ponedeljak, 11. jul 2022.  13:07h
Pročitano 908 puta

Otvoren 12. naučno-edukativni kamp u Idvoru

U Narodnom domu u Idvoru svečano je otvoren 12. naučno-edukativni kamp koji organizuje Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva. 

Učesnici ovogodišnjeg 12. naučno-edukativnog kampa u Idvoru Učesnici ovogodišnjeg 12. naučno-edukativnog kampa u Idvoru Pančevo MOJKraj/N.G.B.

Kamp je otvorio koordinator kampa dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva.

Milan Božić ispred fondacije Selak takođe se obratio prisutnima i rekao da je osnovna ideja Oktobarskih susreta u Idvoru organizacija kampa. Učesnicima je poželeo uspešan rad.  Otvaranju su prisustvovali pomoćnik predsednika opštine Kovačica, Miroslav Kotvaš i Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Miroslav Kotvaš u svom obraćanju prvo je prisutne pozdravio u ime predsednika opštine Kovačica, Jaroslava Hrubika i u svoje lično ime.

 

miroslav kotvaš

 

Sama činjenica da se ovaj kamp održava 12. put i da čak toliko generacija pamti Idvor kao mesto nauke, mesto gde se otvaraju vrata novih veština, saznanja, postavlja Idvor kao važnu destinaciju na naučnoj mapi Vojvodine i Srbije. Pored toga, želeo bih da istaknem da smo kao lokalna samouprava ostvarili zaista dobru saradnju sa jednim od organizatora kampa, odnosno, sa Regionalnim centrom za talente iz Pančeva i verujem da je to istinski zalog za budućnost naše dece, a time i naše opštine. Čestitam i Centru, mesnoj zajednici i školi na organizaciji i ovog 12. naučno edukativnog kampa. Nadam se da će 12 učenika, koji su danas ovde, steći praktične veštine i nova saznanja, ali i da će im Idvor i naša opština ostati u lepom sećanju, rekao je na otvaranju Miroslav Kotvaš.

„Kompjuterske simulacije u fizici korišćenjem alata EJS” tema je naučno-edukativnog kampa koji je danas počeo u Idvoru.

Na 12. naučno-edukativnom kampu “Mihajlo Idvorski Pupin – Idvor 2022” će učestvovati 12 darovitih učenika iz Srbije.

Kamp je besplatan za polaznike, i po pozivu je. Nagrada je učenicima za postignuća na takmičenjima. Cilj rada u kampu je da se napravi sinteza kompjuterske nauke i fizike, i da se učenici nauče da sami prave simulacije pojava u fizici. Odabrano je (ponuđeno je) 15 eksperimenata sa Srpskih fizičkih olimpijada za 8. razred i državnih takmičenja iz fizike za 1. razred srednje škole. Očekuje se da učenici uspešno savladaju softverski alat Eclipse, koji spada u najčešće profesionalno korišćene „open source” programe za programski jezik Java. Za simulacije u fizici biće korišćen EJS.1, objasnio je dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” iz Pančeva.

 

idvor otvaranje kampa

 

Mentori na kampu su: 

− Slobodan Tršek, profesor programiranja u Mašinskoj školi u Pančevu, predavač u RCT „Mihajlo Pupin” iz Pančeva;

− Stefan Đorđević, diplomirani elektroižinjer, profesor programiranja u Matematičkij gimnaziji iz Beograda, predavač u RCT „Mihajlo Pupin” iz Pančeva;

− Koordinator kampa je dr Dragoljub Cucić, rukovodilac RCT „Mihajlo Pupin” iz Pančeva. 

Kamp će trajati do 17. jula. 

U organizaciji kampa Regionalnom centru za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva pomažu Mesna zajednica Idvor, Dom kulture "Mihajlo Pupin" iz Idvora i OŠ "Mihajlo Pupin" iz Idvora.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00