ponedeljak, 21. decembar 2015.  14:19h
Pročitano 881 puta

Okrugli sto o položaju žena u poljoprivredi

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman će sutra, u utorak, 22. decembra u 11 časova u sali na trećem spratu Skupštine AP Vojvodine biti domaćin okruglog stola o unapređenju položaja žena angažovanih u poljoprivredi. 

Okrugli sto o unapređenju položaja žena angažovanih u poljoprivredi - 22. decembra u 11 sati Okrugli sto o unapređenju položaja žena angažovanih u poljoprivredi - 22. decembra u 11 sati

Osim zamenice pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana za ravnopravnost polova Danice Todorov, pristunima će se obratiti i predstavnici i predstavnice Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Na okrugli sto pozvani su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, nadležnih odbora Skupštine APV, Ženske parlamentarne mreže, organizacija civilnog društva koje se bave pravima žena i poljoprivredom, Asocijacije poljoprivrednika, Privredne komore AP Vojvodine, Zadružnog saveza, kao i stučnjaci i stručnjakinje u oblasti poljoprivrede i rodne ravnopravnosti. 

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je tokom svog rada na pritužbama građana i građanki, ali i sprovođenjem drugih aktivnosti, uočio mnogobrojne probleme sa kojima su suočene žene na selu, naročito poljoprivrednice. 

Promene u vezi sa upisom gazdinstva u poljoprivredni registar mogu proizvesti negativne efekte kada je u pitanju ostvarivanje njihovih prava, a u posebno nepovoljnom položaju se nalaze trudnice i porodilje koje su nositeljke ili članice poljoprivrednog gazdinstva. Naime, ove žene ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vreme porodiljskog odsustva jer u pravnom sistemu nisu prepoznate kao zaposlene osobe ili preduzetnice. Iz ovog razloga se propisi koji se odnose na ostvarivanje prava na finansijsku podršku porodici sa decom, pre svega pravo na novčanu naknadu za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, ne primenjuju na poljoprivrednice, navodi se u pozivu.

Pokrajinski ombudsman je mišljenja da je ovakvo rešenje nepravično i da dovodi u neravnopravan položaj žene sa sela koje su nositeljke poljoprivrednog gazdinstva ili na njemu rade kao pomažući članovi.

Ovakvom situacijom posebno su pogođene žene u reproduktivnom periodu, kada podrška države treba da bude značajna, imajući u vidu ekonomsku cenu roditeljstva i mere koje se sprovode kako bi se podsticalo rađanje sa jedne strane, a sa druge strane mere koje se sprovode kako bi se oživelo selo i podstakao ruralni razvoj.

 

Autor:  Ombudsman
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00