utorak, 10. maj 2022.  18:06h
Pročitano 113 puta

Udruženje boraca svih ratova iz Dolova obeležilo Dan pobede nad fašizmom

Udruženje boraca svih ratova u 20. veku iz Dolova obeležilo je 9. maja Dan pobede nad fašizmom. Komemorativni skup je upriličen u sali dolovačke Mesne zajednice.

I ove godine Udruženje boraca svih ratova obeležilo je Dan pobede nad fašizmom I ove godine Udruženje boraca svih ratova obeležilo je Dan pobede nad fašizmom MZ Dolovo

U znak sećanja na žrtve ratova, venci su položeni na tri mesta, na spomenik poginulim i umrlim Dolovcima u Prvom Svetskom ratu u centru sela ispred Velike Donje crkve; zatim na spomenik u dolini posvećen palim borcima NOB-a i na spomenik u Učiteljskom parku posvećen žrtvama koje su stradale pre oružanog otpora u Drugom svetskom ratu. 

Pored 9. maja, Dolovci obeležavaju još pet datuma u vezi Drugog Svetskog rata: 4. jul, 7. jul, 11. jul, 7. septembar i 4. oktobar. 

 

u dolovu

 

9. maj se obeležava kao internacionalni praznik, 4. jul i 7. jul se obeležavaju na državnom nivou, dok su preostala tri datuma lokalnog karaktera i tiču se istorije koja je usko vezana za Dolovo.

- 11. jula se polaže venac na tromeđi atara Dolovo, Mramorak, Vladimirovac, mestu gde je izvršena diverzija na pruzi

- 7. septembra se polaže venac kod spomenika u Selištu, mestu na kojem su se dobrovoljci okupili 1944. godine odakle su prebačeni na Sremski front.

- 4. oktobra se polaže venac kod spomen ploče na zgradi Doma kulture, kada se obeležava Dan oslobođenja Dolova u Drugom Svetskom ratu.

Komemorativne skupove, povodom pomenutih datuma u sali dolovačke Mesne zajednice, do ove godine je vodio Nikola Brzovan, koji je preminuo marta 2022. Godine. Njegovu dužnost je preuzeo Mirko Subin, član Saveta Mesne zajednice Dolovo.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00