utorak, 22. decembar 2015.  07:56h
Pročitano 1744 puta

Levnajić: Budžet za 2016. biće investicioni

Budžet grada Pančeva za 2016. godinu iako će biti manji od ovogodišnjeg, obezbediće mnogo više investicija, više od 90, kaže za Pančevo.MOJKraj.rs zamenik gradonačelnika Saša Levnajić.

Saša Levnajić, zamenik gradonačelnika kaže da će u 2016. godini biti više od 90 investicija Saša Levnajić, zamenik gradonačelnika kaže da će u 2016. godini biti više od 90 investicija Pančevo.MOJKraj.rs

Odbornici grada Pančeva razmatraće predlog budžeta na sednici zakazanoj za 28. decembar.

U ovom trenutku kada pričamo, pričamo samo o projekcijama i planovima budžeta, koji bi odbornici trebalo da razmatraju na sednici 28. decembra. Prema trenutnim planovima budžet za 2016. godinu će otprilike za 200 do 300 miliona dinara biti niži od budžeta za 2015. To je neka prognoza, u Sekretarijatu za finansije rade se završni obračuni i kalkulacije, ali okvirno se očekuje da će biti niži, kaže Saša Levnajić.

Zamenik gradonačelnika kaže da su nastojali prilikom izrade budžeta da što realnije procene prihode i da što racionalnije utiču na rashode budžeta. Isto tako, u 2016. godini biće dosta investicija, ali će biti ispoštovana i sva ona zakonska davanja koja lokalna samouprava ima prema zaposlenima i ostalim korisnicima budžetskih sredstava.

Članovi Gradskog veća dali su saglasnost na predlog budžeta za 2016. godinu i ukoliko ga takvog usvoje odbornici Skupštine Pančeva na sednici 28. decembra, on će iznositi 5 milijardi i 661 milion dinara. Skoro petina, odnosno više od milijardu i po dinara iz budžeta, planirano je za investicije u gradu i selima.

Investicije će biti različite: od rekonstrukcije nekih ulica, do investicionih radova u svakoj mesnoj zajednici. 

Zaista smo se potrudili da u svakoj mesnoj zajednici nešto uradimo, da ne bude kao u nekim prethodnim periodima pa da se forsira neki određeni deo grada ili neko određeno mesto. Ne, mi smo zaista gledali u komunikaciji sa predstavnicima mesnih zajednica da nam oni istaknu neke najvažnije problem koje je potrebno rešiti, neke njihove prioritete, kaže Levnajić.

U skladu sa tim i u skladu sa finansijskim mogućnostima, iz svakog naseljenog mesta prihvatili du po jedan, dva ili tri, ako su u pitanju neke sitnije investicije, predloga koja će Grad u 2016. realizovati. 

Možda su pri izradi ranijih budžeta takođe imali konsultacije, ali se iz ranijih budžeta to nije moglo videti, jedna takva ravnomerna rasprostranjenost i ravnomerno ulaganje u sva naseljena mesta. Mislim da će to pre svega biti odlika novog budžeta i trudićemo se u 2016. godini da sve to i realizujemo kako bismo pokazali da smo zaista imali ozbiljnu nameru da to i uradimo a ne samo da bude politička priča, a da se ništa ne sprovede, kaže on.

Među prioritetnim investicijama već s početka naredne godine je put prema Dolovu, do skretanja za regionalnu deponiju. 

To je svakako prioritet koji mora da se uradi. Radićemo rekonstrukciju Ulice 7. jula u Pančevu, biće urađena kompletna rekonstrukcija svih 785 metara ulice. Na dosta budžetskih pozicija smo predvideli izradu projektno-tehničke dokumentacije. Po prvi put u budžetu su odvojena značajna sredstva za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u pogledu eksproprijacije zemljišta. Ne možemo ništa da uradimo tamo gde eksproprijacija nije u potpunosti završena. Ići će se pre svega na završavanje eksproprijacije Skadarske i Dositejeve ulice, da se reše sporne parcele. Kod Dositejeve ulice nam je to posebno važno zbog potamiškog kolektora, ali i zbog činjenice da time, izgradnjom tog puta i potamiškog kolektora rešavamo i pitanje kanalizacije za Severnu zonu. Time i tu lokaciju kod Dositejeve ulice  otvaramo kao potencijalnu investicionu zonu u nekom narednom periodu, objasnio je Levnajić.

Tokom naredne godine planirana je izgradnja vodovodne mreže i kišne kanalizacije u nekoliko ulica u gradu, proširenje groblja, rekonstrukcije zdravstvenih ambulanti, škola, a biće i investicija u sportsku infrastrukturu.  

Više od 90 projekata je predviđeno za 2016. godinu, kazao je Saša Levnajić.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00