJKraj

 

Dobili smo Cistoslitotriptor (aparat za razbijanje kamena u mokraćnoj bešici). Potpuno nova intevencija koja sada može da se radi na urologiji. Do sada se radila improvizovana intervencija što je tehnički bilo teže za operatora, a instrument sa kojim se radilo se „trošio“, jer nije specifično napravljen za ovu vrstu intervencije. Pacijenti sa većom kalklulozom mokraćne bešike upućivani su u tercirane ustanove radi rešavanja tog problema, što sada daje komfor našim pacijentima da se leče u svom gradu, saopšteno je na sajtu Opšte bolnice Pančevo.

Takođe se radila otvorena operacija vađenja kamena, što je teže za samog pacijenta, jer ima ranu na stomaku i duži oporavak.

Dobili smo cistoskop sa optikama + fleksibilna biopsiona klešta – set koji služi da urolog dobro i čisto vidi polje koje gleda – kada radi cistoskopiju (pregled m bešike), da kleštima može da uzme sumnjivo tkivo kao i delove kamena. Izuzetno važni isntrumneti u svakodnevnom radu urologa kako kroz ambulantne cistoskopije tako i na samom odeljenju. Osnovno sredstvo za rad, dijagnostiku tumora mokraćne bešike, kamena u mokraćnoj bešici, stanja mukoze mokraćne bešike (razni cistitisi, krvarenja) a uz pomoć forcepsa uzimamo tumorsko tkivo ili same suspektne lezije u mokraćnoj bešici za biopsiju. Ovo je značajna i vredna – skupa oprema koja je potrošna i zato je veliki značaj da smo je obnovili ove godine, navodi se dalje na sajtu Opšte bolnice Pančevo.

Treća velika stvar je Irigaciona pumpa za urologiju, histeroskopiju i laparoskopiju. 

Pumpa je značajni deo opreme, jer održava pritisak u mokraćnoj bešici konstantan kada se radi TUR (transuretralna resekcija) tumora mokraćne bešike, TUR prostate, kada se zaustavlja krvarenje u bešici, pumpa omogućava da imamo dobru viziju kada radimo, ne prave se koagulumi, nema predistendiranja bešike (do sada smo radili ručno –ispuštanjem viška vode iz bešike), a umesto pumpe imali smo „slobodan pad“ tečnosti iz mokraćne bešike, objašnjavaju iz Bolnice.

 

nova oprema za odeljenje urologije u pancevu

 

Veliki značaj za sve pacijente, njihova bezbednost, a i operator ima bezbedan i siguran način rada. 

Dobra vizija kod krvarećih tumora mokraćne bešike, krvareće prostate, kamena u mokraćnoj bešici, kod svih endoskopiskih operacija (TUR TU bešike, TUR prostate) kada sa sigurnošću možemo da vidimo gde i šta resektujemo, zaustavljanje krvarenja je preciznije i brže jer imamo dobru viziju, brz odvod tečnosti kao i brže ubacivanje ispirola kada imate jasnu viziju što je u operacijama najbitnije. Ova pumpa je jedna od najnovih modela, jer ima mogućnost brzog odvoda i dovoda tečnosti u toku rada, objašnjeno je dalje iz Opšte bolnice Pančevo.

Služba urologije će nastaviti da se razvija po najnovijim medicinsko-tehnološkim trendovima i vodičima dobre kliničke prakse i ubuduće, zahvaljujući sluhu menadžmenta za obnavljanjem i ulaganjem u nove aparate, instrumente i edukacije svojih zaposlenih.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00