sreda, 3. avgust 2022.  12:21h
Pročitano 822 puta

Obeležena slava Ilindan u Jabuci

Na centralnoj proslavi Ilindena, makedonskog nacionalnog praznika, koja je za makedonsku nacionalnu zajednicu u Srbiji održana u Jabuci organizovano je niz dešavanja, kao i festival „Gravče na tavče“.

U Jabuci je obeležena slava "Ilindan" U Jabuci je obeležena slava "Ilindan" Peco Risteski/FB privatna arhiva

 

Proslava makedonskog nacionalnog praznika Ilindana u Jabuci počela je polaganjem venaca ispred biste Goceta Delčeva u dvorištu škole.

Nakon toga održana je svečana sednica Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji na kojoj je bilo reči o dobroj saradnji Makedonaca i Srba.

 

cvece jabuka foto peco risteski fb

 

Povodom Ilindana u Mesnoj zajednici je presečen i slavski kolač.

Slobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka istakao je da je ponosan što je član ove multinacionalne sredine kakva je Jabuka.

Lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa udruženjem Makedonaca Ilinden. Možemo da služimo i kao primer drugima kako dva bratska naroda treba da se poštuju i cene i da sarađuju, rekao je Slobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka.

Manifestaciju “Gravče na tavče” je otvorila Vladislava Maksimović, članica gradskog veća zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj, koja je najavila i takmičenje u pravljenju makedonskog jela gravče na tavče odnosno pasulja, ali i pohvalila dobru saradnju koju imaju sa svim udruženjima u Jabuci kao i u ostalim delovima Pančeva.

Ekipa Udruženja Makedonaca “Goce Delčev” iz Pčinjskog okruga predvođena Pecom Risteskim osvojila je prvo mesto u spremanju makedonskog nacionalnog jela gravče na tavče.

 

jabuka gravce na tavce foto peco risteski

 

Na takmičenju su učestvovala udruženja iz Makedonije i Srbije.

Seoska slava Ilindan u Jabuci završila se u kasnim večernjim satima uz bogat kulturno-umetniči program za decu i za starije. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00