utorak, 22. decembar 2015.  20:11h
Pročitano 1949 puta

Predstavljena publikacija „Imaš pravo da...“ u Jabuci i Vojlovici

Publikacija „Imam pravo da...“ na makedonskom, slovačkom i mađarskom jeziku danas je predstavljena u dve mesne zajednice – Jabuka i Vojlovica.

Brojni predlozi mogli su da se čuju na sastanku u MZ Jabuka Brojni predlozi mogli su da se čuju na sastanku u MZ Jabuka Pančevo.MOJKraj.rs

Ove publikacije koje na pet jezika nacionalnih zajednica objašnjavaju nadležnosti grada, na koji način ostvariti svoja prava, ali i kako najlakše doći do raznih dokumenata i obrazaca objavljene su u okviru projekta “Skupština za sve“ koji sprovodi grad Pančevo, sufinansira Savet Evrope, a deo je projekta “Promocija ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi” koji sprovodi Savet Evrope i Evropska Unija.

Milica Todorović, potpredsednica Skupštine grada Pančeva rekla je da je cilj posete predstavljanje projekta “Skupština za sve” u Mesnoj zajednici kako bi se govorilo o prednostima projekta za nacionalne manjine i predstavio priručnik "Imaš pravo da..."  koji je preveden na jezike nacionalnih manjina, a sadrži sve potrebne informacije o postupku i neophodnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava u organima Grada,  daje praktična uputstva za ostvarivanje prava građana i građanki na jezicima nacionalnih manjina i promoviše mesne zajednice u kojima žive nacionalne manjine. 

U publikacijama je i jedan deo gde opisuje mesta u kojima pretežno živi stanovništvo koje govori jezicima na koje je ovaj priručnik preveden. U njoj su značajne činjenice o Vojlovici, Jabuci, Ivanovu i Banatskom Novom Selu. Tu su i sve informacije koje se tiču dobijanja raznih dokumenata, obrazaca i svega što je potrebno da bi neko svoje pravo ostvarili, kazala je Milica Todorović.

 

Slobodan Ilić Milica Todorovic i Ivana Markovic

 

Ivana Marković, članica projektnog Tima najavila je da je u toku izrada posebnih internet stranica na jezicima nacionalnih manjina sa svim informacijama koje su obuhvaćene priručnikom i na kojima će biti dostupan Statut grada Pančeva (takođe preveden na jezike nacionalnih manjina), ali i neke od Odluka koje će odbornici na narednim sednicama skupštine Pančevo usvojiti.

Nakon Jabuke, predstavnici Grada Pančeva posetili su i Mesnu zajednicu Vojlovica, jer u razgovoru sa predstavnicima MZ u kojima su u službenoj upotrebi i jezici nacionalnih manjina može se saznati šta je to potrebno još prevesti na jezike nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u Pančevu kako bi se unapredio odnos grada i građana.

 

Vojlovica

 

Nandor Balog, predsednik Skupštine MZ Vojlovica je rekao da je posebno značajno to što je Grad Pančevo ovu publikaciju preveo na slovački jezik, koji nije u službenoj upotrebi na teritoriji Pančeva.

Drago nam je da je Grad prepoznao da u Vojlovici živi na jednom mestu veliki broj pripadnika slovačke nacionalne zajednice i omogućio našim građanima da se o svojim pravima informišu i na svom maternjem jeziku. Kod nas u školi uče se i mađarski i slovački jezik, tako da je važno da i strane delegacije, kada dođu u Pančevo vide da puno radimo na očuvanju kulture i identiteta svih stanovnika Vojlovice, kazao je Balog.

Sastanku su prisustvovale i vaspitačice vrtića “Neven” u Vojlovici koje su izrazile želju da publikacije podele i roditeljima svojih đaka, jer se u njihovom vrtiću takođe neguju jezik i kultura Slovaka i Mađara koji žive na teritoriji ove Mesne zajednice.

Posete mesnim zajednicama Ivanovo i Banatsko Novo Selo organizovane su 17. decembra.

Projekat „Skupština za sve“ sprovodi se s ciljem da se što veći broj građana i građanki  - pripadnika mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice, informiše i bolje upozna sa mogućnostima da koriste svoj jezik u službenoj upotrebi u organima grada Pančeva, ali i da bi se podsticala i promovisala upotreba jezika nacionalnih manjina. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00