nedelja, 19. jun 2022.  08:02h
Pročitano 468 puta

Profesori Mašinske škole u poseti italijanskoj srednjoj školi

Profesori Mašinske škole „Pančevo” posetili su partnersku školu u Italiji „Fondazione Opera Monte Grapa” u periodu od 6. do 8. juna. Poseta je organizovana u okviru projekta Erazmus+ iz oblasti stručnog obrazovanja pod nazivom „Mobilnost osigurava povećanu zapošljivost”. 

Profesori Mašinske škole Pančevo na usavršavanju u Italiji Profesori Mašinske škole Pančevo na usavršavanju u Italiji Mašinska škola Pančevo

Ovaj projekat finansira Evropska Unija i prvi je korak u mobilnosti nastavnika i učenika, sa ciljem učenja i razmene iskustava sa kolegama i đacima iz drugih stručnih evropskih škola.

Prvi dan mobilnosti u Italiji četvoro profesora Mašinske škole Pančevo proveli su u obilasku kompanije „Texa”. U pitanju je globalni lider u dizajnu, razvoju i proizvodnji dijagnostičkog alata za brojne brendove, analizatora izduvnih gasova, uređaja za održavanje klima uređaja u vozilima, kao i dijagnostičke opreme za automobile, motocikle, kamione, čamce i poljoprivredne mašine. 

 

obuka nastavnika

 

Od 850 zaposlenih, oko 670 se nalazi u ovom italijanskom ogranku fabrike, koja se prostire na oko 100.000 m2. Zamišljena je kao spoj vrhunskog radnog okruženja i prostora za opuštanje, dizajniranog u skladu sa lokalnom arhitekturom i tradicijom. 

U toku naredna dva dana posete, profesori Mašinske škole obišli su partnersku školu „Fondazione Opera Monte Grapa” u Fonte Altu, kao i školsku radionicu, koja se nalazi u blizini same škole. Ova vaspitno-obrazovna ustanova nudi srednjoškolsko obrazovanje kroz obrazovne profile automehaničar, mehaničar motornih vozila, auto limar, vodoinstalater, elektrotehničar i trgovac. Škola broji oko 700 đaka, kojima je na raspolaganju više od 20 laboratorija za praktičnu nastavu.

 

profesori masinske skole na razmeni u italliji

 

Nakon obilaska škole, usledila je obuka na temu autodijagnostike, bezbednosti hibridnih i električnih vozila, CEI standarda 11-27 (o radu na električnim instalacijama), Pass Thru interfejsa za pristup podacima proizvođača vozila i dijagnostičkom sistemu, kao i evolucije hibridnih i električnih vozila, uz odgovarajuće praktične vežbe.

Ovaj projekat mobilnosti započet je prošle godine, kroz virtuelnu mobilnost, odnosno stručnu i kulturološku razmenu između učenika naše škole i učenika italijanskih i francuskih stručnih srednjih škola, preko onlajn platformi. Očekuje se da će se projekat u narednom periodu nastaviti kroz fizičku mobilnost učenika, uz nastavnike.

Erasmus plus projekat biće nastavljen na jesen, kada je planirano da učenici koji se pripremaju za takmičenja otputuju u Italiju.

 

prvi dan u italiji

 

U okviru Erasmus plus projekta ostvarena je i saradnja Mašinske škole Pančevo sa sličnom stručnom školom u Danskoj.

Edukacija u okviru Erasmus plus projekta namenjena je učenicima trećeg stepena – automehaničarima i četvorodišnjeg smera mašinski tehničar. Osim stručnih saznanja, učenici u okviru projekta mogu da nauče  i nešto o drugim zemljama, njihovoj kulturi, ali mogu i da vežbaju engleski jezik.

 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00