petak, 6. maj 2022.  17:03h
Pročitano 164 puta

U Pančevu održana tribina „Na maturu bez automobila“

Agencija za bezbednost saobraćaja tradicionalno svake godine realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila“, a tim povodom tribina je danas održana u Pančevu.

U Pančevu je održana tribina „Na maturu bez automobila“ U Pančevu je održana tribina „Na maturu bez automobila“ Pančevo MOJKraj

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da se kampanja realizuje na teritoriji Republike Srbije u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu pre održavanja maturskih proslava. 

Osnovni cilj kampanje je ukazivanje maturantima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već zbog očekivane konzumacije alkohola, koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja kazao je Koković.

Na tribini je maturantima ukazano na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, iznesene su činjenice zašto je važno da budu baš te večeri bezbedni učesnici u saobraćaju, kao i koliko je bitno da se njihov provod završi srećnim i nezaboravnim. 

Pored predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, maturantima su se obratili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije i osobe koje su, svojom nepažnjom ili nepažnjom drugih učesnika u saobraćaju, danas žrtve saobraćajnih nezgoda.

 

279552387 508409320831108 2384897826459465290 n

 

U Pančevu je svoje tragično iskustvo sa maturantima srednjih škola podelila Kristina Grbović iz Čačka koja je pre šest godina u saobraćajnoj nesreći povređena i od tada je u invalidskim kolicima.

Ja sam primer loše prakse. Izašla sam s prijateljima u provod i u povratku smo doživeli saobraćajnu nesreću. Pisala sam poruku na mobilnom telefonu i u tom nekom trenutku je drug koji je bio vozač krenuo da pretiče jednu ženu po klizavom kolovozu, nakon čega je izgubio kontrolu nad automobilom i auto se nakon što je udario u betonsku šahtu isprevrtao više puta i završio na krovu pod jednim stovarištem. Ja sam tom prilikom bila suvozač i nisam bila vezana. Pristala sam da budem deo ove kampanje, jer želim mladim ljudima da kažem koliko je važno uvek vezivati pojas u automobilu, da ne treba sedati za volan pijan ili sa vozačem koji je popio, a posebno ne treba voziti prebrzo na klizavom kolovozu, priča Kristina Grbović.

Kristina Grbović imala je 26. godina kada joj je preminuo suprug. Ostala je sama sa jednogodišnjom ćerkom i mislila da ne može gore od toga. Onda je 7. oktobra 2016. godine doživela saobraćajnu nezgodu. Mesec dana je bila u bolnici, a onda osam meseci na rehabilitaciji. Zbog preloma kičme danas je u invalidskim kolicima. Ova mlada žena, sve nedaće prevazišla je zahvaljujući ćerki Magdaleni, koja joj je bila najveći motiv.

 

279614492 404173317972946 296171581606714176 n

 

Darko Trajković iz Saobraćajne policije u Pančevu maturantima je predočio da se dešava veliki broj saobraćajnih nesreća zbog neprilagođene brzine ili vožnje uslovima puta, a da su česti učesnici saobraćajnih nesreća upravo jako mladi ljudi.

Na teritoriji Pančeva za samo prva četiri meseca ove godine zabeleženo je 116 saobraćajnih nesreća u kojima je petoro poginulih i 100 povređenih osoba, istakao je Trajković napominjući da je veoma važno da početnici u vožnji poštuju ograničenja koja su zakonom određena, ali i kasnije da poštuju saobraćajne propise i da oprezno voze, odnosno ako piju da ne sedaju za volan.

Predrag Živković, član gradskog veća za saobraćaj kaže da se Pančevo i ove godine rado uključilo u kampanju „Na maturu bez automobila“, jer je jako važno da što više mladih čuje od stručnih ljudi koje su moguće posledice neprilagođene vožnje, ali i iskustva osoba koje su preživele saobraćajne nesreće.

 

279842877 551982576268799 6335072776168707985 n

 

Kampanja „Na maturu bez automobila“ je veoma važna, naročito za mlade koji imaju probne vozačke dozvole, jer pored toga što mogu da čuju kakve mogu biti posledice neprilagođene vožnje ili vožnje pod dejstvom aklohola, slušaju iskustva i upoznaju se sa osobama koje su preživele saobraćajne nesreće. Ovakve kampanje, koje su praćene i simulacijom ne samo da su edukativne, već pružaju mogućnost da se u bezbednim uslovima prikažu moguće posledice nebezbednog ponašanja u saobraćaju, rekao je Predrag Živković, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost i najavio slične akcije i u narednom periodu u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Nakon predavanja maturanti su imali priliku da isprobaju takozvane pijane naočare kojima se simulira stanje organizma sa dva promila alkohola u krvi.

U Pančevu je na platou ispred Gradske uprave postavljen i simulator čeonog udara i prevrtanja, čiji je cilj da se maturantima približi važnost pravilne upotrebe sigurnosnog pojasa. 

 

simulator

 

Agencija za bezbednost saobraćaja će i ubuduće nastaviti sa svojim preventivnim aktivnostima ka svim ciljnim grupama.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00