četvrtak, 23. jun 2022.  11:43h
Pročitano 155 puta

JKP „Grejanje“ razmatra povećanje cene usluga grejanja

Zbog poremećaja cena energenata i ostalih kretanja u svetu, JKP Grejanje u Pančevu razmatra povećanje cene usluga grejanja u Pančevu od naredne grejne sezone.

U toku je dnevno praćenje kretanja cena energenata, struje i gasa na tržištu kako bi se odredio procenat korekcije cene usluga grejanja za korisnike stambenog i poslovnog prostora, kaže Zdenka Jokić iz Grejanja. U toku je dnevno praćenje kretanja cena energenata, struje i gasa na tržištu kako bi se odredio procenat korekcije cene usluga grejanja za korisnike stambenog i poslovnog prostora, kaže Zdenka Jokić iz Grejanja. JKP Grejanje

Zbog poremećaja cena energenata na svetskim berzama i dodatno uvedenih sankcija Ruskoj federaciji na promet nafte u svetu, sve toplane u Srbiji se hvataju u koštac sa velikim problemima u pogledu cena i količina energenata. 

Problemi nastali već početkom ove grejne sezone koja traje do oktobra 2022. godine i tokom čitavog perioda dok je trajala sezona grejanja, uticali su na finansijsku situaciju u svim toplanama. Osim neizvesnosti u pogledu cene rešavaju se i problemi u okviru redovnog snabdevanja energentima, kaže Zdenka Jokić, direktorka JKP „Grejanja“ u Pančevu.

Po najavama Predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije biće ovo teška zima za sve, ali država uveliko radi na rešenjima kako bismo u Srbiji dočekali zimu sa rezervama gasa i za nesmetano funkcionisanje privrede.

Iako je već početkom grejne sezone u oktobru 2021. godine došlo do povećanja cene gasa za toplane od 36% u odnosu na oktobar prethodne godine, kao i skok cene električne energije za više 40% u odnosu na prethodnu godinu, JKP Grejanje Pančevo do ovog trenutka od lokalne samouprave nije zatražilo povećanje cena usluga grejanja i isporuku tople potrošne vode. Ipak se sada razmatra ta mogućnost u najskorije vreme, a u skladu sa zakonskim rokovima, odnosno do početka nove grejne sezone 2022/2023, kaže Zdenka Jokić.

Zahvaljujući Uredbama Vlade RS, cena gasa za toplane kao osnovnog energenta se trenutno nalaze na nivou iz novembra i iznose oko 334 američkih dolara za 1.000 m3 gasa bez naknada i kapacteta, kao i po zamrznutom kursu dolara iz novembra koji je iznosio 103,707 RSD, kao i cena električne energije na 75€ za MWh, ili trenutno na 8,85 RSD bez PDV-a po KWh bez naknada. Da nije došlo do ograničenja cena od strane države, cena struje za privredu bi po tržišnoj nabavci bila 21,8 dinara za kilovat, a o ceni gasa bi se odlučivalo na dnevnom nivou. 

 

zdenka jokic grejanje

 

U toku je dnevno praćenje kretanja cena energenata, struje i gasa na tržištu kako bi se odredio procenat korekcije cene usluga grejanja za korisnike stambenog i poslovnog prostora, kaže ona.

Kako saznajemo, iako je država Srbija obezbedila novi ugovor sa Ruskom federacijom po najpovoljnijim uslovima i to 100% po naftnoj formuli, što je u odnosu na berzanske cene višestruko jeftinije, toplanama će i ova cena zbog skoka cene nafte po barelu biti nepovoljno. 

U slučaju da cene barela nafte na svetskom nivou budu skočile, a po svoj prilici hoće, i pod pretpostavkom da tad cena gasa za 1.000 m3 bude 450 američkih dolara minimalna korekcija cene naših usluga da bi se pokrili troškovi gasa bili bi između 21% za korisnike po utrošku i 25% za korisnike koji plaćaju uslugu po metru kvadratnom. U tom povećanju bi se nalazio samo varijabilni deo. Fiksni troškovi naših usluga bi ostali na istom nivou iako su i oni povećani zbog većih cena neophodnih materijala i opreme. Što se drugog energenta tiče, cena električne energije takođe ulazi u cenu naših usluga, tako da se razmatra koliko bi iznosila korekcija u odnosu na taj energent, objasnila je Zdenka Jokić.

U svakom slučaju JKP „Grejanje“ će u skorije vreme izaći sa procenama u kom procentu će predložiti Gradu Pančevu korekciju cena usluga za naše korisnike. 

U dogovoru i uz saglasnost Grada Pančeva eventualne korekcije cena naših usluga moraju biti takve da pokriju osnovne troškove energenata sa jedne strane, a da sa druge strane budu prihvatljive kako bi naši korisnici mogli redovno da plaćaju svoje obaveze, zaključila je Zdenka Jokić, direktor JKP „Grejanje“ u Pančevu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00