subota, 30. jul 2022.  14:52h
Pročitano 322 puta

Defile žetelaca na “Vojlovačkim žetelačkim danima”

Defileom žetelaca ulicama Vojlovice i tradicionalnim žetelačkim balom završeni su ovogodišnji 27. “Vojlovački žetelački dani”. Tradicionalna manifestacija "Žetelački dani", koja se održava u pančevačkom naselju Vojlovica, čiji su stanovnici uglavnom Slovaci i Mađari, ove godine trajala je dva dana 29. i 30. jula.

Centralni događaj i ove godine bio je defile žetelaca ulicama Vojlovice Centralni događaj i ove godine bio je defile žetelaca ulicama Vojlovice Pančevo MOJKraj

 

U ime Grada Pančeva manifestaciji su prisustvovale Vladislava Maksimović, članica gradskog veća za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj i Maja Vitman, gradska menadžerka.

Vladislava Maksimović je izrazila zadovoljstvo što je u ime Grada Pančeva i gradonačelnika prisutna na manifestaciji koja traje već 27 godina. 

Grad Pančevo uvek podržava razne manifestacije iz različitih oblasti. Ova manifestacija nam je izuzetno značajna i možemo je svrstati među važnije tradicionalne manifestacije. Drago mi je što vidim da su “Đetvan” i “Tamaši Aron” podržala brojna udruženja. Grad Pančevo sa ova dva udruženja neguje odličnu saradnju godinama, a Sekretarijat za poljoprivredu i njih i udruženja žena i sa ove teritorije svake godine podržava. Veoma je važno da se i dalje održava zbog očuvanja kulture, tradicije i običaja, izjavila je Vladislava Maksimović.

 

zetelacki dani

 

Gradska menadžerka Maja Vitman kaže da negovanje tradicije i običaja u Vojlovici predstavlja Vojvodinu u malom. 

Naselje Vojlovica ima veliki broj nacionalnih manjina. Prvenstveno su to Slovaci i Mađari i veliko nam je zadovoljstvo što vidimo da se i dalje čuva tradicija. Ono što nam puno znači kao gradu koji podržava veliki broj manifestacija je što ovde vidimo veliki broj mladih koji su došli ne samo iz Vojlovice već i iz drugih naselja na teritoriji Pančeva. Kako smo čuli od organizatora, došao je i veliki broj Vojlovčana i gostiju iz inostranstva kako bi negovali duh tradicije i očuvali svoje običaje. To je još jedan pokazatelj da su im država Srbija i njihova Vojlovica i dalje u srcu. Sve manifestacije u Pančevu su nam važne, a ovo je prilika da saopštim i da je i Kirvaj, koji će biti održan u septembru, i ove godine proglašen za gradsku manifestaciju i da sve pozovem da i tada, kao i danas, dođu u Vojlovicu da isprate divan program. Lokalnoj samoupravi je veoma bitan ravnomeran razvoj kako grada tako i svih naseljenih mesta, i svakog naselja u Pančevu. Ovo je prilika da poručim Vojlovčanima da smo počeli sa radovima u parku, kako smo i obećali. Na zidu “Đetvana” uskoro će biti urađen i jedan lep mural. Prostor između udruženja Đetvan i zdravstvene stanice u Vojlovici biće kompletno uređen u saradnji sa javno komunalnim preduzećem Zelenilo. Biće postavljena nova dečja igrališta. Prostor koji je asfaltiran koristiće se ubuduće i za održavanje nekih budućih manifestacija svih vojlovačkih udruženja, škole i druge programe, rekla je Maja Vitman.

 

vojlovica zetelacki dan

 

Katarina Kalmar, članica SKPD “Đetvan” kaže da je zadovoljna kako manifestacija protiče i što se neguje tradicija kojom su Slovaci i Mađari u ovim krajevima slavili kraj žetve.

Sinoć smo održali Bal u Đetvanu, bilo je prelepo. Od jutros se održava u parku izložba “Žene vezilje”, gde su predstavljeni ručni radovi, proizvodi od žita. Volim što je puno dece I mladih na ulicama Vojlovice u defileu, a na kraju će biti bal u MKUD “Tamaši Aron”, kaže Katarina Kalmar.

Eržebet Varga iz MKUD “Tamaši Aron” kaže da su u oba vojlovačka udruženja jako važna deca i mladi, uključeni u brojne aktivnosti kako bi naučili i sačuvali tradiciju svojih predaka.

I mi smo bili mali i pored svojih roditelja, baka i deka smo učili o običajima. Zbog toga su i danas ovde mališani da bi naučili nešto o tradiciji. Ne može se to naučiti iz knjiga. Moraju biti prisutni kako bi saznali i upamtili, da bi kasnije tradiciju nastavili. Idu sa nama na sve manifestacije, kad putujemo u inostranstvo i po Srbiji, ali su uključeni i u svaki segment “Žetelačkih dana” u Vojlovici, objasnila je Eržebet Varga, članica KUD “Tamaši Aron”.

U Parku reformacije bio je organizovan Etno bazar u okviru kojeg su na štandovima izložili svoje radove članovi više od 20 udruženja s teritorije Pančeva i iz okoline.

Dvodnevni program 27. “Vojlovačkih žetelačkih dana” obuhvatio je i izložbu ručnih radova, kulturno-umetnički program i program za decu o žitu i proizvodima od žita. Sinoć je žetelački bal održan u prostorijama SKPD „Đetvan“, dok će Žetelački bal u KUD “Tamaši Aron” biti organizovan večeras u 20 sati.

 

295849018 776767186812322 2092365463658158344 n

 

“Žetelačke dane” tradicionalno organizuju slovačka i mađarska kulturno-umetnička društva “Đetvan” i “Tamaši Aron” iz Pančeva. U organizaciji učestvuju i Matica Slovačka i ostala udruženja građana i organizacije iz Vojlovice.

 

zetelacki dani vojlovica

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00